28. 7. 2018

Slovenija je v finalu evropskega prvenstva do 20 let!

Slovenska moška mladinska reprezentanca je v izjemno glasnem Zlatorogu s 27:25 premagala Portugalsko in se v velikem slogu uvrstila v finale evropskega prvenstva do 20 let! 

Slovenija je tekmo odprla bolje kot prejšnji dve, a jim je kar nekaj težav povzročala trda portugalska obramba, ki jih je prisilila v napake, ki so jih gostje znali izkoristiti in po uspešnem protinapadu Luisa Fradeja povedli s 6:3. Slovenski fantje so po minuti odmora Sašo Prapotnika v obrambi zaigrali bolje in po dveh golih Mihe Kavčiča prednost izničili (9:9). Piko na i k boljši obrambi in vodstvu za dva (11:9) je dodal razpoloženi Mark Ferjan, ki je na sredini prvega polčasa zamenjal Gašperja Dobaja. V nadaljevanju je slovenska reprezentanca po štirih zaporednih izgubljenih žogah svojo prednost zapravila in po zadetku najboljšega strelca prvenstva so Portugalci povedli za dva (14:12). Končni rezultat prvega polčasa je z dvema odličnima obrambama postavil Ferjan (15:14).

Slovenski vratar je drugi polčas začel v slogu, kot je prvega končal, s pomembnimi obrambami, ki so Sloveniji pomagale najprej do izenačenja nato pa z goloma Domna Novaka do prednosti z 19:17. Portugalski selektor je moral v 9. minuti vzeti odmor, saj je domača reprezentanca prvič pobegnila za 3 gole (20:17). Slovenija si je v nadaljevanju priigrala 4 gole prednosti, a so nepopustljivi Portugalci po golu Dioga Silve spet prišli na gol zaostanka (21:22). Naša ekipa je na krilih izjemnih navijačev in še enkrat odličnega vratarja vzdržala vse pritiske nasprotnikov in se na koncu veselila uvrstitve v finale (27:25).

Pri Sloveniji sta bila strelsko najbolj učinkovita Domen Novak s sedmimi in Grega Ocvirk s 6 zadetki, velik delež k zmagi pa je prispeval tudi vratar Ferjan, ki je bil s petnajstimi obrambami izbran tudi za najboljšega igralca tekme. Pri Portugalcih je največ golov, 6, dosegel Diogo Silva.

Saša Prapotnik, trener Slovenije:

"Tekma ni bila lepa za oko, saj je bila precej trda, a to zdaj ni pomembno, najbolj pomembno je bilo to, da jo zmagamo, kar nam je tudi uspelo. Čestitam fantom za vso borbo, ki so jo že pokazali, seveda pa nas v nedeljo čaka še finale. V Sloveniji nihče ni favorit proti nam, vendar pa so možnosti za zmago izenačene. Kljub temu se bomo potrudili, da zmaga ostane doma."

Mark Ferjan, vratar Slovenije:

"Za takšne tekme treniraš celo življenje. Da prideš v Celje, v dvorano Zlatoroga, ki v Sloveniji velja kot rokometna institucija in premagaš Portugalsko, ki je pred prvenstvom veljala za neznanko. Na srečanju sigurno ni bilo lahko, vendar so nam bili v veliko pomoč slovenski navijači. Trenerski štab nas je dobro pripravil, mi pa smo zastavljen načrt izpeljali."

MLADINCI, EVROPSKO PRVENSTVO, 
Celje, 19.-29. julij

POLFINALE, petek, 27. julija:
PORTUGALSKA : SLOVENIJA 25:27 (15:14) 
Portugalska: Valerio, Fernandez, Ribeiro 1, Reis, Monteiro, Gomes 3, Santana, Popovici, Vieira 5, Pinto, Gaspar, Silva F., Silva D. 6, Mendonca, Gasper 1, Frede 6.
Slovenija: Ferjan, Žabić 1, Kunst, Horžen, Horvat, Kavčič 3, Rozman 1, Ocvirk 6, Kotar 3, Pipp, Ozmec, Makuc 3, Mazej 1, Kosi 2, Novak 7, Dobaj.

NEMČIJA : FRANCIJA 26:28 (11:15)

FINALE, nedelja, 29. julija, ob 17.30:
FRANCIJA : SLOVENIJA