29. 7. 2018

Slovenci postali evropski prvaki!

Izjemni mladi slovenski rokometaši se veselijo prve zlate kolajne za slovenski rokomet! V polni dvorani Zlatorog so na tekmi polni preobratov z 31:30 premagali Francijo in osvojili zaslužen naslov evropskih prvakov do 20 let!.


Tekmo v peklenskem Zlatorogu so bolje začeli Francozi, ki so hitro prišli do prednosti 5:2, vendar je Marko Kotar z odličnim strelom Slovenijo kmalu približal na 3:5. Potem ko je Noah Gaudin uspešno zadel sedemmetrovko, je slovenski selektor Saša Prapotnik vzel minuto odmora, po kateri je Kotar takoj znova zanesljivo zatresel nasprotnikovo mrežo. Uspešni sedemmetrovki Grege Ocvirka, najboljšega strelca Slovenije na tem prvenstvu, je gostitelje znova približala na dva gola zaostanka (6:8), po strelu Kotarja, ko je bil zaostanek le še minimalen (8:9), je kapetan Tilen Kosi najprej izenačil in takoj zatem svojo ekipo popeljal do prvega vodstva na tekmi (10:9). Mark Ferjan, ki je odlično branil tudi na polfinalni tekmi proti Portugalski, je deset minut pred koncem polčasa odlično ubranil odprt strel, Francozi pa niso izkoristili prednosti igralca več na igrišču, ko je dvominutno kazen dobil Dominik Ozmec in Slovenci so ostajali v prednosti gola (13:12). Nekaj napak slovenske reprezentance, uspešen strel Kylliana Villeminota in zadeta sedemmetrovka Gaudina je Francoze popeljala do vnovičnega vodstva s 16:14. V zadnjih dveh minutah je Ferjan odlično branil, njegovi soigralci pa so bili uspešni v napadu in ekipi sta se na odmor odpravili z rezultatom 16:15 za Francijo.


Drugi polčas je z golom odprl Kristjan Horžen, po izgubljeni žogi Francozov in zadetku Ocvirka je Slovenija znova vodila, nalet domače reprezentance pa je podaljšal Kotar (18:16). Kasnejši delni izid 4:0 za Francijo je Prapotnika prisilil, da je vzel minuto odmora, po kateri so borbeni Slovenci bolje zaigrali v obrambi, Ferjana pa je v vratih uspešno nadomestil Gašper Dobaj, vendar to ni bilo dovolj za močne Francoze, ki so znova ušli na tri gole prednosti (26:23). Trije uspešni streli Slovenije so dvorano Zlatorog dvignili na noge, pred zadnjimi desetimi minutami pa je bil rezultat spet izenačen (27:27). Sledila je napeta končnica, v kateri so več zbranosti, poguma in moči prikazali reprezentanti Slovenije in se po zadnjem pisku sirene razveselili naslova evropskih prvakov. To je prva zlata kolajna za slovenski rokomet, pred tem so bili leta 2002 mladinci srebrni, s srebrno (iz leta 2004) in bronasto kolajno (leta 2017) pa se lahko pohvali članska reprezentanca.


Pri novopečenih evropskih prvakih se je z enajstimi goli izkazal Grega Ocvirk, po šest sta jih dodala Marko Kotar in Kristjan Horžen. Najboljši strelec pri Francozih je bil Killyan Villeminot, ki je šestkrat uspešno zadel.


Grega Ocvirk in Domen Novak sta bila izbrana tudi v najboljšo postavo prvenstva, Ocvirk kot najboljši levi zunanji, Novak pa kot najboljše desno krilo. Ocvirk je postal tudi najboljši strelec prvenstva.


MLADINCI, EVROPSKO PRVENSTVO,

Celje, 19.-29. julij

FINALE

Nedelja, 29. julija:
FRANCIJA : SLOVENIJA 30:31 (16:15)

Francija: Soullier, Bos 1, Tribillon 1, Gaudin 5, Poyet 3, Dupont Marion, Villeminot 6, Nahi 3, Kempf 2, Lippens, Gibelin, Damiani 2, Kieffer, Dourte, Brouzet 3, Prandi 4.

Slovenija: Ferjan, Žabić, Kunst, Horžen 6, Horvat, Kavčič 1, Rozman 1, Ocvirk 11, Kotar 6, Pipp, Ozmec, Makuc, Mazej, Kosi 5, Novak 1, Dobaj.

VEČ O TEKMI


Saša Prapotnik, trener Slovenije:

"Finala ne moreš odigrati sproščeno, pokazali pa smo karakter in veliko borbo. Ob koncu je pomembno, da bodo fantje v naslednji sezoni zaigrali v članskih ekipah in da smo z zmago spodbudili mlade igralce, da začnejo igrati rokomet."


Grega Ocvirk, igralec Slovenije:

"Tako kot vsa ostala srečanja, tudi tega nismo začeli najbolje, vendar pa smo se v drugem polčasu zbrali in zmago zadržali doma. Vesel sem naziva najboljšega strelca prvenstva, vendar na prvem mestu je naš naslov evropskega prvaka."