26. 9. 2018

In memoriam - Miloš Helmich-Miki

Mnogo prezgodaj in nepričakovano nas je zapustil naš trenerski kolega Miloš Helmich-Miki. Med rokometnimi poznavalci in predvsem rokometašicami poznan kot izvrsten strokovnjak za šolanje mladih rokometašic in v velikem številu bodočih reprezentantk. Odkar je Slovenija samostojna so z njegovim imenom povezani tudi uspehi ženskega rokometa. Vzgojil je ali pa imel na njih pomemben vpliv na imena kot je Maja Goljar, Mojca Brezovar, Branka Mijatovič, Silvana Ilič, Špela Cerar, Lina Krhlikar, Barbara Jantol, Amra Pandžič… vse tako ali drugače reprezentantke Slovenije. Ob trenerskem delu je bil tudi aktiven rokometni funkcionar na občinski in državni ravni ter zaradi svoje predanosti rokometu in predvsem rokometašicam kdaj tudi trn v peti komu, ki mu njegovi izključno rokometni interesi niso bili pogodu. Rokomet in rokometašice so mu predstavljali družino za katero je skrbel kot najskrbnejši in vzoren oče. 

Marsikatera varovanka mu je šele v odrasli dobi priznala njegovo vzgojno vlogo kajti, ko je bila mlada ji je bil morda zaradi svoje pretirane skrbnosti tečen in odveč. V lepem spominu ga imajo tudi rokometašice ŽRK Olimpija- med njimi Marta Bon,Sonja Čotar,Tanja Polajnar…- še iz časov SFRJ kjer je deloval kot sekretar kluba. Za krono svojega trenerskega dela in veliko čast si je štel, ko je prevzel,sicer za kratek čas, z veliko odgovornostjo vodenje ženske mladinske reprezentance skupaj s pomočnikom Igorjem Razgorjem.

Vedno je bil pripravljen pomagati, ko je šlo za interese športa oz. rokometa. V rokometnih debatah in življenjskih nasploh sva preživela ogromno časa in verjamem, da ne bom edini, ki bom pogrešal njegove včasih kontradiktorne a iskrene misli in domislice. Ena izmed takih je bila denimo, da ne more biti dober trener kdor ne pozna Djanga Reinhardta slavnega jazz kitarista. Njegova razgledanost na različnih področjih je bila namreč dih jemajoča. Sam si štejem v čast, da sem poznal oba Djanga namreč in njega. Prvega žal ne osebno za Mikija pa lahko rečem, da si štejem v ponos.

Počivaj v miru in poglej od tam zgoraj čim večkrat na rokometna igrišča, sicer ti bo zagotovo dolgčas.

Rokometni prijatelj Aleš Praznik