22. 11. 2018

Slovo ribniške rokometne legende in poslanca kulture

Sinoči je v 77. letu starosti v Ribnici umrl Nikola Radić, ne le v domačem kraju ampak tudi v Sloveniji poznan in uveljavljen rokometni strokovnjak.
 
Sodil je v prvo generacijo ribniških rokometašev, ki je v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja še na peščenemu igrišču TVD Partizana orala ledino temu najbolj prepoznavnem športu v deželi suhe robe. Rastel je skupaj s klubom za katerega je v 25 letih odigral več sto tekem v različnih selekcijah, v članski tudi v drugi jugoslovanski ligi. Nekaj let je nosil tudi majico Sevnice. Po končani karieri, v kateri je slovel kot izjemno tehnično podkovan igralec, je svojo strokovnost tlakoval tudi kot trener vseh starostnih kategorij v matičnem klubu. 

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bil eden vodečih strokovnjakov v delu z mladimi pri nas. Med 1984 in 1991 je vodil mladinsko reprezentanco Slovenije, ter člane Slovana in članice Olimpije, v prvi jugoslovanski ligi, dve sezoni tudi Fructal iz Ajdovščine. Bil je pobudnik nekoč uveljavljene ribniške šole rokometa, med drugim je zapisan tudi kot tvorec najboljše generacije domačih rokometašev, ki so bili skoraj dva desetletja, za Celjem in Slovanom, tretji slovenski klub. V igralski in trenerski karieri je osvojil več kot 50 državnih naslovov v vseh kategorijah.  

Rokometno stroko je leta 2008 oplemenitila njegova knjiga Rokomet-učenje in vadba v fazi napada, ki je bila izvrstno sprejeta. Leta 2012 je bila dopolnjena in prirejena z naslovom Rokomet od začetnika do vrhunskega igralca za območje nekdanje Jugoslavije. Nikola Radić je bil tudi poklicni glasbenik in dolga leta član Ribniške godbe na pihala. Petnajst let je vodil nekdanji dom JLA v Ribnici, ki je bil shajališče raznolike kulturne ponudbe zahodno Dolenjske regije. 

Spomini generacij  petdesetih in šestdesetih na tisti čas ne bodo nikoli zbledeli. Dobitnik je številnih priznanj, tudi občinskega. Pokopan bo v ožjemu družinskemu krogu.