21. 6. 2019

Slovenke na SP proti Nizozemski, Norveški, Srbiji, Angoli in Kubi

Slovenske rokometašice so v Tokiu dobile nasprotnice za svetovno prvenstvo, ki bo med 30. novembrom in 15. decembrom potekal na Japonskem. V skupini A jim bodo nasproti stale Nizozemke, Norvežanke, Srbkinje, Angolke in Kubanke.

Slovenski selektor Uroš Bregar je današnji dogodek v deželi vzhajajočega sonca spremljal v Zrečah, kjer se pripravlja slovenska kadetska reprezentanca. Po žrebu ni bil najbolj zadovoljen, njegove varovanke, ki bodo konec tega leta četrtič zaporedoma nastopile na velikem tekmovanju - pred tem so dvakrat igrale na evropskem prvenstvu na Švedskem 2016 in v Franciji 2018 ter na svetovnem prvenstvu v Nemčiji 2017 - so dobile izjemno zahtevne in kakovostne tekmice.

"Od štirih najboljših reprezentanc na svetu smo dobili Nizozemsko in Norveško, tako da bomo nastopili v eni najtežjih skupin. Iz kakovostno izenačenega tretjega bobna nas čaka Srbija, iz petega pa smo dobili Angolo. Slednja je naša stara znanka in reprezentanca, ki goji hiter in agilen rokomet ter lahko pomeša štrene v naši skupini," je uvodoma dejal Bregar.

"Na svetovnih prvenstvih ni več lahkih tekmic, čaka nas težko delo. Želim si, da bi se ognili poškodbam in na japonskem turnirju nastopili v polni zasedbi. Upam, da bomo nadaljevali z našo tradicijo in na velikem turnirju znova presenetili eno veliko rokometno ime. A to bo čedalje težje, v zadnjih letih smo namreč stalnica na evropskih in svetovnih prvenstvih, najboljše reprezentance pa nam zavoljo tega namenjajo vse več pozornosti in se temeljito pripravljajo na dvoboje z nami," je dodal Bregar.

Slovenke so v nedavnih kvalifikacijah izločile tekmice iz Severne Makedonije. Na prvi tekmi v Skopju so zmagale s 33:30, na povratni v Celju pa z 38:27 ter se šestič prebile na svetovno prvenstvo.

Na dosedanjih mundialih so bile najboljše na Hrvaškem 2003, ko so zasedle osmo mesto. V Italiji 2001 so osvojile deveto, v Rusiji 2005 in Nemčiji 2017 14., na premiernem nastopu v Nemčiji 1997 pa 18. mesto.

SKUPINE ZA SVETOVNO PRVENSTVO NA JAPONSKEM:
Skupina A: Nizozemska, Norveška, Srbija, SLOVENIJA, Angola in Kuba;
Skupina B: Francija, Danska, Nemčija, Koreja, Brazilija in Avstralija;
Skupina C: Romunija, Madžarska, Črna gora, Španija, Senegal in Kazahstan;
Skupina D: Rusija, Švedska, Japonska, Kitajska, Argentina in Kongo.