17. 12. 2019

Šved Vranješ novi selektor Slovenije

Slovenska moška članska reprezentanca ima novega selektorja. Predsedstvo Rokometne zveze Slovenije je na torkovi seji na to mesto potrdilo 46-letnega Šveda Ljubomira Vranješa. Nekdanji izjemno uspešen srednji zunanji igralec, danes pa trener IFK Kristianstada, je sklenil sodelovanje do leta 2024.


Vodstvo RZS, na čelu s predsednikom Franjem Bobincem, je v zadnjih treh tednih navezalo stike s številnimi strokovnjaki, na koncu pa se je odločilo, da bo elitno izbrano vrsto na bližnjem evropskem prvenstvu med 10. in 26. januarjem 2020 vodil Vranješ, ki je postal enajsti selektor Slovenije.


Njegova igralska in trenerska kartoteka je osupljiva. Z rokometno igro se pri štih letih začel spoznavati v rodni Švedski, pri 17 letih pa na razkrižju med rokometom in nogometom zavil na pot prvega. Prvo profesionalno pogodbo so mu ponudili pri najtrofejnejši švedski ekipi Redbergslids IK, s katero je kasneje petkrat postal državni (1993, 1994, 1996, 1997, 1998) in trikrat pokalni prvak (1997, 1997, 1998). Leta 1999 se je prvič preselil okraj Skandinavskih meja in okrepil ekipo Granollers. Po dveh letih igranja v Španiji ga je pot popeljala v Nemčijo k HSG Nordhorn-Lingen, leta 2006 pa je oblekel še dres Flensburga. Pri slednjem je pred dobrimi 10 leti tudi končal igralsko športno pot.


Bil je igralec zlatega švedskega rokometnega rodu in član razvpitega "Bengan Boys", poimenovana po legendarnem trenerju Bengtu Johanssonu. V tej ekipi so bili poleg Vranješa še sami velikani rokometne igre, kot so Magnus WislanderPer CarlenStaffan OlssonMagnus Andersson,Ola Lindgren in Stefan Lövgren. S Švedsko je trikrat slavil naslov prvaka na evropskih prvenstvih v Italiji 1998, na Hrvaškem 2000 in na Švedskem 2002, na svetovnih prvenstvih je osvojil zlato kolajno v Egiptu 1999 ter srebrni na Japonskem 1997 in v Franciji 2001, olimpijske igre v Sydneyju pa je Švedska po porazu proti Rusiji končala na drugem mestu.


Vranješ je na začetku trenerske poti med letoma 2010 in 2017 vodil Flensburg ter z njim v sezoni 2013/14 osvojil evropsko Ligo prvakov. V tem obdobju je bil kratek čas tudi selektor Srbije, med letoma 2017 in 2018 pa tudi selektor Madžarske in trener Veszprema. Trenutno je prvi mož stroke pri švedskemu Kristianstadu.


Slovenska reprezentanca bo priprave na januarsko evropsko prvenstvo v Avstriji, na Norveškem in Švedskem začela 26. decembra v Zrečah. Zavoljo klubskih obveznosti – isti dan Kristianstad v Helsingborgu čaka tekma švedskega prvenstva – se bo novi selektor izbrani vrsti priključil dan kasneje. Ognjeni krst na slovenski klopi bo doživel 3. januarja ob 19. uri na pripravljalni tekmi proti Severni Makedoniji v Slovenj Gradcu. Slovenija se bo dan kasneje v Trbovljah ob 17.30 pomerila še s Črno goro.


Pomočnik selektorja še naprej ostaja Uroš Zorman, ki je skupaj z direktorjem reprezentance Urošem Mohoričem v obdobju brez selektorja sestavil širši nabor 28 kandidatov za nastop na EP. Ta bo prvič v zgodovini potekal v treh državah, na njem bo nastopilo 24 reprezentanc.


Slovenija se bo v skupinskem delu v Göteborgu, sicer rojstnem mestu Vranješa, pomerila s Švedsko, Švico in Poljsko, preboj v drugi del tekmovanja v Malmö si bosta izborili le dve najboljši reprezentanci.


Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije:
"V zadnjih osmih letih je Slovenija imela dva selektorja, kar pomeni, da smo naredili dober izbor in razmišljali najmanj srednjeročno, če ne kar dolgoročno. Boris Denić, ki je začel to obdobje, je opravil izjemno delo, za kar se mu ob tej priložnosti tudi zahvaljujem. Enako velja tudi za Veselina Vujovića, s katerim smo se uvrstili na olimpijado in dosegli bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v Franciji, ki je bila za nas zlatega leska. S predsedstvom Rokometne zveze Slovenije smo se menjave selektorja lotilo zelo resno, analitično in poglobljeno. Zato smo morda potrebovali nekoliko več časa, za katerega pa lahko rečem, da smo ga izjemno koristno uporabili. Iskali smo trenerja, ki premore vrhunsko strokovno znanje, ima zelo dobre izkušnje – tudi na mednarodni ravni – in je že osvajal medalje, pa naj si bo to kot igralec ali trener v klubu ali reprezentanci. Ob tem smo iskali osebo z analitičnim znanjem ter karizmo vodje. To je pri trenerjih v kolektivnih športih ekstremno pomembno. Zelo smo veseli, da smo našli resnično vrhunskega kandidata, ki ga je predsedstvo tudi potrdilo. Ljubomir Vranješ izpolnjuje vse naše kriterije. Med drugim je njemu v prid pretehtalo dejstvo, da je izredno ambiciozen, lačen uspeha in verjame v slovensko ekipo."


Ljubomir Vranješ, novi selektor slovenske moške članske reprezentance:
"Mesto selektorja v slovenski reprezentanci je zame velika čast. Veselim se dela z izjemnimi igralci in člani štaba, ki jih premore ta ekipa. Verjamem, da smo za uspeh vsi pripravljeni trdo delati. Slovenski rokomet premore kulturo, je znan po svoji igri in ima pred seboj prihodnost. Reprezentanca do 20 let je osvojila evropski naslov. S tem je pokazala, da lahko igra na visoki ravni in osvaja medalje, seveda pa je pred njo še veliko dela. Skupaj lahko v prihodnosti dosežemo zastavljene cilje. Pred člansko izbrano vrsto je evropsko prvenstvo, na katerem lahko uspemo le s skupnimi močmi. Priprave pred odhodom na Švedsko bodo izjemno pomembne. Zahvaliti se želim Rokometni zvezi Slovenije in klubu Kristianstadu, ki sta mi omogočila prevzem selektorskega mesta. Zahvala gre tudi moji družini, ki stoji za mojo odločitvijo in me pri tem podpira."