28. 2. 2020

Leta 2022 in 2025 svetovni prvenstvi v Sloveniji!

Trditev, da organizacijski odbor, ki bo to poletje še četrto leto zapored organiziral eno izmed rokometnih evropskih prvenstev za mlajše selekcije, v Evropi in širše uživa velikanski ugled ter spoštovanje, je dobila novo potrditev. Izvršni odbor mednarodne rokometne zveze (IHF) je Sloveniji na zasedanju v Kairu v prihodnjih letih dodelil gostiteljstvo kar dveh svetovnih prvenstev!


Leta 2022 se bodo za naslov najboljše izbrane vrste na svetu v Sloveniji borila dekleta do 20 let, leta 2025 pa bodo v deželici izpod Alp gostovale še najboljše fantovske reprezentance do 19 let.


Obe prvenstvi bosta v skupinskem delu potekali v Celju (dvorani Golovec in Zlatorog), Laškem (dvorana Tri lilije) in Velenju (Rdeča dvorana). Zadnje našteti mesti bosta nato v drugem delu gostili tekme za predsedniški pokal (razvrstitev od 17. do 32. mesta), boji za najvišja mesta pa se bodo nadaljevali v Celju. Finalni del bo gostila dvorana Zlatorog.


Slovenija bo tako nadaljevala z gostiteljstvom rokometnih tekmovanj na najvišji ravni. Leta 2004 je gostila evropsko moško člansko prvenstvo (Ljubljana, Celje, Velenje, Koper). Po daljšem premoru so v zadnjih letih v Celju gostovala evropska prvenstva za dekleta do 19 (2017) in 17 (2019) let ter za fante do 20 (2018) let. Organizatorji se z veliko delovno vnemo že pripravljajo tudi na letošnji dogodek, ko bo v drugi polovici avgusta (13.-23.8.) na istem mestu potekalo prvenstvo stare celine za fante do 18 let, pogled pa jim šviga v leto 2022. Poleg že omenjenega svetovnega prvenstva deklet bo namreč v novembru Slovenija ob soorganizaciji Severne Makedonije (Skopje) in Črne gore (Podgorica) v Ljubljani in Celju gostila ženski članski EP.


Organizacija svetovnih prvenstev organizatorjem prinaša nov velikanski izziv, saj bo, glede na zadnje dogodke, na Štajerskem gostovalo dvakrat več reprezentanc. Na evropskem prvenstvu mlajših starostnih selekcij jih namreč vsakokrat nastopi 16, leta 2022 in 2025 pa se jih bo v boje podalo kar 32.


"Izjemno smo veseli, da je mednarodna rokometna zveza v Sloveniji prepoznala primernega gostitelja za kar dve svetovni prvenstvi. Kandidaturi smo vložili z namenom, da bi tudi na ta način dodatno pripomogli k razvoju naših mlajših starostnih selekcij ter razvoju in promociji rokometa na sploh. Prepričan sem, da sta to velika koraka za slovenski rokomet!" po veseli novici navdušenja ni skrival Goran Cvijić, generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije.


"Organizacija obeh svetovnih prvenstev bo vrhunska nadgradnja dosedanjih tekmovanj na evropski ravni. Pridobitev gostiteljstva prvenstev v letih 2022 in 2025 je nesporen dokaz, da so celotni dosedanji dogodki potekali na vrhunski ravni. Kljub temu bomo z ekipo zavihali rokave, da pri vsaki organizaciji napravimo še korak višje. Prepričan sem, da si boljše promocije za rokomet, Slovenijo in mesta, ki bodo gostila tekmovanji, ne bi mogli želeti," je dodal Jure Cvetko, predsednik organizacijskega odbora. 


Cvetko je pred časom s pomočnikom generalnega sekretarja RZS Leopoldom Kalinom gostil predstavnika IHF-a, ki je opravil celoten pregled dvoran in hotelskih nastanitev. K dodelitvi gostiteljstva Sloveniji je zagotovo v veliki meri pripomoglo njegovo dobro poročilo, saj je bil izjemno zadovoljen s celotno infrastrukturo, ki jo ponujajo Celje, Laško in Velenje


Ob tem so na IHF-u določili še nekaj ostalih organizatorjev. Svetovno prvenstvo za člane bodo leta 2025 gostile Hrvaška, Danska in Norveška, dve leti kasneje pa Nemčija. Slednja bo ob soorganizaciji z Nizozemsko leta 2025 gostila tudi ženski mundial, medtem ko bo ta leta 2027 potekal na Madžarskem.

SVETOVNA ROKOMETNA PRVENSTVA V PRIHODNJIH LETIH:

Člani:

 • SP 2025: Hrvaška, Danska in Norveška
 • SP 2027: Nemčija


Članice:

 • SP 2025: Nemčija in Nizozemska
 • SP 2027: Madžarska


Mladinci:

 • SP 2023 (do 19 let): Hrvaška
 • SP 2023 (do 21 let): Nemčija
 • SP 2025 (do 19 let): Slovenija
 • SP 2025 (do 21 let): Poljska


Mladinke:

 • SP 2020 (do 18 let): Hrvaška
 • SP 2022 (do 18 let): Gruzija
 • SP 2022 (do 20 let): Slovenija
 • SP 2024 (do 20 let): Severna Makedonija

Svetovno prvenstvo za fante in dekleta do 17 let v rokometu na mivki bo gostila Portugalska.