2. 4. 2021

Slovenske rokometašice bo vodil Dragan Adžić

Slovenska ženska rokometna reprezentanca ima novega selektorja. V prihodnje jo bo vodil Dragan Adžić. Debi ga čaka čez 15 dni, ko se bo Slovenija v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo pomerila z Islandijo.
Po nepričakovanem odhodu prejšnjega selektorja je bilo Predsedstvo Rokometne zveze Slovenije primorano zavihati rokave in se takoj podati v iskanje njegovega naslednika. Deseto ime na slovenski klopi bo 51-letni črnogorski strokovnjak Adžić, ki je v preteklosti nizal izjemne uspehe z žensko reprezentanco Črne gore ter ženskim rokometnim klubom Budućnost iz Podgorice.

Eden najbolj uglednih trenerjev na področju ženskega rokometa je obe poglavji začel pisati leta 2010. S klubom iz črnogorske prestolnice se je takoj v prvi sezoni zavihtel na vrh mednarodnega Pokala pokalnih zmagovalk, v letih 2012 in 2015 z njim osvojil elitno evropsko Ligo prvakinj, še dvakrat pa se po drugem naslovu zavihtel na finalni turnir najboljše četverice. Leto 2012 je bilo zanj šampionsko tudi v reprezentančnem pogledu, saj je na olimpijskih igrah v Londonu s Črno goro segel po srebrni medalji, nekaj mesecev kasneje pa osvojil naslov evropskih prvakinj. Črnogorke je nato vodil še na olimpijskih igrah v Atenah 2016 (11. mesto) ter po treh svetovnih (2011, 2013 in 2015) in evropskih (2014, 2016, 2018) prvenstvih.

Adžić je Predsedstvo RZS prepričal s celovitim in analitičnim pristopom, ki izkazuje ogromno rokometnega znanja, izvrstno poznavanje slovenskega rokometa in širokega nabora igralk ter tudi z veliko zrelostjo in čustveno inteligenco. Obenem v pogovorih ni skrival, da zanj delo s slovensko izbrano vrsto predstavlja velik izziv in da v njej vidi velik potencial za nadaljnji razvoj. 

Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije:
"Vesel sem, da smo s sodelavci zelo hitro našli vrhunsko rešitev na mestu selektorja ženske reprezentance. Lahko omenim, da je kar nekaj zelo zanimivih mednarodnih  strokovnjakov pokazalo interes za vodenje slovenske izbrane vrste, kar kaže na ugled, ki ga naš rokomet uživa v Evropi. Za imenovanje Dragan Adžiča je jeziček na tehtnici prevesilo dejstvo, da slovenska reprezentanca zanj predstavlja nov velik izziv, ki vključuje kreiranje in vključevanje mladih igralk, ustvarjanje kolektivnega duha, predvsem pa pot do napredka, ki bo v srednjeročnem obdobju izbrano vrsto popeljala korak naprej. Prepričan sem, da Adžić popolnoma ustreza profilu trenerja, ki smo ga iskali, saj je ne samo izjemen strokovnjak, analitik in taktik, temveč tudi človek z močno izraženo čustveno inteligenco. Iskali smo človeka, ki je izkušen tudi na mednarodni ravni in je pri svojem delu že pustil pečat. Z novim selektorjem smo sklenili sodelovanje do konca leta 2024."

Dragan Adžić, novi selektor slovenske ženske reprezentance:
"Vodenje slovenske ženske reprezentance mi prinaša velik izziv. Sem izredno motiviran in obenem počaščen. Kot dober prijatelj s številnimi slovenskimi strokovnjaki, s katerimi sem v preteklosti sodeloval, imam precej informacij o vrhunskem delu izbrane vrste v zadnjih letih. Izjemno cenim potencial, tradicijo in pogoje, ki jih premore ta ekipa. Naredil bom vse, da čim bolj pripomorem k nadaljevanju zgodbe z izredno kakovostnimi temelji in da skupaj dosežemo želene rezultate. Pomembno bo, da vsak dan delamo na tem, da bomo boljši kot včeraj. Želim dvigniti individualno raven sposobnosti igralk, jih vzpodbuditi k temu, da pokažejo svoj pravi značaj in kakovost, obenem pa zgraditi homogeno ekipo, ki bo še bolj konkurenčna ostalim najboljših reprezentancam."

Novi slovenski selektor se bo slovenski javnosti predstavil na spletni novinarski konferenci, ki bo na sporedu v naslednjem tednu. Na spletnem druženju bo razkril tudi seznam vabljenih igralk na priprave za aprilski kvalifikacijski tekmi za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji. Prva tekma z Islandijo bo na sporedu v soboto, 17. aprila, ob 17.30 v Sloveniji, povratna pa štiri dni kasneje ob 21.45 v Hafnarfjorduru, južnem predmestju islandske prestolnice Reykjavik.