24. 1. 2021

Točka proti Egiptu premalo za četrtfinale

Slovenska moška rokometna reprezentanca je ostala brez mesta v četrtfinalu svetovnega prvenstva. Neodločen izid (25:25) na zadnji tekmi drugega dela proti Egiptu je bil premalo za pot med najboljših osem ekip. 

Slovenska reprezentanca se je v dvoboj podala v zelo oslabljeni zasedbi. Dragana Gajića in Staša Skubeta so v noči pred tekmo na posteljo priklenile želodčne težave, dodaten šok pa je reprezentanca doživela na ogrevanju, ko je zaradi istih razlogov ostala še brez stebra obrambe Blaža Blagotinška. Tovrstne težave so sicer v milejši obliki pestile še kar nekaj ostalih rokometašev, ki pa so stisnili zobe. Zobe je stiskal tudi kapetan Jure Dolenec, ki si je na tekmi proti Švedom poškodoval prepono.

Kljub temu je slovenska vrsta "pred praznimi tribunami" odlično začela tekmo ter z golom Blaža Janca tik pred zvokom sirene na glavni odmor odšla s štirimi goli naskoka (12:8). V drugem polčasu je najvišji naskok znašal še zadetek več, nakar so sledile prelahko zapravljene žoge, po katerih so Egipčani izničili zaostanek in se prebili v ospredje. V končnici so izbranci Ljubomirja Vranješa sicer skušali izvleči zmago, a jim je za to zmanjkalo časa.

Slovenija je v egiptovskem mehurčku na šestih tekmah vpisala le en poraz, na drugi tekmi prvega dela je bila boljša Rusija. V svetovno prvenstvo je vstopila s prepričljivo zmago proti Južni Koreji (51:29), za slovo od Aleksandrije pa je padla še Belorusija (29:25). Po selitvi v Kairo je v drugem delu tekmovanja najprej premagala Severno Makedonijo z 31:21, na petkovem obračunu je s Švedsko igrala neodločeno 28:28, z delitvijo točk pa se je končala tudi nedeljska tekma z Egipčani, na kateri je za Slovenijo štela le zmaga.

Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
"Čestitke fantom, ki so danes igrali za ekipo, Slovenijo in za sebe. Pokazali so neverjetno borbo. Pred tekmo ni bilo lahko. Ker smo zaradi zdravstvenih težav ostali brez nekaterih igralcev, smo morali spremeniti taktične zamisli. In to pol ure pred tekmo. Fantje so pokazali svoj značaj. Ne samo tokrat, pač pa tudi na prejšnjih tekmah. Obračun z Egipčani bi lahko dobili, a žal nekatere stvari v naši igri niso bile v redu."

Jure Dolenec, kapetan slovenske reprezentance:
"V dani situaciji smo dali vse od sebe. Ko ostaneš brez treh igralcev, obenem pa še polovica ekipe dan preživi na stranišču, ni lahko. Obenem tudi sam nisem mogel napraviti gibanj v vseh smereh, a v dani situaciji mi ni preostalo drugega, kot da pomagam reprezentanci. Odigrali smo odličen prvi polčas, na koncu pa nas je pokopala tri-, štiriminutna nezbranost, ko smo v napadu igrali z dodatnim igralcem. Izgubili smo žoge, tekmeci pa so zadeli prazna vrata. Sem razočaran, a ponosen na fante in na to, da sem kapetan te reprezentance. Pristop in borbenost sta bila na pravi ravni. Že kmalu nas čaka nov, še večji izziv. Če bomo nadaljevali v tej smeri, tudi rezultati ne bodo izostali."
SVETOVNO PRVENSTVO 2021
DRUGI DEL, SKUPINA 4 (Kairo):

3. krog, nedelja, 24. januarja:
SLOVENIJA : EGIPT 25:25 (14:8)
Slovenija:
Blagotinšek, Henigman, Janc 7, Dolenec 4, Cingesar, Cehte, Kodrin, Gaber 2, Zarabec 3, Ferlin, Ovniček, Bombač 2, Močkovšek 4, Lesjak, Suholežnik 3.


BELORUSIJA : SEVERNA MAKEDONIJA 30:26

EKIPA RUSKE ROKOMETNE ZVEZE ŠVEDSKA 20:34
LESTVICA SKUPINE IV:
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani goli Prejeti goli Razlika Točke
1. Švedska 5 3 2 0 144 117 27 8
2. Egipt 5 3 1 1 149 117 32 7
3. Slovenija 5 2 2 1 138 130 8 6
4. Ekipa ruske rokometne zveze 5 3 1 2 138 139 -1 5
5. Belorusija 5 1 2 2 139 148 -9 4
6. Severna Makedonija 5 0 0 5 106 163 -57 0
ŽE ODIGRANO: