7. 7. 2021

Mlade Slovenke v Celju začenjajo evropsko prvenstvo

V četrtek se v celjskih dvoranah Golovec in Zlatorog začenja evropsko prvenstvo za rokometašice do 19 let. Med evropsko elito bo pod vodstvom selektorja Gašperja Kovača nastopila tudi slovenska reprezentanca. Na uvodni tekmi se bo ob 19.30 pomerila z Dansko.


Slovenske rokometašice so se v sklepne priprave podale dva tedna pred prvenstvom, velik del treningov pa opravile tudi med klubsko sezono, ko so se na pripravah konec tedna dobivale enkrat mesečno. "Mislim, da smo na treningih uspeli realizirati svoje zamisli," pred začetkom tekmovanja zadovoljno pove selektor Kovač.


Tekom sklepnih priprav je Kovač spisek igralk skrčil na 18 rokometašic, ki bodo tvorile reprezentanco na bližajočem se evropskem prvenstvu. Na seznam je uvrstil vratarke Saro Mežo, Kati Naveršnik in Karin Kuralt, krilne igralkeAngelo Rudman, Niko Simšič, Amadejo Krajnc, Emo Markovič in Niko Hilj, zunanje igralke Tio Kralj, Aljo Borsan, Majo Kovačič, Erin Novak, Nino Kovšca, Nejo Polak in Tio Tomc ter krožne napadalke Tjašo Bukvič, Niko Dobnik in Tairo Nadarevič. Do sredinega večernega tehničnega sestanka bo selektor primoran določiti 16 igralk, ki bodo začele nastope, tekom tekmovanja pa bo lahko opravil dve menjavi.


Da so dekleta pred začetkom tekmovanja odlično razpoložena pove Erin Novak, ki se je v zadnjem obdobju že spoznala tudi s člansko reprezentančno ravnjo. "Na treningih med sezono smo izpopolnjevale individualne tehnične elemente in se ekipno uigravale. Kemija v ekipi je vrhunska, s puncami se res super razumemo. Ves čas smo nasmejane in se zabavamo. Na treningih pa se spodbujamo in treniramo po najboljših zmožnostih!" pove slovenska kapetanka, ki igra na levem zunanjem položaju.


Reprezentanca bo sicer na evropskem prvenstvu nastopila precej oslabljena, saj v njej ne bo sedaj že standardne članske reprezentantke, krožne napadalke Valentine Klemenčič (operacija rame), zaradi poškodb pa ne bo tudi štirih levorokih igralk. "Poškodbe so pripeljale do tega, da smo ostale brez nekaj levorokih igralk, kar se bo poznalo predvsem na desni strani igrišča. Prav tako pa z nami ne bo Valentine Klemenčič, ki ima v ekipi pomembno vlogo. Ne glede na to se bomo morale znajti tudi brez njih in odigrati čim boljše," odločno doda Novakova.


V času sklepnih priprav so mlade slovenske rokometašice odigrale dve pripravljalni tekmi, četudi so imele v načrtih odigrati še dve več, a sta ti odpadli zaradi okužbe s koronavirusom pri avstrijskih vrstnicah. Na prvem preizkusu so se tako pomerile s slovensko kadetsko reprezentanco, ki se prav tako pripravlja na evropsko prvenstvo – tekmo so mladinke dobile s 26:20 -, na drugi pa v petek odpravile Hrvatice s 26:25.


V četrtek ob 19.30 v dvorani Golovec slovensko vrsto čaka prvi obračun na letošnjem evropskem prvenstvu. Nasproti ji bo stala Danska. "Danska je zelo kakovostna reprezentanca. Premore dve izvrstni zunanji igralki, ki se brez težav odločata za strele z devetih metrov ali še večje razdalje. Obenem ima tudi tehnično spretne igralke. Danke igrajo čvrsto obrambo in se poslužujejo hitrih nasprotnih napadov. Morali bomo biti dobro pripravljeni. Nikakor ne smemo pasti v ritem tekmic, pač pa igrati svojega," pred prvo tekmo pove Kovač in dodaja: "Na prvenstvu bomo osredotočali na vsako tekmo posebej, brez preskakovanja stopnic. Na vsakem preizkusu bomo nastopili z močno željo po zmagi. Vse tekmice spoštujemo, a se nobenih ne bojimo!"


Preostali tekmi v prvem delu tekmovanja bosta na sporedu v soboto in ponedeljek, obe se bosta začeli ob 19. uri. Najprej bodo slovenskim rokometašicam nasproti stale Nemke, nato pa še Švicarke. V nadaljnje boje za najvišja mesta se bosta uvrstili najboljši reprezentanci skupine A, preostali pa nadaljevali z nastopi za razvrstitev od 9. mesta naprej.


Dodaten razlog za veselje v slovenski tabor prinaša tudi dejstvo, da bodo na tribunah znova lahko prisotni tudi navijači. "To nam daje še dodatno energijo. Kot vedno bodo navijači imeli res velik pomen, saj nam z navijanjem dajejo moč in še večjo željo. Lepo vabimo vse, da nas pridejo podpret v čim večjem številu!" še doda Novakova.


Tik pred začetkom tekmovanja se je seznam udeleženk iz 16 skrčil na 15 ekip. Udeležbo svoje reprezentance je bila prisiljena odpovedati portugalska rokometna zveza, saj je v njeni ekipi prišlo do več okužb s koronavirusom, zaradi česar so domače oblasti celotno zasedbo poslale v karanteno. Portugalke bi morale nastopati v skupini B, ki se v drugem delu prvenstva križa s slovensko skupino A. Potencialne tekmice tako ostajajo Švedska, Slovaška in Rusija.


Vse tekme prvenstva bo mogoče v spletnih prenosih v živo spremljati na uradni spletni strani prvenstva www.w19ehfeuro.com.

EP ZA DEKLETA DO 19 LET, SKUPINA A
1. krog, četrtek, 8. julija, ob 19.30:
DANSKA : SLOVENIJA

2. krog, petek, 9. julija, 19.00:
SLOVENIJA : NEMČIJA

3. krog, nedelja, 11. julija, 19.00:
SLOVENIJA : ŠVICA