8. 7. 2021

Danke previsoka ovira za Slovenijo na prvi tekmi evropskega prvenstva do 19 let

Na zadnji tekmi prvega dneva rokometnega evropskega prvenstva za dekleta do 19 let sta se pomerili Danska in Slovenija, gostiteljica turnirja v Celju. Zmage s končnim rezultatom 31:17 so se veselile rokometašice iz severne Evrope.


Slovenke so svoj prvi dvoboj v skupini A začele obetavno. Najprej so povedle z 2:0, po golu Tie Kralj pa še s 4:1. A Danke so hitro strnile svoje vrste in  slovenski izbrani vrsti dihale za ovratnik vse do 22. minute, ko so jo z zadetkom Thilde Harregaard Frandsen iz nasprotnega napada tudi ujele (8:8). Zasedbi sta se na odmor med polčasoma odpravili izenačeni ob rezultatu 12:10, ki je bil posledica borbe v obrambi, pa tudi kančka živčnosti pri zaključevanju napadalnih akcij.


V drugi del tekme so danske rokometašice vstopile z delnim rezultatom 4:1, ki ga je z minuto odmora prekinil domači strateg Gašper Kovač. Slovenske reprezentantke so preostanek obračuna preživele v zaostanku, organizirane Danke pa jim z zrelo igro niso ponudile možnosti za priključek. Dvoboj, ki se je končal z izidom 31:17, so sklenile s 65-odstotno uspešnostjo strelov.


Najboljša strelka Slovenk je bila Erin Novak, ki je tekmo sklenila s petimi goli na svojem računu. S štirimi ji je sledila Tia Kralj, dobro predstavo pa je prikazala tudi vratarka Karin Kuralt, ki je bila razglašena za najboljšo igralko svoje ekipe. Pri tekmicah si je ta naziv prislužila Laura Holm Andersen, s šestimi zadetki najboljša strelka tekme.


Gostiteljice evropskega prvenstva bodo ponovno na delu že v petek, 8. julija, ko se bosta v dvorani Golovec pomerili Slovenija in Nemčija. Nemke so se na svoji prvi tekmi izkazale kot zahtevne tekmice. S 30:23 so premagale Švicarke, ki se bodo v drugem krogu pomerile z Dansko.


Evropsko prvenstvo za dekleta do 19 let, Skupina A

četrtek, 8. julija:
Danska – Slovenija 31:17 (12:10)
Danska: Andersen 6, Wierzba Berger 5 Slovenija: Meža, Naveršnik, Kuralt, Rudman, Simšič, Markovič, Hilj, Kralj 4, Borsan 2, Kovačič 1, Novak 5, Kovšca, Polak, Tomc 2, Dobnik 3, Nadarevič

STATISTIKA


Igralki tekme: Laura Holm Andersen (Danska) in Karin Kuralt (Slovenija).


IZJAVI PO TEKMI


Gašper Kovač, selektor Slovenije:

»Občutki po porazu niso najboljši. Vidi se, da je Danska fizično izredno močna ekipa. Mi smo imeli svoje priložnosti, ki jih nismo izkoristili. V prvem polčasu bi lahko dalje časa ostali v igri. Zadeli smo 17 od 42 strelov iz igre, kar je proti takšni ekipi bistveno premalo. zaključke je potrebno izboljšati. Če želimo konkurirati tekmecem bomo morali biti bolj zbrani v zaključkih akcij.«


Karin Kuralt, vratarka Slovenije:

»Začele smo dobro, drugi polčas pa se ni izšel po naših načrtih. Premalo je bilo borbe v obrambi in zbranosti. Končni rezultat je, kakršen je. Verjamem, da se bomo pobrale in naslednjo tekmo dale še več od sebe in jo odigrale boljše.«