14. 7. 2021

Poraz proti Slovaški po dobrem obdobju v prvem polčasu

Slovenska ženska reprezentanca je na evropskem prvenstvu do 19 let klonila na tekmi drugega dela proti izbrani vrsti Slovaške. Slovakinje so bile od gostiteljic prvenstva uspešnejše z 31:23.


Slovenija in Slovaška sta se, na obračunu drugega dela evropskega prvenstva za dekleta do 19 let v skupini 3, srečali kot dve izmed treh reprezentanc, ki v Celju še niso izkusile slasti zmage. Osvojeni dve točki na medsebojnem obračunu sta zmagovalkam prinašali boje za uvrstitev med 9. in 12. mestom, medtem ko sta bila poraženkam namenjena obračuna za končno razvrstitev med 13. in 15. mestom. Zadnje, 16. mesto, je že pred začetkom tekmovanja zasedla Portugalska, ki se zaradi okužb z virusom Covid-19 v reprezentančnem taboru prvenstva ni udeležila.


Slovenska izbrana vrsta je dvoboj odprla zelo obetavno. V zaostanku z 1:2 so slovenske rokometašice preživele zgolj devet sekund, večino prvega dela tekme pa vodile, pogosto tudi s tremi goli prednosti. Vodstvo Slovenk bi lahko bilo, glede na odprte strele do katerih so prihajale po moštveni igri v napadu, tudi višje, a so rahla nezbranost ob zaključnih strelih in slovaški vratarki poskrbeli, da slovenska izbrana vrsta ni ušla v udobno vodstvo. Slovakinje so na drugi strani topile svoj zaostanek in bile za vztrajnost nagrajene. Izid so v 24. minuti poravnale na 12:12, na odmor pa odnesle dva gola prednosti (17:15).


Izbrana vrsta Slovaške je svoje vodstvo v začetku drugega dela podvojila, v 39. minuti pa se oddaljila na varno razdaljo šestih zadetkov (22:16). Zasedba Michala Lukacina priigrane prednosti ni izpustila iz rok. Do konca obračuna jo je še nadgradila in na koncu slavila z 31:23.


Nagrado za najkoristnejšo rokometašico Slovenije je prejel kapetanka Erin Novak, ki je tekmo končala kot prva strelka svoje zasedbe, zbrala je šest zadetkov. Pet jih je dodala Neja Polak, ki je prednjačila v prvem polčasu, trikrat pa je mrežo zatresla krožna napadalka Nika Dobnik. Pri tekmicah je bila za najboljšo igralko ekipe izbrana vratarka Viktoria Vorzackova, prvo ime moštva Barbora Lancz pa je bila z osmimi zadetki najboljša strelka obračuna.


Izbranke selektorja Gašperja Kovača se bodo v dvorano Golovec vrnile v petek, ko se bodo pomerile s četrtouvrščeno ekipo skupine štiri. V primeru zmage dekleta čaka še obračun za končno 13. mesto, v primeru poraza pa bodo evropsko prvenstvo sklenile kot 15. reprezentanca turnirja.


Evropsko prvenstvo za dekleta do 19 let, drugi del, skupina 3

sreda, 14. julija:
Slovaška – Slovenija 31:23 (17:15)
Slovenija
: Meža, Naveršnik, Kuralt, Rudman 2, Simšič 1, Markovič 2, Bukvič, Kralj 2, Borsan 2, Novak 6, Kovšca 1, Polak 5, Tomc, Nadarevič, Dobnik 3, Bukvič, Krajnc.

STATISTIKA


Igralki tekme: Erin Novak (Slovenija) in Viktoria Vorzackova (Slovakia).


IZJAVI PO TEKMI


Gašper Kovač, selektor Slovenije:
"Vratarke so nekaj obranile, tudi odigrali smo določene stvari, ki smo se jih dogovorili, a težave so nam povzročali zaključki. Število odprtih strelov, ki jih zgrešimo, je na meji nemogočega. Skušamo se pobirati, a nas nekako zmanjka. Na visoki ravni igramo 20 do 25 minut, nato poskušamo ostati v igri z rotacijami igralk, a v celoti pademo in ne najdemo moči, da bi tekmo odigrali do konca."


Erin Novak, najkoristnejša igralka Slovenije:
"Pri zaključnih strelih bi morale biti bolj zbrane, imele smo veliko odprtih strelov. Mislim, da so zgrešene priložnosti najbolj vplivale na končni rezultat. Ekipa bo še naprej dajala vse od sebe. Borile se bomo do konca in trudile v obrambi in napadu. Tokrat je že bilo nekoliko boljše, a lahko še napredujemo."