9. 12. 2021

Zecova zaradi hujše poškodbe končala SP

Slovenska reprezentančna vratarka Branka Zec je končala z nastopi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji. Nadaljnje nastope sta ji onemogočila zlom in poškodba vezi palca leve roke.


Zecove se še naprej drži smola s poškodbami. Potem ko je 35-letna Ljubljančanka aprila hudo poškodovala koleno in se na igrišča vrnila tik pred svetovnim prvenstvom, jo sedaj znova čaka večtedensko okrevanje. Do nesrečnega dogodka je prišlo zgodaj v prvem polčasu odločilne tekme z Angolo, ko je eden izmed strelov slovensko vratarko zadel v prst. Kljub bolečinam je Zecova, z izjemo nekaj uvodnih minut na začetku drugega polčasa, med vratnicama herojsko ostala do konca tekme in tako pristavila levji delež k neodločenemu izidu, ki je slovensko vrsto popeljal v drugi del tekmovanja. Kljub poškodbi bo Zecova še nekaj dni ostala v Španiji in z roba igrišča skušala kar najbolj pomagati reprezentanci s svojimi izkušnjami in pozitivno osebnostjo.


Selektor Dragan Adžić se je po nesrečnem dogodku odločil, da ekipi v Španiji priključi dve dodatni rokometašici. Na Iberski polotok je vpoklical desno krilno rokometašico Živo Čopi ter krožno napadalko Manco Jurič, ki sta z ekipo v Laškem trenirali vse do odhoda na tekmovanje. Prva je ena izmed 18 igralk, ki jih je slovenska reprezentanca prijavila za nastope na svetovnem prvenstvu – izmed njih jih selektor za vsako tekmo prosto izbere 16 -, medtem ko bo Juričeva zamenjala Zecovo. S tem bo Adžić izkoristil prvo izmed petih možnih menjav igralk. Čopijevo v Španiji reprezentanca pričakuje tik pred tekmo s tekmicami iz Rusije, Juričeva pa bo pripotovala v petek.


Slovensko reprezentanco sicer ob 15.30 čaka prva tekma drugega dela svetovnega prvenstva. Tekmica bo ekipa ruske rokometne zveze, ki se je do napredovanja prebila s stoodstotnim izkupičkom v prvem delu tekmovanja. Na uvodnih treh tekmah je premagala Srbijo, Poljsko in Kamerun. Tekmicam je zabila skoraj sto (98) zadetkov, skupna razlika med danimi in prejetimi zadetki pa je znaša 35.


Dragan Adžič, selektor slovenske reprezentance:
"Branka je praktično celotno tekmo odigrala s težko poškodbo palca. Izredno smo ji hvaležni za to. Sredine preiskave so pokazale, da bi bil riziko ob nadaljevanju nastopov enostavno prevelik in da mora predčasno zaključiti nastope na svetovnem prvenstvu v Španiji. Sedaj imamo na golovi črti na voljo Amro Pandžić in Majo Vojnovič. Prva je proti Angoli počivala, saj ima težave s kolenom, a verjamem, da bosta v duelu z Majo uspešno nadaljevali z nastopi do konca tekmovanja in dali svoj prispevek k rezultatom. Z napredovanjem v drugi del prvenstva imamo možnost, da sežemo po kakšni igralski spremembi. Odločil sem se, da v Španijo dodatno pripeljemo Živo Čopi, ki je bila že v startu uvrščena med 18 igralk, med katerimi sem imel možnost izbire 16 za vsako tekmo, ter Manco Jurič, ki si prav tako zasluži biti tukaj. Obe bosta tako pred našim največjim ciljem v tem olimpijskem ciklusu - domačem evropskem prvenstvu okusili nastope proti zahtevnim tekmicam na velikem tekmovanju. S tem bom dobil tudi dodatno širšo sliko zmožnosti igralk, ki trenutno lahko kandidirajo za nastop v reprezentančnem dresu."