2. 7. 2022

Januarja na SP proti Franciji, Poljski in Savdski Arabiji

Slovenska moška rokometna reprezentanca je dobila prve tekmece na svetovnem prvenstvu, ki ga bosta med 11. in 29. januarjem prihodnje leto gostili Poljska in Švedska. Izbrance selektorja Uroša Zormana v Katovicah čakajo dvoboji s Francijo, Poljsko in Savdsko Arabijo.

 

V sobotni ples kroglic se je Slovenija, kot ena izmed dveh povabljenk, pričakovano podala iz četrtega bobna. V uvodnem krogu skupine B se bo v četrtek, 12. januarja pomerila s Savdsko Arabijo. Po dnevu premora bo sledil obračun s sogostiteljico Poljsko, za konec prvega dela pa v ponedeljek, 16. januarja še obračun s Francozi. Obračune bo gostila dvorana Spodek.


Med svetovno elito bo sicer sodelovalo 32 izbranih vrst. Skupini A (Španija, Črna gora, Čile in Iran) in F (Norveška, Severna Makedonija, Argentina, Nizozemska) bosta gostovali v Krakovu, poleg skupine B pa bo v Katovicah igrala še skupina E (Nemčija, Katar, Srvija in peta najboljša afriška ekipa). Preostale štiri skupine se bodo uvodoma borile na Švedskem – skupina C (Švedska, Brazilija, druga najboljša afriška ekipa in Urugvaj) v Göteborgu, D (Islandija, Portugalska, Madžarska in Južna Koreja) v Kristianstadu, G (Hrvaška, najboljša in tretja ekipa afriškega prvenstva in ZDA) v Jönköpingu ter H (Danska, Belgija, Bahrain in četrta najboljša afriška ekipa) v Malmöju.


V drugi del tekmovanja (18.-22. januar) bodo napredovale tri najboljše reprezentance skupine. Slovenijo v primeru napredovanja v skupini I v Krakovu čakajo tri dodatne tekme z najboljšo trojico skupine A. V četrtfinale bo napredovala najboljša dvojica vsake izmed štirih skupin drugega dela.


Zadnji obračuni s Savdsko Arabijo in Francijo segajo v zaključek leta 2016 in začetek leta 2017. Konec decembra so v Brežicah na pripravljalni tekmi pred svetovnim prvenstvom, ki je kasneje prineslo bronasto kolajno, reprezentanco z Arabskega polotoka ugnali z 31:19. Tik po novem letu so sledile še tri tekme s Francozi. Vse so pripadle slednjim - pripravljalni v Toulusu in Montpellieru so dobili z 29:27 in 33:26, obračun na svetovnem prvenstvu pa z 31:25.


Bolj svež je spomin na zadnji tekmi s Poljaki. V kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo so bili Slovenci najprej v začetku lanskega marca v Celju boljši z 32:29, konec aprila pa v Opolah klonili s 27:26, a si kljub temu tekmo pred koncem zagotovili mesto med evropsko elito.


Uroš Zorman, selektor slovenske moške članske reprezentance:
"Glede na to, da smo se v žreb podali iz četrtega bobna, je bilo težko pričakovati kakšne ugodnosti, ko se ozremo na tekmece. Med žrebom kroglic iz prvega bobna smo imeli možnost, da se naši skupini pridruži Francija ali novi afriški prvak. Do trenutka odločitve je bil žreb dokaj ugoden. A na koncu smo za tekmece dobili Francoze, poleg njih pa še gostitelje Poljake in Savdsko Arabijo. Skupina je zagotovo atraktivna, na tekmah bo potrebno pokazati največ, česar smo sposobni. Seveda je v boju za višja mesta pomembno tudi, s katero skupino se združiš v drugem delu. Tu je bil žreb malenkost bolj ugoden, kar ne gre zanemariti. Potrebno je gledati pozitivno!"

SVETOVNO PRVENSTVO ZA MOŠKE 2023, SKUPINA B

Četrtek, 12. januarja:
SAVDSKA ARABIJA : SLOVENIJA 


Sobota, 14. januarja:
POLJSKA : SLOVENIJA


Ponedeljek, 16. januarja
SLOVENIJA : FRANCIJA