4. 11. 2022

Izvrsten uvod v EP, Slovenke ugnale favorizirane Danke

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v prvem krogu evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji v Celju premagala Dansko z 28:26 (14:15).


Slovenske rokometašice so se na uvodni tekmi domačega evropskega prvenstva prikazale v najlepši možni luči. Po srditem boju za vsak košček igrišča so v mestu grofov na kolena položile Danke, ki so jih mnogi rokometni strokovnjaki pred začetkom letošnjega turnirja stare celine uvrščali v najožji krog favoritinj za kolajne.


Slovenske rokometašice po dnevu premora že v nedeljo v mestu grofov čaka obračun s Švedinjami, v torek pa še s Srbkinjami. Obe tekmi se bosta začeli ob 18. uri. Vstopnice so na voljo na prodajnih mestih sistema Eventim ter preko spleta na povezavi TUKAJ.


V drugi del tekmovanja se bodo uvrstile po tri najboljše reprezentance iz vseh štirih skupin, križata pa se skupini A in B ter C in D. Glavni del tekmovanja bo med 10. in 16. novembrom v ljubljanski dvorani Stožice, kjer bodo nastopile reprezentance iz skupine A in B, ter skopski dvorani Boris Trajkovski, kjer bodo tekmovale izbrane vrste iz skupine C in D.


Izbranke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Dragan Adžić so obračun proti izjemno močnim Dankam začele brez strahu. V šesti minuti so resda zaostale za dva gola (1:3), a nato le strnile svoje vrste ter po golih Nataše Ljepoje in Tamare Mavsar hitro izenačile na 3:3.


Srčne Slovenke so bile tudi v nadaljevanju povsem konkurenčne papirnatim favoritinjam z Danske, po izključitvi Kathrine Heindahl pa so povsem zagospodarile na celjskem igrišču in si po dveh zaporednih golih Alje Varagić s krilnega položaja v 13. minuti priigrale dva zadetka prednosti (8:6).


Ene od treh gostiteljic letošnjega turnirja so bile tudi večji del prve polovice tekme enakovredne rokometašicam iz Hamletove dežele, z organizirano in preudarno igro v napadu so gostjam onemogočile nasprotni napad, kar je eno najmočnejših orožij Dank. V 24. minuti so jim znova pogledale v hrbet (11:12), v sami končnici pa so si slovenske rokometašice po izključitvi Valentine Klemenčič znova pridelale dva gola zaostanka (13:15).


Adžićeve varovanke so bile tudi v drugem polčasu povsem enakovredne Dankam. Z agresivno obrambo so dobro zaustavile zunanjo vrsto tekmic, tudi njihova igra v napadu je vseskozi imela rep in glavo. Slonela je na kapetanki Ani Gros, a svoj delež sta prispevali tudi Elizabeth Omoregie in Tamara Mavsar.


Po golu slednje so Slovenke v 41. minuti znova povedle z 19:18, tehtnica pa se na eno ali drugo stran ni prevesila vse do končnice izenačenega in napetega obračuna.


Slovenke, ki so lep del drugega polčasa odigrale brez Grosove, so unovčile svojo brezkompromisno igro in si po golu Nine Zulič v 51. minuti priigrale dva gola prednosti (24:22), tri minute kasneje pa so po zadetku Mavsarjeve s sedemmetrovke povišale na 26:23.


V končnici niso popustile niti za ped, obramba je bila še naprej granitna. V 57. minuti so se jim Danke približale na gol zaostanka (25:26), a slovenske rokometašice so bile tudi v samem finišu zbrane in preudarne ter na kolena položile trikratne evropske prvakinje z Danske.


V slovenski reprezentanci je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Ana Gros z osmimi goli, Tamara Mavsar je prispevala sedem zadetkov.


Dragan Adžić, selektor Slovenije:
"Ponosen sem na naše varovanke. Na uvodni tekmi domačega turnirja je bila njihova predstava na zelo visoki ravni, bolj kot zmage pa sem vesel njihovega odnosa skozi celotno tekmo. Od prve do zadnje minute so igrale zbrano, lahko rečem, da gre za eno najbolj pomembnih zmagoslavij v moji trenerski karieri. Prepričan sem, da zdajšnji rod na letošnjem EP ne bo ponovil nekaterih napak iz minulih velikih tekmovanj, ko so uvodoma premagovale bodoče svetovne ali evropske prvakinje. Dansko smo na današnji tekmi dobro 'prebrali', že čez dva dni pa nas čaka nova zahtevna preizkušnja proti Švedski."


Ana Gros, slovenska reprezentantka:
"Na minulih velikih tekmovanjih se nam je že velikokrat zgodilo, da smo zmagale na uvodnih tekmah, nato pa ostale praznih rok. To je bila dobra šola za vse nas in upam, da smo se kaj naučile. Po današnji zmagi nad Dankami nismo še nič naredile, evforija bo trajala še kakšno uro po dvoboju, nato pa se bomo že osredotočile na naslednjo tekmo proti Švedinjam."


Tamara Mavsar, slovenska reprezentantka:
"Danes je bilo občinstvo naš osmi igralec na igrišču. Lažje je igrati pred tako fantastično publiko, predvsem so nam gledalci veliko pomagali v ključnih trenutkih dvoboja, ko se je lomil izid. Od prve do zadnje minute smo se držali dogovorov iz slačilnice in Dankam vsilile naš način igre, ob tem smo jim preprečili, da bi dosegale gole iz hitrih nasprotnih napadov. To je bil ključ do zmage, zato se danes tudi veselimo."


Branka Zec, slovenska reprezentantka:
"Občutki so fenomenalni. Prva tekma je za nami, led je prebit, že čez dva dni pa nas čaka nova zahtevna naloga in naše misli so že usmerjene proti Švedski. Današnja tekma je bila izjemno izenačena in negotova. Naše tekmice so po pričakovanju začele v napadu s sedmimi igralkami, na kar smo bile pripravljene. V prelomnih trenutkih dvoboja smo zaustavile njihovo igro v napadu, ukradle nekaj žog in dosegle lahke gole ter se zasluženo veselile pomembne zmage."

EVROPSKO PRVENSTVO 2022, PRVI DEL, SKUPINA B

1. krog, petek, 4. novembra (Celje, dvorana Zlatorog):
DANSKA : SLOVENIJA 26:28 (15:14)
Danska: Toft, Reinhardt, S. Iversen 1, Hansen 1, Heindahl 2, Tranborg 3, Jörgensen 1, Jensen Ostregaard 7, Vinter Burgaard 1, Petersen 1, Hojlund 3, Friis 6, R. Iversen, Halilčević, Moller.
Slovenija: Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 2, Gros 8, Omoregie 4, Žabjek, Stanko, Mavsar 7, Ljepoja 3, Zulić 1, Varagić 2, Lazović 1, Svetik, Gomilar Zickero, E. Abina.
STATISTIKA


2. krog, nedelja, 6. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : ŠVEDSKA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)


3. krog, torek, 8. novembra, ob 18.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : SRBIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)