16. 11. 2022

Madžarke končale slovenske sanje

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v zadnjem krogu drugega dela evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji v Ljubljani izgubila proti Madžarski s 25:29 (14:14) in s tem izgubile vse možnosti za preboj v polfinale ali tekmo za peto mesto.


Slovenska reprezentanca je kljub porazu na svoji zadnji tekmi presegla svojo najboljšo uvrstitev iz turnirja na Madžarskem 2004, kjer je zasedla deveto mesto. Končna uvrstitev Slovenije na prvem ženskem turnirju v treh državah v zgodovini evropskih prvenstev bo znana po vseh sredinih tekmah v skupini I v Ljubljani in skupini II v Skopju, tekmovanje pa je končala na osmem mestu.


Tekma, ki se je začela z minuto molka v spomin na tragično preminulo komaj 17-letno rokometašico kluba Z'deželeUlo Kos, so bolje odprle varovanke slovenskega selektorja Dragana Adžića, ki je v prvo postavo uvrstil vratarko Majo Vojnovič, krilni igralki Tamaro Mavsar in Aljo Varagić, krožno napadalko Natašo Ljepoja ter zunanje igralke Elizabeth Omoregie, Nino Zulić in Ano Gros, slednjo je v obrambi 6-0 menjala Nina Žabjek.


Slovenke so po "revolveraškem" uvodu že v tretji minuti povedle s 4:2, nato pa se jim je malce ustavilo. Vzhodne sosede so jim v nadaljevanju povsem onemogočile pot do svojega gola in jih v osmi minuti ujele (4:4), petminutni slovenski strelski post pa je prekinila Mavsarjeva.


Črnogorec na klopi Slovenije je v svojem slogu in s pogostimi menjavami držal visok ritem igre svojih varovank, ki pa so v 14. minuti prvič na dvoboju pogledale tekmicam v hrbet (5:6). V nadaljevanju prav tako niso našle načina, da ukanijo gibljivo in agresivno obrambo Madžark, po zaostanku z dvema goloma (7:9) v 20. minuti pa je reagirala tudi slovenska klop in zahtevala minuto odmora.


Nekatere korekcije na kadrovskem in taktičnem področju sprva niso predramile njegovih varovank, ki so bile vselej korak za Madžarkami. V zadnjem delu prve polovice tekme pa je "eksplodirala" Ema Abina, igralka na levem krilu je dosegla kar tri gole in v 29. minuti izenačila na 13:13, na veliki odmor pa so se Slovenke in Madžarke odpravile z neodločenim izidom (14:14).


V drugem polčasu se je nadaljeval hud in neizprosen boj za vsak košček igrišča, povsem jasno je bilo, da bodo o zmagovalkah odločale malenkosti in navdih posameznic. V 39. minuti je domačim rokometašicam dobro kazalo, ko je Ljepoja zadela za vodstvo z 20:19, a nato se jim je povsem ustavilo.


Madžarke so znova zaigrale sijajno v vseh smereh igre, v naslednjih šestih minutah so naredile delni izid 5:0, slovenski zaostanek pa je medtem že znašal štiri gole (20:24).


V zadnjih petnajstih minutah slovenske rokometašice kljub trudu in želji niso uspele narediti kakovostnega premika v svoji igri. Njihova strelska neučinkovit se je nadaljevala vse do 48. minute, ko ga je prekinila Omoregie.


Madžarke, ki so v 49. minuti povedle s 26:21, so v zadnjem obdobju tekme prikazale zelo zrelo predstavo, čeprav so se jim Slovenke v 56. minuti po golu Grosove približale na dva gola zaostanka (24:26). A nato so s pravočasnimi doseženimi goli parale živce slovenskim rokometašicam in gledalcem, na koncu pa tudi osvojile Stožice in dokončno razblinile slovenske sanje o preboju v polfinale.


V slovenski izbrani vrsti je bila na današnji tekmi proti Madžarski najbolj učinkovita Ana Gros s šestimi in Nataša Ljepoja s petimi goli.


Dragan Adžić, selektor Slovenije:
"Skozi celotno tekmo smo imeli težave v obrambi. Na napade Madžark nismo imele ustrezne odgovore. Morda bi se moral prej odločiti za obrambo 5-1, a to različico je sposobno igrati le nekaj mojih varovank. V končnici smo resno ogrozili Madžarke, za preobrat pa nismo bili sposobni. Že pred tekmo smo vedeli, da bomo v napadu naredili kakšno tehnično napako več in grešili v strelih, a smo mislili, da bomo to nadomestili z dobro obrambo. Na tekmi proti Madžarkam je nismo imeli, prejeli smo 29 golov, kar je odločno preveč."


Tamara Mavsar, slovenska reprezentantka:
"Mogoče smo si malo premalo želele zmage oziroma razmišljale, da bo zmaga prišla sama po sebi. Proti Madžarkam nismo imele agresivne obrambe, ki nas je krasila skozi prvenstvo, tudi igra v napadu ni stekla. Na naši strani je bilo preveč izgubljenih žog in premalo kreativnosti. Ob tej priložnosti bi se zahvalila našim navijačem za podporo in se jim opravičila za današnji poraz."


Barbara Lazović, slovenska reprezentantka:
"Razočarana sem. Če bi igrale še tri dni, ne bi zmagale, predvsem zaradi sodniškega kriterija. Res je, da na današnjem sosedskem obračunu nismo bile prave, bilo je premalo energije v obrambi. Očitno nas je ponedeljkov obračun z Norvežankami čustveno izpraznil, a glavni razlog za poraz je po mojem sodniški kriterij v korist Madžarske."


Branka Zec, slovenska reprezentantka:
"Že pred turnirjem sem napovedala, da bom končala reprezentančno kariero, zato poraz ob slovesu še toliko bolj boli. Ponosna sem, da sem 18 let igrala za reprezentanco v dobrih in slabih časih. Leta so naredila svoje, čas je za mlade."


Ema Abina, slovenska reprezentantka:
"Ne glede na to, da sem na tekmi proti Madžarkam izkoristila svojo priložnost, pa je po porazu ostal grenak priokus. Raje bi videla, da bi zmagale. Hudo mi je, da nismo zmagale in znova razveselile naše privržence, ki so nas podpirali skozi celoten turnir."

EVROPSKO PRVENSTVO 2022, DRUGI DEL, SKUPINA I

3. krog, sreda, 16. novembra (Ljubljana, dvorana Stožice):
SLOVENIJA : MADŽARSKA 29:25 (14:14)
Slovenija:
Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 2, Gros 6 (2), Omoregie 3, Žabjek, Stanko, Mavsar 1, Ljepoja 5, Zulić 2, Varagić, Lazović 2, Svetik 1 (1), Gomilar Zickero, Abina 3.
Madžarska: Szikora, Janurik, Füzi-Tovizi 2, Korsos, Albek 1, Debreczeni-Klivinyi 2, Marton 4, Töpfner, Pastor, Vamos 4, Klujber 9 (2), Kascor, Bordas, Kuczora 3 (2), Györi-Lukacs 4, Hornyak.
STATISTIKA

Že odigrano, 1. krog, četrtek, 10. novembra (Ljubljana, dvorana Stožice):
HRVAŠKA : SLOVENIJA 18:26 (12:13)
Hrvaška: Kapitanović, Pijević, P. Posavec 1, Krsnik, S. Posavec 2, L. Kalaus, D. Kalaus, Ježić 1, Japundža 1, Pavlović 2 (1), Burić, Šimara, Debelić 3, Petika, Blažević 5 (1), Prkačin 1.
Slovenija: Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 3, Novak 1 (1), Gros 7 (2), Omoregie 2, Žabjek, Stanko 1, Mavsar 4, Ljepoja 5, Zulić 1, Varagić 1, Lazović 1, Svetik, Gomilar Zickero.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI


2. krog, ponedeljek, 14. novembra (Ljubljana, dvorana Stožice):
SLOVENIJA : NORVEŠKA 23:26 (15:16)
Slovenija:
 Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 3, Novak, Gros 5, Omoregie 3, Žabjek, Stanko, Mavsar 3 (1), Ljepoja 4, Zulić 2, Varagić 1, Lazović 2, Svetik, Gomilar Zickero.
Norveška: Solberg, Lunde, Arntzen, Valle Dahl, Aardahl 1, Skogrand, Mork 6 (4), Oftedal 4, Larsen 1, Breistol 1, Ingstad 1, Reistad 10, Naes Andersen, Wollik 2, Rushfeldt.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI

PRVI DEL, SKUPINA B
1. krog, petek, 4. novembra (Celje, dvorana Zlatorog):
DANSKA : SLOVENIJA 26:28 (15:14)
Danska: Toft, Reinhardt, S. Iversen 1, Hansen 1, Heindahl 2, Tranborg 3, Jörgensen 1, Jensen Ostregaard 7, Vinter Burgaard 1, Petersen 1, Hojlund 3, Friis 6, R. Iversen, Halilčević, Moller.
Slovenija: Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 2, Gros 8, Omoregie 4, Žabjek, Stanko, Mavsar 7, Ljepoja 3, Zulić 1, Varagić 2, Lazović 1, Svetik, Gomilar Zickero, E. Abina.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI

2. krog, nedelja, 6. novembra (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : ŠVEDSKA 22:33 (14:15)
Slovenija:
 Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 3, Gros 5 (1), Omoregie, Žabjek, Stanko 4 (1), Mavsar 2, Ljepoja 2, Zulić 2, Varagić 1, Lazović, Svetik 1, Gomilar Zickero 1, E. Abina 1.
Švedska: Bundsen, Ryde, Strömberg 1, Blohm 2, Roberts 8, Petren 2, Johansson, Dano, Lagerquist, Lidqvist 3, Hagman 9 (6), Thorleifsdottir, Hansson 5, Carlson 2, Axner 1, Danielsson.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI

3. krog, torek, 8. novembra (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : SRBIJA 27:24 (13:15)
Slovenija: 
Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič, Gros 5, Omoregie 6, Žabjek, Stanko 2, Mavsar 2 (2), Ljepoja 3, Zulić 2, Varagić 2, Lazović, Svetik, Gomilar Zickero 4, E. Abina 1.
Srbija: Risović, Graovac, Radoslavljević 6, Majkić 1, Bogojević, Lavko 2, Cetković, Nuković, Janjušević 3, Kojić 2, Stamenić, Lovrić, Bojičić, Stoiljković 4, Liščević 4, Petrović 1.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI
LESTVICA SKUPINE B
Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
1. Švedska 3 2 0 1 83 : 68 15 4
2. Danska 3 2 0 1 85 : 72 13 4
3. Slovenija 3 2 0 1 77 : 83 -6 4
4. Srbija 3 0 0 3 66 : 88 -22 0