29. 5. 2022

Kljun z Benfico na vrhu evropske lige

Rokometaši Benfice so zmagovalci evropske lige. V finalu zaključnega turnirja v domači Lizboni so po podaljšku premagali branilce naslova iz Magdeburga s 40:39 (15:14, 32:32, 34:35).

Za Benfico je to prvi evropski naslov, hkrati tudi premierni za Portugalsko, za Magdeburg pa prvi poraz v sezoni oziroma prvi po nizu šestindvajsetih tekem brez porazov tem tekmovanju.

Član Benfice je tudi Slovenec Tadej Kljun, ki se v finalu ni vpisal med strelce, kakor tudi ne Marko Bezjak za vodilno ekipo nemškega prvenstva.

Prvo ime Benfice je bil 32-letni nemški reprezentant Ole Rahmel, ki je dosegel enajst golov. Za poražence je enega več zadel Islandec Omar Ingiih Magnusson.

Na tekmi za tretje mesto je Wisla iz Plocka premagala hrvaške Nexe Našice s 27:22 (14:13).

Pri poljski zasedbi je bil najbolj učinkovit Lovro Mihić s petimi zadetki, enega manj je dosegel Slovenec Jan Jurečič. Pri Nexeju, ki ga vodi Velenjčan Branko Tamše, je Gianfranco Pribetić zabil pet golov Andraž Velkavrh in Saša Barišić Jaman se nista vpisala med strelce, medtem ko Mihe Kavčiča ni bilo v kadru hrvaške ekipe.

V drugem najmočnejšem klubskem tekmovanju na stari celini so nastopili tudi rokometaši velenjskega Gorenja. Ekipa iz Šaleške doline je v skupini C zasedla četrto mesto.

Pred njo so se uvrstili Magdeburg, švedski Sävehof in Nexe Našice, za njo pa španska La Rioja in francoski Pauc. V osmini finala je bila nato boljša od francoskega Nimesa, preboj na zaključni turnir pa ji je preprečila prav Benfica.