27. 6. 2022

Sredozemske igre začeli s porazom proti Srbiji

Slovenska moška reprezentanca je nastope na sredozemskih igrah začela s porazom proti Srbiji. Ta je bila boljša s 31:27. 


Nadaljevanje tekmovanja v skupini A izbrance Uroša Zormana čaka v torek, ko se bo pomerila s Tunizijo. Tudi ta tekma ne bo odigrana ob predvideni 11. uri po slovenskem času, temveč so organizatorji njen začetek pomaknili na 17.00. Po dveh dnevih premora bosta sledila zadnja preizkusa v prvem delu. V petek, 1. julija se bodo Slovenci zoperstavili Egiptu, dan kasneje pa še Italijanom.


Po številnih nepredvidenih zapletih je slovenska vrsta v Afriki vendarle odigrala prvo tekmo sredozemskih iger. Uvodnih 10 minut obračuna med Slovenci in favoriziranimi Srbi je minil izenačeno (4:4), nato pa so slednji prevzeli pobudo ter si sredi 19. minute, po uspešno izvedenem nasprotnem napadu, prvič priigrali prednost petih zadetkov (6:11). Z enako razliko so nato vodili še pri rezultatu 12:7. 


Za tem je slovenska vrsta, pri kateri je že v prvem polčasu na igrišče stopilo 14 rokometašev, strnila svoje vrste. Z borbeno in potrpežljivo igro je počasi nižala zaostanek, na svoj račun pa prišla sredi 30. minute, ko je Uroš Miličević iz nasprotnega napada rezultat poravnal na 15:15. S tem rezultatom sta ekipi odšli tudi na glavni odmor.


Srbi so tekmo odločili po vrnitvi na igrišče. V drugi polčas so vstopili z osmimi zaporednimi zadetki. Slovenski vrsti se je nato sicer uspelo približati na 24:26, za kaj več pa ji je zmanjkalo moči.


S šestimi zadetki je bil pri Sloveniji najboljši Urban Pipp, pet jih je dodal Staš Slatinek Jovičić. Pri Srbiji je 27-letni Miloš Grozdarić dosegel osem zadetkov, s sedmimi mu je sledil 198 centimetrov visoki desni zunanji rokometaš Milan Milić, sicer član francoskega Nantesa.


Uroš Zorman, slovenski selektor:
"Za nami je prva tekma, za katero nam do dneva pred tekmo pozno zvečer uradno niti nihče ni sporočil, da bo prestavljena. Igralcem smo tako preko noči poslali sporočila o spremembi, tako da so po jutranjem zbujanju ob šesti uri lahko legli nazaj h počitku. Organizacija tekmovanja je pod vsako kritiko in nikakor primerna ravni tekmovanja. Tudi tekma se je začela z 10-minutno zamudo, saj ni bilo sodnikov. Ko pa sta prišla, sta začela soditi brez ogrevanja. In še bi lahko naštevali minuse, po drugi strani pa smo odigrali zelo korektno tekmo. Videlo se je, da razen dveh igralcev nihče izmed ostalih v A-reprezentanci še nima uradnega nastopa. Bila sta prisotni trema, nervoza in nekoliko strahu. Nekoliko smo lovili prave občutke, a fantje so na igrišču pokazali največ, česar so sposobni. Odločale so malenkosti, kar je povezano tudi s tem, da je naša zasedba v tej obliki prvič na skupni akciji. Nekaj neuigranosti in dejavnikov, ki sem jih že naštel, so botrovali v zmagi Srbije, ki ima na sredozemskih igrah odlično ekipo. Lahko bi se obračun obrnil tudi v bistveno drugo smer, a našim fantom nimam kaj zameriti. Glave gor, že v torek nas čaka naslednja tekma, na kateri bomo znova dobili uvid, na kateri rokometni ravni se posamezniki nahajajo. Tunizija je v Alžirijo prišla v polni zasedbi, saj jo v kratkem čaka nastop na afriškem prvenstvu. Verjamem, da po tej tekmi dodatno videli, na čem bo treba s temi fanti v prihodnje delati."


Urban Pipp, slovenski reprezentant:
"Prva tekma se ni končala po naših željah. Začeli smo jo s preveč strahu in prevelike treme v napadu. To se je poznalo pri zgrešenih neoviranih strelih. Obramba je ob nekaj manjših napakah delovala na dokaj visoki ravni, največ težav pa smo imeli na drugi polovici igrišča. Do naslednje tekme bomo morali popraviti realizacijo odprtih strelov. Na Tunizijo se bomo skušali čim bolje pripraviti. Želimo si čim boljšega izida."

SREDOZEMSKE IGRE (ORAN, ALŽIRIJA)

Skupina A, 1. krog, ponedeljek, 27. junija:
SLOVENIJA : SRBIJA 25:30 (15:15)
Slovenija:
Skledar, Horvat 2, Mazej, Tajnik 2, Cokan 4, Kljun 2, Drobež, Miličević 1, Žagar 1, Rozman 2, Pipp 6, Grmšek 1, Slatinek Jovičić 5, Sikošek Pelko 1, Dobaj, Kotar.
STATISTIKA


2. krog, torek, 28. junija, ob 16.00 (17.00 SLO):
TUNIZIJA : SLOVENIJA


4. krog, petek, 1. julija, ob 12.00 (13.00 SLO):
SLOVENIJA : EGIPT


5. krog, sobota, 2. julija, ob 10.00 (11.00 SLO):
ITALIJA : SLOVENIJA


Ponedeljek, 4. julija:
ob 10.00: tekma za 9. mesto
ob 12.30: tekma za 7. mesto
ob 15.00: tekma za 5. mesto
ob 13.00: polfinale 1
ob 18.00: polfinale 2


Sreda, 6. julija:
ob 11.30: tekma za 3. mesto
ob 16.30: finale