27. 6. 2022

Slovenska prvaka del evropske elite

Zasedbi RK Krim Mercator in RK Celje Pivovarna Laško, aktualna slovenska prvaka bosta v prihodnji sezoni del evropske klubske elite. Evropska rokometna zveza je sprejela prošnji obeh klubov in jima dodelila vabilo v Ligo prvakov.

Obe slovenski tekmovanji trenutno ne zagotavljata neposrednega mesta klubom med evropsko klubsko elito, sta pa temu znova bližje iz sezone v sezono. V Celju in Ljubljani so zato na krovno evropsko zvezo naslovili prošnjo za dodelitev enega izmed sedmih dodatnih mest. Celjanom je to uspelo pridobiti v konkurenci 13 ekip, Ljubljančankam pa med osmerico.


Celje Pivovarna Laško se bo tako v sezoni 2022/23 vrača v Ligo prvakov, v kateri bo nastopala 27. "Potrdila se je pravilnost odločitve, da se prijavimo za nastop v najvišjem evropskem tekmovanju. Tam nas po današnji odločitvi vidi tudi Evropska rokometna zveza in del elite bomo še 27., s čimer smo v tem pogledu ena izmed najbolj trajnih znamk lige prvakov. To je seveda odgovornost in privilegij, ki ga moramo negovati. Zavedamo se, da bo tako tekmovalno, kot tudi organizacijsko veliko izzivov, a vsi smo si bili enotni, da si tega želimo, prepričani smo tudi, da si slovenski rokomet to mesto zasluži," je za spletno stran celjskega kluba dejal predsednik Gregor Planteu.


V moški različici Lige prvakov je bilo že prej neposredno uvrščenih devet klubov (danski GOG Gudme, Barcelona, Paris Saint-Germain, Magdeburg, Kiel, Pick Szeged, Vive Kielce, Porto in Dinamo Bukarešta), v ponedeljek pa še sedem klubov od 13 kandidatov, ki so zapolnili preostala mesta. V ligi prvakov bodo igrali še Zagreb, Aalborg, Nantes, Veszprem, Elverum, Wisla Plock in Celje Pivovarna Laško. To sedmerico so v EHF izbrali na podlagi kriterijev, kot so pretekli nastopi, prizorišče, število gledalcev, televizijska, marketinška in medijska izhodišča.


V ženski konkurenci najmočnejšega tekmovanja so imeli mesto že zagotovljeno Lokomotiva Zagreb, Odense, Esbjerg, Metz, Bietigheim, Györ, Budućnost, Vipers Kristiansand in Rapid Bukarešta, sedem pa je ekip z vabili: Banik Most, Brest, Ferencvaros, Storhamar, Bukarešta, Krim Mercator in Kastamonu Belediyesi.

Sistem tekmovanja ostaja enak kot doslej - v skupinah A in B bo po osem ekip, zmagovalca in drugouvrščena se uvrstijo neposredno v četrtfinale tekmovanja, ekipe od tretjega do šestega mesta pa se bodo uvrstile v osmino finala. Žreb skupin prvega dela bo na sporedu ta petek, ob 11. uri na Dunaju.