30. 6. 2022

Slovenci v sobotni žreb za SP iz četrtega bobna

Znani so bobni pred žrebom za 28. svetovno prvenstvo na Poljskem in Švedskem januarja prihodnje leto. Na njem bo nastopila tudi slovenska reprezentanca, kateri je pred dnevi mednarodna rokometna zveza (IHF) izkazala posebno priznanje, potem ko jo je povabila na tekmovanje. Dogajanje bo v Sloveniji mogoče v živo spremljati na TV Arena Sport 1.

 

Slovenija se bodo v sobotni ples kroglic, ki se bo v Varšavi na Poljskem začel ob 17. uri, podala s četrtega bobna. V prvem delu, v katerem bodo reprezentanca razporejene v osem skupin s po štirimi ekipami, se tako ne morejo srečati z Urugvajem, Iranom, Južno Korejo, Nizozemsko, četrto- in petouvrščeno reprezentanco afriškega prvenstva (11-18. julij) ter prvakinjo prvenstva Severne Amerike in Karibov - ime bo znano ta petek, v finalu se bosta pomerili reprezentanci Združenih držav Amerike in Grenlandije.


V prvem bobnu se nahajajo Danska, Švedska, Španija, Francija, Norveška, Islandija, Nemčija in bodoči afriški prvak, drugega tvorijo Katar, Hrvaška, Belgija, Brazilija, Portugalska, Poljska, Črna gora in Severna Makedonija, v tretjega pa so posajene Srbija, Madžarska, Argentina, Bahrajn, Savdska Arabija, Čile ter srebrna in bronasta reprezentanca iz afriškega področja.


Svetovno prvenstvo, ki bo potekalo med 12. in 29. januarjem prihodnje leto, bo drugo zaporedno, na katerem bo nastopilo 32 ekip. Osem ekip pred žrebom že ima določeno skupino. Poljski mesti Krakov in Katovice bosta uvodoma gostili po dve skupini prvega dela. V prvem bo igrala Španija v skupini A in Norveška v skupini F, slednje pa bodo gostile skupino B s Poljsko in E z Nemčijo. Švedska bo prvi del preživela v skupini C v Göteborgu, Islandija bo tekmovala v skupini D v Kristianstadu, Hrvaška pa v skupini G v Jönköpingu, Dansko pa uvodoma čakajo nastopi v skupini H, ki jo bo gostil Malmö. 


V drugi del tekmovanja - potekal bo v Krakovu, Katovicah, Göteborgu in Malmöju - se bodo uvrstile po tri najboljše reprezentance vsake izmed skupin prvega dela, medtem ko zadnje čakajo tekme v Predsedniškem pokalu za razvrstitev od 25. mesta naprej, ki jih bo gostil Plock. Končnica, ki se bo začela s četrtfinalom, bo potekala v Gdansko in Stockholmu. Švedska prestolnica bo gostila tudi finalni vikend s tekmami za razvrstitev najboljše osmerice.

BOBNI PRED ŽREBOM SVETOVNEGA PRVENSTVA ZA MOŠKE
BOBEN 1 BOBEN 2 BOBEN 3 BOBEN 4
Danska
Švedska
Španija
Francija
Norveška
Islandija
Nemčija
afriško prvenstvo 1
Katar
Hrvaška
Belgija
Brazilija
Portugalska
Poljska
Črna gora
Severna Makedonija
Srbija
Madžarska
Argentina
Bahrajn
Savdska Arabija
Čile
afriško prvenstvo 2
afriško prvenstvo 3
Slovenija
Urugvaj
Iran
Južna Koreja
Nizozemska
afriško prvenstvo 4
afriško prvenstvo 5
prvenstvo Severne Amerike in Karibov 1
SVETOVNO PRVENSTVO, SKUPINE PRVEGA DELA
SKUPINA A SKUPINA B SKUPINA C SKUPINA D SKUPINA E SKUPINA F SKUPINA G SKUPINA H
Krakov (POL) Katovice (POL) Göteborg (ŠVE) Kristianstad (ŠVE) Katovice (POL) Krakov (POL) Jönköping (ŠVE) Malmö (ŠVE)
boben 1 Španija Švedska Islandija Nemčija Norveška Danska
boben 2 Poljska Hrvaška
boben 3
boben 4