29. 10. 2022

Ribničani do izjemne evropske zmage, uspešni tudi Velenjčani

Riko Ribnica in gorenje Velenje sta uspešno opravila s prvo tekmo 2. kroga evropskega pokala. Rokometaši z dežele suhe robe so si praktično že pred povratno tekmo v Banjaluki priigrali napredovanje, saj so tekmece nadigrali s 40:19. Velenjske ose so po skromnem začetku proti avstrijskemu tekmecu slavile s 33:30.

Ribničani so z odliko opravili svojo prvo mednarodno nalogo v tej sezoni. V svojem hramu so zanesljivo premagali Borac z 21 goli prednosti, tako da bo povratna tekma čez teden dni v Banjaluki bolj ali manj "formalnega pomena".


Izbranci domačega trenerja Boruta Mačka so bili od prve do zadnje minute za razred boljši od tekmecev iz BiH. Takoj so zagospodarili na igrišču in si že na polovici tekme priigrali 13 golov prednosti (20:7), "igra mačke z mišjo" pa se je nadaljevala tudi v drugem polčasu. O neenakovredni tekmi zgovorno priča končni izid.


V domači zasedbi sta bila najbolj učinkovita Hrvata Ivan Laljek z devetimi in Leon Ljevar s sedmimi goli, njun rojak na vratih Sandro Meštrić je zbral 16 obramb. 


Velenjčani so na svojem prvem mednarodnem dvoboju v tej sezoni na kolena položili tekmece iz Bregenza, odločitev o napredovanju v naslednji krog pa bo padla šele čez teden dni v Avstriji.


Izbranci Zorana Jovičića so izjemno slabo odprli obračun in po vsega petih minutah zaostali z 0:5. Po slabem uvodu so se le "prebudili", zaigrali malenkostno bolje v obeh smereh igre in se v 12. minuti približali na dva gola (5:7). Do konca polčasa niso imeli ustreznih odgovorov na igro devetkratnih avstrijskih prvakov, dvakrat so si pridelali zaostanek petih golov (8:13 in 10:15).


Zadnji slovenski pokalni prvaki so v drugem polčasu le našli pravi recept za igro tekmecev iz Bregenza. V 36. minuti so jih po golu Tilna Sokoliča prvič na dvoboju ujeli (19:19), v nadaljevanju pa postopoma lomili njihov odpor. Do 50. minute je bila tekma povsem odprta (25:25), v naslednjih štirih minutah pa so na parketu Rdeče dvorane povsem zagospodarili domači rokometaši in po golu Davida Kovačiča povedli s 30:26.


Ose so v zadnjem delu tekme močno popustile, kar so njihovi tekmeci iz zahodnega dela Avstrije izkoristili in jim dve minuti pred koncem povsem zadihali za ovratnik (30:31). V sami končnici so Velenjčani le strnili svoje vrste ter prek Branka Predovića ter vratarja Matevža Skoka, ki je zadel prek celega igrišča, slavili s 33:30.


V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Kenan Pajt s šestimi goli, enega manj so prispevali Domen Tajnik, Urban Pipp in Tilen Sokolič. Za gostujočo zasedbo je Slovenec Matic Kotar dosegel 10 zadetkov.

Velenjčani bodo v Avstriji gostovali v soboto, 5. novembra, dan kasneje tekma v BIH čaka še Ribničane.