14. 11. 2022

Herojska predstava Slovenk premalo za novo veliko presenečenje

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na svoji peti tekmi evropskega prvenstva po hudem boju morala priznati premoč Norveški (23:26), ki brani evropski naslov. Izbranke selektorja Dragana Adžića v sredo čaka zadnja tekma drugega dela tekmovanja v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji. Ob 15.30 se bodo pomerile z Madžarsko.


Slovenske rokometašice so v Stožicah prikazale novo srčno in bojevito predstavo, po hudem in neizprosnem boju pa so pred 5648 gledalci, kar je rekord na ženskih reprezentančnih tekmah, na koncu morale priznati premoč osemkratnim evropskim, štirikratnim svetovnim in dvakratnim olimpijskim prvakinjam iz Norveške.


Izbranke črnogorskega strokovnjaka Dragana Adžića so na letošnjem turnirju na lepi poti, da izboljšajo doslej najboljšo uvrstitev slovensko uvrstitev na zaključnih turnirjih stare celine - deveto mesto z EP na Madžarskem 2004.


Adžićeve varovanke so sijajno odprle obračun z imenitnimi Norvežankami. V uvodnih desetih minutah so povsem zasenčile papirnate favoritinje dvoboja, z granitno obrambo 6-0 in raznovrstno igro v napadu pa so jih prvič na letošnjem turnirju - pred tem so zanesljivo ukanile Hrvatice, Švicarke in Madžarke, malce težje pa Švedinje - spravile v težave.


Osrednja slovenska dvorana je bila na nogah po simultanki naših rokometašic med 7. in 10. minuto, ko so pri izidu 3:3 naredile delni izid 3:0 in po golih Nataše Ljepoje, Tamare Mavsar in Elizabeth Omoregie povedle s 6:3 ter norveško klop prisile, da je "ekspresno" zahtevala minuto odmora.


Po njej se je razmerje moči povsem spremenilo. V uvodnih minutah malce nezbrane skandinavske rokometašice, ki so zapravile nekaj čistih strelov, so v naslednjih štirih minutah izenačile na 6:6. A Slovenke se niso dale, po golih Mavsarjeve in Omoregiejeve so v 16. minuti znova povedle z 8:6.


A severnjakinje so nato znova pokazale svoje znanje in domače v 19. minuti pahnile v zaostanek (8:9). Do konca polčasa se je odvijal enakovreden boj, za slovenski stik z Norvežankami pa je najbolj zaslužna 31-letna desna zunanja ostrostrelka Ana Gros, ki je na tej tekmi turnirju presegla doslej rekorden dosežek Tanje Oder (686) v številu doseženih zadetkov v dresu slovenske reprezentance. Slovenska kapetanka se je po tekmi zaustavila pri številu 690.


Slovenke so se na veliki odmor odpravile z najmanjšim možnim zaostankom (15:16). V drugi polovici tekme niso bile le konkurenčne imenitnim severnjakinjam, v nekaterih obdobjih so jih povsem zasenčile in jim do zadnjega zvoka sirene dihale za ovratnik.


Vnovič je bila ključna sijajna obramba, gostiteljice med 39. in 47. minuto sploh niso prejele gola, tudi na račun sijajnih obramb Maje Vojnovič. Do zadnjega zvoka sirene se je na stožiškem igrišču odvijal neizprosen boj za vsak košček igrišča, Slovenke pa so nazadnje vodile v 51. minuti, ko je Barbara Lazović zadela za 21:20.


V prelomnih trenutkih dvoboja so Norvežanke le uveljavile svoje izkušnje z največjih rokometnih bitk. "Neuničljiva", že 42-letna Katrina Lunde, je s svojimi posredovanji malce otežila slovenski žogi pot do gola, v napadu pa so s pravočasnimi goli Nora Mork in predvsem Henny Reistad, ki je Slovenkam skupno zabila kar deset golov, le prišle do petega para točk na letošnjem turnirju in polfinalne vozovnice.


A največji aplavz je po tekmi pripadel Slovenkam, gledalci so z ovacijami nagradili njihovo novo sijajno predstavo na letošnjem turnirju. V slovenski reprezentanci je bila najbolj učinkovita Ana Gros s petimi goli. Nataša Ljepoja je prispevala štiri, Valentina Klemenčič, Elizabeth Omoregie in Tamara Mavsar pa po tri gole.


Slovenija pred zadnjim krogom drugega dela tekmovanja na lestvici zaseda četrto mesto. V polfinale vodita prvi mesti, tretje pa na tekmo za končno peto mesto. Slovenske rokometašice pred zadnjo tekmo še imajo možnosti za oboje, a bodo pri tem v veliki meri odvisne od ostalih tekem. Predpostavka bo zmaga proti Madžarski, nato pa bodo upale na spodrsljaj Švedske in Danske.


Maja Vojnovič, vratarka Slovenije:
"Cela tekma je bila zelo napeta. Mislim, da smo bile celo tekmo vedno skupaj. V zadnjih petih minutah nam je popustila zbranost, ampak smo se borile celo tekmo. Vsaka se je borila do zadnje minute, ampak na koncu je ta njihova izkušenost premagala nas. Še vedno mislim, da bi lahko obranila kakšno žogo več, tisto ta najpomembnejšo. Moramo pozabiti to tekmo in iti zbrano v naslednjo tekmo, ker je res pomembno, da zmagamo."

Elizabeth Omoregie, reprezentantka Slovenije:
"Mislim, da smo odigrale najboljšo tekmo na prvenstvu. Žal nam je zmanjkalo zbranosti in fokusa v zadnjih petih minutah. Reprezentanca kot je Norveška je to znala izkoristiti. Mislim, da niso bile toliko boljše od nas, ampak teh zadnjih pet minut nismo znale lepo spraviti skupaj. Mogoče smo imele nekaj problemov v napadu in to se je prineslo tudi v obrambo."

Ana Gros, reprezentantka Slovenije:
"Žal mi je, ker mislim, da smo imele res enkratno priložnost, ki je mogoče ne bomo imele več. Proti Norveški bomo sigurno še igrale kakšno tekmo, ampak doma, pred domačimi navijači, na domačem prvenstvu tega zagotovo ne bo več, zato mi je še toliko bolj žal. Čaka nas še ena zelo, zelo pomembna tekma. Moramo iti na zmago, drugega nič ne pride v poštev."

Nataša Ljepoja, reprezentantka Slovenije:
"Po taki tekmi si razočaran, ker smo bile enakovredne do 55. minute. Na koncu nas je malo zmanjkalo. Prvenstva še ni konec, moramo odigrati še eno tekmo proti Madžarski ter tu pokazati najboljšo igro in zmagati. Norvežanke so znane po hitri igri. To smo jim me poskušale vzeti. Vsako tekmo dosegajo več kot 30 golov, danes jim to ni uspelo ter mislim, da smo jim dobro parirale in preprečevale protinapade."

Tija Gomilar Zickero, reprezentantka Slovenije:
"Kot že celo prvenstvo smo tudi to tekmo pokazale, da se lahko borimo z najboljšimi. Celo tekmo smo bile blizu, ampak na koncu se ni izšlo v našo smer. Še vedno bomo dale glave gor in šle na polno v zadnjo tekmo. Norvežanke so bile z glavo na koncu zgleda bolj pri stvari. V tistih trenutkih so zadele, kar je bilo treba, me pa to nismo. Na koncu je tako nastala razlika in žal smo izgubile."

Dragan Adžić, selektor Slovenije:
"Moje srce je polno radosti po današnjem prizoru, ko so navijači napolnili tribune dvorane Stožice. To je za slovenski ženski rokomet velika stvar. Po drugi strani sem kot trener presrečen, da smo z reprezentanco lahko igrali proti tako vrhunskim tekmicam kot so Norvežanke. Vesel sem bil tudi, ko sem lahko opazoval naša dekleta, s kakšnim veseljem in zanosom so igrale to tekmo."

EVROPSKO PRVENSTVO 2022, DRUGI DEL, SKUPINA I

2. krog, ponedeljek, 14. novembra (Ljubljana, dvorana Stožice):
SLOVENIJA : NORVEŠKA 23:26 (15:16)
Slovenija:
Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 3, Novak, Gros 5, Omoregie 3, Žabjek, Stanko, Mavsar 3 (1), Ljepoja 4, Zulić 2, Varagić 1, Lazović 2, Svetik, Gomilar Zickero.
Norveška: Solberg, Lunde, Arntzen, Valle Dahl, Aardahl 1, Skogrand, Mork 6 (4), Oftedal 4, Larsen 1, Breistol 1, Ingstad 1, Reistad 10, Naes Andersen, Wollik 2, Rushfeldt.
STATISTIKA


3. krog, sreda, 16. novembra, ob 15.30 (Ljubljana, dvorana Stožice):
SLOVENIJA : MADŽARSKA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport 1)

Že odigrano, 1. krog, četrtek, 10. novembra (Ljubljana, dvorana Stožice):
HRVAŠKA : SLOVENIJA 18:26 (12:13)
Hrvaška: Kapitanović, Pijević, P. Posavec 1, Krsnik, S. Posavec 2, L. Kalaus, D. Kalaus, Ježić 1, Japundža 1, Pavlović 2 (1), Burić, Šimara, Debelić 3, Petika, Blažević 5 (1), Prkačin 1.
Slovenija: Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 3, Novak 1 (1), Gros 7 (2), Omoregie 2, Žabjek, Stanko 1, Mavsar 4, Ljepoja 5, Zulić 1, Varagić 1, Lazović 1, Svetik, Gomilar Zickero.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI

LESTVICA SKUPINE I
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1.Norveška 4 4 0 0 117 : 93 24 8
2.Danska 4 3 0 1 106 : 95 11 6
3.Švedska 4 2 0 2 111 : 99 12 4
4.Slovenija 4 2 0 2 99 : 103 -4 4
5.Hrvaška 4 1 0 3 79 : 102 -23 2
6.Madžarska 4 0 0 4 92 : 112 -20 0
PRVI DEL, SKUPINA B
1. krog, petek, 4. novembra (Celje, dvorana Zlatorog):
DANSKA : SLOVENIJA 26:28 (15:14)
Danska: Toft, Reinhardt, S. Iversen 1, Hansen 1, Heindahl 2, Tranborg 3, Jörgensen 1, Jensen Ostregaard 7, Vinter Burgaard 1, Petersen 1, Hojlund 3, Friis 6, R. Iversen, Halilčević, Moller.
Slovenija: Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 2, Gros 8, Omoregie 4, Žabjek, Stanko, Mavsar 7, Ljepoja 3, Zulić 1, Varagić 2, Lazović 1, Svetik, Gomilar Zickero, E. Abina.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI

2. krog, nedelja, 6. novembra (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : ŠVEDSKA 22:33 (14:15)
Slovenija:
 Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 3, Gros 5 (1), Omoregie, Žabjek, Stanko 4 (1), Mavsar 2, Ljepoja 2, Zulić 2, Varagić 1, Lazović, Svetik 1, Gomilar Zickero 1, E. Abina 1.
Švedska: Bundsen, Ryde, Strömberg 1, Blohm 2, Roberts 8, Petren 2, Johansson, Dano, Lagerquist, Lidqvist 3, Hagman 9 (6), Thorleifsdottir, Hansson 5, Carlson 2, Axner 1, Danielsson.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI

3. krog, torek, 8. novembra (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : SRBIJA 27:24 (13:15)
Slovenija: 
Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič, Gros 5, Omoregie 6, Žabjek, Stanko 2, Mavsar 2 (2), Ljepoja 3, Zulić 2, Varagić 2, Lazović, Svetik, Gomilar Zickero 4, E. Abina 1.
Srbija: Risović, Graovac, Radoslavljević 6, Majkić 1, Bogojević, Lavko 2, Cetković, Nuković, Janjušević 3, Kojić 2, Stamenić, Lovrić, Bojičić, Stoiljković 4, Liščević 4, Petrović 1.
STATISTIKA
VEČ O TEKMI
LESTVICA SKUPINE B
Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti zadetki Razlika Točke
1. Švedska 3 2 0 1 83 : 68 15 4
2. Danska 3 2 0 1 85 : 72 13 4
3. Slovenija 3 2 0 1 77 : 83 -6 4
4. Srbija 3 0 0 3 66 : 88 -22 0