9. 3. 2023

Slovenci iz Podgorice z zmago

Slovenija je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 dosegla tretjo zmago. Črna gora je klonila z 32:29 (14:14). Najbolj razpoloženi igralci so bili Aleks Vlah z osmimi, Domen Novak s petimi in Blaž Janc s štirimi zadetki. Povratna tekma bo na sporedu v nedeljo, 12. marca, ob 18.30. Tekmeca skupine sedem se bosta pomerila v Kopru. 

Elitna slovenska izbrana vrsta je po uvodnih zmagah nad Kosovom in BiH v jesenskem kvalifikacijskem ciklusu v prvem medsebojnem obračunu z najmočnejšim skupinskim tekmecem v tem tednu premagala Črno goro. Po zmagi v Podgorici je naredila velik korak proti zaključnemu turnirju stare celine med 10. in 24. januarjem prihodnje leto v Nemčiji, kamor se bodo uvrstile vse prvo- in drugouvrščene izbrane vrste iz vseh osmih skupin ter še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.

Po treh tekmah v skupini 7 je Slovenija zbrala šest, Črna gora štiri, BiH dve, Kosovo pa je brez točk.


KVALIFIKACIJE ZA EP 2024

Četrtek, 9. marca:
ČRNA GORA : SLOVENIJA 29:32 (14:14)

Slovenija: Lesjak, Kastelic, Blagotinšek 2, Henigman 1, Janc 4, Dolenec 3, Cehte 1, Kodrin 2, Zarabec, Žabić, Horžen 1, Mazej, Ovniček 2, Makuc 3, Novak 5, Vlah 8 (1).


Slovenski rokometaši so v prvi polovici tekme nekajkrat hodili po robu prepada v peklenskem ozračju dvorane Morače, kjer se je zbralo 5000 gledalcev. Začetek srečanja je bil po godu gostiteljev, ki so imeli izdatno pomoč tudi s polnih tribun. V prvih desetih minutah so pobegnili na štiri zadetke prednosti, pred polčasom vodili tudi za pet. 


Minuta odmora, ki jo je že v sedmi minuti vzel selektor Zorman, je obrodila sadove. Ob delnem izidu 3:0 za Slovenijo ob rezultatu 6:5 so bili blizu izenačenju, a je strel Jureta Dolenca ustavila prečka. Levji delež pri vodstvu gostiteljev je imel razpoloženi domači vratar Nebojša Simić, a je Slovenija še pred odmorom našla recept za vodstvo. Prvi strelec Aleks Vlah je ekipo popeljal do vodstva (14:13). Tekmeca sta na odmor odšla s poravnanim izidom 14:14. 


Uvodne minute drugega polčasa so kljub tretji izključitvi Nika Henigmana v 38. minuti minile v znamenju slovenskih rokometašev, ki so le minuto kasneje po golu Roka Ovnička prvič na tekmi povedli za dva gola (19:17). A nato so znova padli v krizo, kar so gostitelji izkoristili in jim v 44. minuti ušli na dva gola (21:23).


Zormanovi izbranci so po dveh zaporednih golih Domna Novaka v 50. minuti izenačili na 25:25, hrvaški strokovnjak na klopi Črne gore Vlado Šola pa je zahteval minuto odmora. V prelomnih trenutkih dvoboja je Slovenija po golu Vlaha v 53. minuti znova povedla s 27:26, le dve minuti zatem pa je Novak zaradi udarca tekmeca v glavo prejel rdeči karton.


Slovenski rokometaši so v razburljivi in dramatični končnici ohranili mirno kri in po zadetku Domna Makuca v 57. minuti povedli z 29:27. Kljub permanentnemu pritisku gostiteljev vodstva niso zapravili, z dobro in kolektivno predstavo v obrambo ter goli Nejca Cehteta, Tilna Kodrina in Janca so osvojili zlata vredni točki v kvalifikacijah za EP 2024.


V slovenski reprezentanci je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Aleks Vlah z osmimi goli. Domen Novak je prispeval pet, Blaž Janc štiri, Jure Dolenec in Domen Makuc pa po tri zadetke.


IZJAVI PO TEKMI


Uroš Zorman, selektor Slovenije:
"Čestitam ekipi, vsa čast fantom. Pokazali so svojo voljo, borbo in srce. Po zahtevni tekmi ob odličnem vzdušju polne dvorane smo imeli v prvem in drugem polčasu nekaj slabših minut, a smo ostali mirni. Zmagal je rokomet. Zdaj se je potrebno zbrati, saj nas v nedeljo čaka nova težka tekma. Verjamem, da bodo fantje znova pravi."


Blaž Janc, rokometaš Slovenije:
"Izjemno sem vesel in ponosen na fantje. Zdržali smo pritisk. Pokazali smo karakter in srce. Nadaljevali smo tam, kjer smo končali na svetovnem prvenstvu. Gre za zelo pomembno zmago v boju za prvo mesto v skupini. V nedeljo nas čaka povratna tekma v Kopru. Menim, da je ta zmaga lepo vabilo na tekmo v Bonifiki, da skupaj pričaramo vzdušje, ki smo ga doživeli nocoj."