8. 4. 2023

Slovenke v Italiji uspešno opravile prvi del naloge

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je dobila prvo kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo 2023 proti Italiji. Slovenke so v mestu Chieti slavile zmago z 31:25. Povratna tekma, na Kodeljevem, bo na sporedu v sredo, ob 17.30.


Izbrana vrsta Slovenije je po uspešnem gostovanju v Italiji korak od uvrstitve na turnir svetovne elite, ki bo med 30. novembrom in 17. decembrom potekal na Danskem, Norveškem in Švedskem. Varovanke Dragana Adžića so po izenačenem uvodu pokazale svojo individualno in ekipno kakovost ter si pred povratno tekmo na Kodeljevem (sreda, 17.30) priigrale šestih golov prednosti.


Vstopnice za kvalifikacijski obračun v Ljubljani so na voljo na mojekarte.si.


Sobota, 8. april:
ITALIJA - SLOVENIJA 25:31 (11:17)
Slovenija:
Klemenčič, Barukčić, Marković, Stanko 7, Abina A. 3, Vojnovič, Ljepoja 4, Zulić 4, Varagić 5, Pandžić, Svetik 2, Čopi, Tripkovič, Hrvatin 1, Gomilar Zickero 4, Abina E 1.
STATISTIKA


Slovenska zasedba, ki je na prizorišče sobotnega dvoboja prispela v četrtek, je tekmo odprla z zaostankom, prvi gol na srečanju so dosegle Italijanke, ki pa z več kot zadetkom prednosti niso vodile. Slovenke so hitro izenačile, od zahodnih sosed pa so se za tri zadetke prvič odlepile v 16. minuti po golu Tjaše Stanko, na koncu najboljše strelke slovenske izbrane vrste s sedmimi zadetki.
Slovenkam je v drugi polovici prvega polčasa igre stekla še bolje. Niti minuta odmora italijanskega trenerja ni ustavila naleta slovenske čete, ki je na odmor med polčasoma odšla v prednosti s šestimi zadetki.
Varovanke Dragana Adžića tudi v nadaljevanju niso spustile noge s plina. Z željo po čim ugodnejšem izhodišču pred povratno tekmo se je Slovenija večkrat približala dvomestnemu vodstvu, a meje desetih zadetkov prednosti ni uspela prebiti.
Italijanska zasedba je z nepopustljivo igro do zadnje minute nekoliko zmanjšala svoj zaostanek, a kljub rotacijam v postavi Slovenije zanesljive gostujoče zmage ni ogrozila. Ob zadnjem zvoku sirene so se zmage z 31:25 veselile rokometašice Slovenije.
Med vratnicami so priložnost za igro dobile vse tri vratarke v slovenskem kadru, ki so skupno ubranile 37% tekmečevih strelov. Amra Pandžić je zbrala sedem obramb, Maja Vojnovič šest. Tudi v polju je črnogorski strateg na slovenski klopi preizkusil številno taktične kombinacije. Na napadalni strani igrišča je bila za Tjašo Stanko najuspešnejša Alja Varagić, ki je zbrala pet golov, po štiri so jih zabile Nataša Ljepoja, Nina Zulić in Tija Gomilar Zickero.


IZJAVI PO TEKMI


Dragan Adžić, selektor Slovenije:
"Glede na to, da pogrešamo sedem rokometašic, ki so bile del ekipe na minulem evropskem prvenstvu, sem ponosen na izid tekme. Dan pred dvobojem smo ostali še brez osrednje obrambne igralke, Nine Žabjek, a je to odprlo nove možnosti na naši pogumni poti proti Parizu. Izredno sem ponosen na predstavo, ki jo je tokrat prikazala naša zasedba, za kar sem ji hvaležen. Pripravljamo se na povratno tekmo. Določene stvari bomo še povadili, oddelali povratni obračun po najboljših močeh in se, upam, nato osredotočili na svetovno prvenstvo."


Tjaša Stanko, reprezentantka Slovenije:
"Menim, da je bil pristop dober. Tekmo smo začele nekoliko zadržano, a nato pokazale, da je kakovost na naši strani. Priložnost za igro so dobile tudi nekatere rokometašice, ki sicer igrajo manj. V sredo gremo po zmago."

KVALIFIKACIJSKI TEKMI ZA SP 2023

Sobota, 8. aprila, ob 18.30 (Chieti, Italija):
ITALIJA : SLOVENIJA 25:31 (11:17)


Sreda, 12. aprila, ob 17.30 (Ljubljana, Slovenija):
SLOVENIJA : ITALIJA