11. 10. 2023

Slovenke v nove kvalifikacije z rekordno zmago nad Latvijo

Slovenska ženska članska reprezentanca je v nekoliko pomlajeni zasedbi brez večjih težav premagala tekmice iz Latvije. Končni izid prve tekme v sklopu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 je znašal 51:13.

Slovenska izbrana vrsta je v celjskem Golovcu za uvod v nov cikel kvalifikacij gostila reprezentanco Latvije. Rokometašice z obale Baltika niso zmogle držati koraka z izbrankami Dragana Adžića, ki je pred odhodom na gostovanje v Italijo priložnost za igro namenil širokemu naboru slovenskih igralk. Slovenke so proti Latviji vknjižile najvišjo zmago na uradnih dvobojih.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024

Sreda, 11. oktobra (Celje, dvorana Golovec):
SLOVENIJA - LATVIJA 51:13 (24:11)
Slovenija: Vojnovič, Đajić, Zupan; Klemenčič 2, Novak 2, Erceg 2, Gros 2, Marković 6, Stanko 4, Abina A. 3, Ljepoja 7, Zulič 2, Bajc 2, Kogovšek 5, Abina E. 7, Hrvatin 7.

Slovenskim rokometašicam uvodne kvalifikacijske tekmice z Baltika niso povzročile niti najmanjših težav. Izbranke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Dragana Adžića so v kultni celjski dvorani Golovec zanesljivo osvojile obe točki, že v soboto pa jih v Chietiju čakajo Italijanke.
V skupini 4 poleg Slovenije, Latvije in Italije nastopa tudi Francija, nastop na zaključnem turnirju, ki bo med 28. novembrom in 15. decembrom prihodnje leto v Baslu, Debrecenu in Innsbrucku ter na Dunaju, si bosta izborili prvo- in drugouvrščena reprezentanca.
Slovenijo konec februarja in v začetku marca prihodnje leto čakata dve tekmi s Francijo, v prvi polovici aprila pa še gostovanje v Latviji in domača tekma z Italijo.
Slovenke na obračunu proti Latvijkam niso mogle računati na nekatere nosilke igre, kot so Elizabeth Omoregie, Tamara Mavsar, Barbara Lazović, Alja Varagić, tudi v njihovi odsotnosti pa je bilo od prve minute jasno, da bodo dosegle prvo zmago pred približno 400 navijači v kultnem Golovcu.
Izkušene slovenske reprezentantke Ana Gros, Nina Zulić, Tjaša Stanko, Maja Vojnović in Nataša Ljepoja so zelo hitro zadeve postavile na pravo mesto, kar je Adžiću omogočilo, da jih je v drugem polčasu spočil in priložnost za dokazovanje ponudil svojim manj izkušenim, a dokazovanja željnim varovankam.
Po vsega desetih minutah igre je slovenska prednost znašala šest golov (9:3), v 18. je prvič na dvoboju narasla na deset (16:6). Nato je slovenska "vnema" zaradi prevelike kakovostne razlike malce padla, kljub temu pa je prednost na polovici dvoboja znašala +13 (24:11).
V drugi polovici tekme se podoba na igrišču ni spremenila, slovenska "rokometna pomlad" je bila za dva razreda boljša od svojih tekmic, v igri mačke z mišjo si je najvišjo prednost 38 golov priigrala prav ob koncu tekme. Latvijke so v drugem polčasu prvi gol dosegle šele v 46. minuti, skupno pa le dva. Ob najvišji zmagi na uradnih tekmah slovenske ženske članske reprezentance so svoj debi v dresu z državnim grbom dočakale Luna Mija Zupan, Elena Erceg, Dijana Đajić in Tinkara Kogovšek. Špela Bajc je po krstu na dvojcu pripravljalnih tekem na Slovaškem tokrat zaigrala tudi na uradnem obračunu.
Pri Sloveniji, ki je dosegla najbolj prepričljivo reprezentančno zmago, sta bili na današnji tekmi v Celju najbolj učinkoviti Ema Abina in Ema Hrvatin, obe sta dosegli po sedem golov.

IZJAVI PO TEKMI

Dragan Adžić, selektor Slovenije:
"Na tekmi so dobili priložnost za igro tudi mlajše rokometašice, med njimi tudi dve kadetinji, Luna Mija Zupan in Elena Erceg, debi sta dočakali tudi Dijana Đajić  in Tinkara Kogovšek. Celotna ekipa je pustila odličen vtis, pristop je bil na visoki ravni. Od začetna reprezentančne akcije se bolj osredotočamo na prihajajoči dvoboj z Italijo, a veseli me, da so tudi tokrat mlade igralke pokazale svojo kakovost ter podpora navijačev, ki so nas znova podprli."

Nataša Ljepoja, rokometašica Slovenije:
"Nismo poznali reprezentance Latvije, bilo je več neznank. A tekmic nismo podcenjevale, od prve minute smo se potrudile po najboljših močeh. Rezultat je to več kot očitno pokazal."

Ema Hrvatin, rokometašica Slovenije:
"Na začetku je naša prva postava odlično odprla tekmo, posledično nam je bilo v drugem polčasu lažje nadaljevati ritem. Z odlično obrambo in vratarko za nami smo lahko nadaljevale igro protinapadov. Vse je bilo odlično."