28. 1. 2023

Pirančankam derbi, v boljšem položaju vseeno Ljubljančanke

Sobotne tekme Zelene skupine 1. ženske rokometne lige so postregle z zanimivimi razpleti. Na derbiju z vrha je Piran ugnal Ljubljano, a je slednja pred zadnjima tekmama v precej boljšem položaju za končen skok na vrh.

Zmag sta se razveselili še zasedbo Olimpije in Zvezde Logatca.

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, ZELENA SKUPINA, 11. KROG

Sobota, 28. januarja:
RK PIRAN : RK LJUBLJANA 37:31 (14:14)
Borišek (7) in Kolobarič (2) po 13; Ocepek 13 (5), Kokalj 7.
STATISTIKA

V Zeleni skupini 1. ženske rokometne lige se obeta napet boj za osvojitev prvega mesta, ki prinaša kvalifikacije za napredovanje v Modro skupino v prihodnji sezoni ter četrtfinale državnega prvenstva v tekoči sezoni. Piran se je s sobotno zmago na medsebojni tekmi (37:31) na lestvici vodilni Ljubljani približal na dve točki, a ima slednja ugodnejše izhodišče z medsebojnih tekem. Obe tekmi sta se v tej sezoni namreč končali z razliko šestih zadetkov - konec novembra so bile Ljubljančanke na domačem parketu boljše s 30:24 -, Ljubljano pa bi v primeru enakega števila osvojenih točk na prvem mestu obdržalo višje število doseženih zadetkov v gosteh. Do konca prvega dela tekmovanja obe zasedbi čakata še dve tekmi.
Primorke so obračun, s katerim so si podaljšale upanje v lovu na prvo mesto, začele odločno in v deseti minuti povedle s 6:2, a že štiri minute kasneje se je vse začelo znova, saj so jih Ljubljančanke ujele na 7:7. Po izenačeni igri v nadaljevanju so v zadnjih 10 minutah prvega polčasa v osredje stopile slednje, v 25. minuti povedle s 13:11, na glavni odmor pa sta ekipi odšli poravnani na 14:14.
Po vrnitvi na igrišče je Ljubljana nekajkrat povedla za tri zadetke, zadnjič v 42. minuti z golom Nike Ocepek za 23:20, a so se gostiteljice znova kmalu vrnile v igro. Izid je bil nazadnje poravnan v 47. minuti na 25. golu, nato pa so Pirančanke počasi začele ustvarjati razliko. Sara Borišek jih je z dvema zaporednima zadetkoma v 59. minuti popeljala do vodstva s 37:30, gol, ki je Ljubljani prinesel ugodnejše izhodišče na medsebojnih obračunih, pa je zadela Nika Bolčič.
Pri Piranu sta s po 13 zadetki blesteli Boriškova in Anja Kolobarič, na drugi strani jih je za Ljubljano prav tako 13 dosegla Ocepkova.

IZJAVI PO TEKMI:

Anja Kolobarič, rokometašica RK Piran:
"Vsaka tekma, vsaka zmaga je za ekipo izrednega pomena. Ta zmaga pa nam je pomenila še več, ker je šlo za povratno tekmo. Želele smo pokazati, da igramo s srcem, dobro igro tako v obrambi kot napadu.  V ekipi je bila prisotna močna motivacija in želja po zmagi. To se je zelo čutilo. Šle smo na vse ali nič. Uspelo nam je. Igra je bila groba, vendar punce smo tega vajene. To je rokomet. Bolečine od udarcev, ki smo jih prejele danes med tekmo ne čutimo. Jih bomo jutri. Danes je dan za veselje. Čestitala bi dekletom za res borbeno in srčno tekmo. Gremo naprej. Novim zmagam naproti. Hvala navijačem s tribune, ki so nas prišli podpreti in nam tako dali še dodatno moč. Bili so naš sedmi igralec. Hvala."

Nika Ocepek, rokometašica RK Ljubljana:
"Dale smo vse od sebe. Ponosna sem na svojo ekipo. Zavedamo se svojih napak na tekmi. Ni še zadnja tekma sezone. Pokazale bomo, kdo smo in zmagale prihodnjič. En poraz nam ne bo vzel motivacije. Igrale bomo borbeno do konca. Naš cilj je še vedno osvojitev prvega mesta na lestvici. Morda smo odigrale kakšen napad premalo osredotočeno v zaključku. Bil je tak potek tekme. Žal se je končal z zmago nasprotne ekipe."

RK OLIMPIJA : RK SAVA KRANJ 27:20 (12:7)
Trifkovič 7 (4), Veber Marton, Bukvič (3) in Herodež po 3; Rauter 7 (1), Krajnik 4.
STATISTIKA

Rokometašice Olimpije so dosegle novo pomembno zmago, s katero so se povzpele na lestvici Zelene skupine. S tretjo prvenstveno zmago so sedaj pete, za četrtim mestom, na katerem se nahaja tokratna tekmica Sava Kranj, pa zaostajajo za dve točki. Dve točki več ima na tretjem mestu tudi Zvezda Logatec, a je ta odigrala dve tekmi manj.
Olimpija je bolje začela obračun in bila po izenačenju na 1:1 v vodstvu skozi celoten igralni čas. V 12. minuti se je povzpela na 5:1. Tekmice z Gorenjske so se v drugem polčasu dvakrat uspele približati na dva zadetka zaostanka (12:14, 13:15), bližje pa jim ni uspelo priti.
Za Olimpijo je Kaja Trifkovič zadela sedemkrat, pri Savi Kranj je ravno toliko zadetkov dosegla Neža Rauter.

IZJAVI PO TEKMI:

Iza Krajnik, rokometašica RK Sava Kranj:
"S tekmo nismo najbolj zadovoljni. Odigrali smo slabo v obrambi in imeli premalo gibanja v napadu."

Kaja Trifkovič, rokometašica RK Olimpija:
"Tekma je bila napeta od prve minute. Vanjo smo vstopile zelo zbrano in resno. Od prve do zadnje minute smo se borile, kar se je poznalo na končnemu rezultatu. Ponosna sem na vse punce."

ŠDRŠ VRHNIKA : RK ZVEZDA LOGATEC 29:34 (13:15)
Leben 6, Gabrovšek in Nusdorfer (5) po 5; Berzelak 9, Košir in Perkovič (3) po 7.
STATISTIKA

Rokometašice Zvezde Logatca so si pripravile lepo izhodišče, da prvi del sezone zaključijo med najboljšo trojico Zelene skupine. Na drugi strani Vrhničanke s šestim porazom ostajajo na dnu lestvice.
V prvem polčasu je bil obračun izredno izenačen. Po glavnem odmoru so pobudo prevzele Logatčanke in v 34. minuti prek Lee Berzelak povedle z 18:14. Do 43. minute je Vrhničankam uspel preobrat, po katerem so se z dvema zaporednima zadetkoma Klavdije Leben povzpele na 23:22. 
Zvezda Logatec si je zmago priborila z boljo igro v zadnjem delu tekme, potem ko je med 49. in 56. minuto pripravila delni niz 7:1. Po njem je povedla z 31:25 in zmagovalke so bile znane.
Pri Vrhniki je bila s šestimi zadetki najboljša Lebnova, po pet sta jih dodali Hana Gabrovšek in Špela Nusdorfer. V dresu Zvezde Logatca je devetkrat zadela Lea Berzelak, s po sedmimi goli sta ji sledili Maja Košir in Nina Perkovič. 

IZJAVI PO TEKMI:

Anja Jereb, rokometašica ŠDRŠ Vrhnika:
"Najprej čestitke nasprotni ekipi za zmago. Zdi se mi, da smo igro v primerjavi s prejšnjimi tekmami popravile, a smo na koncu žal popustile v obrambi, kar nas je stalo dveh točk. V sredo nas že čaka nova tekma, na kateri bomo lovile novi dve točki."

Peter Terčič, trener RK Zvezda Logatec:
"Mislim, da je odločila daljša klop. Vidi se, da je Vrhnika imela manj igralk in moja dekleta so predvsem bolj izkušena. Tekma je bila zelo dobra, konstantno smo se lovili in je bilo lepo gledati tekmo. Vrhnika igra dobro, čeprav ji trenutno manjka več igralk."
LESTVICA 1. ŽENSKE ROKOMETNE LIGE - ZELENA SKUPINA
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Dani : prejeti goli Točke
1 ROKOMETNI KLUB LJUBLJANA 10 8 0 2 316:265 16
2 RK PIRAN 10 6 2 2 305:272 14
3 RK ZVEZDA LOGATEC 9 5 1 3 252:248 11
4 RK SAVA KRANJ 10 4 1 5 280:294 9
5 RK OLIMPIJA 10 3 1 6 270:272 7
6 Ž.U.R.D. KOPER 10 3 0 7 238:268 6
7 ŠDRŠ VRHNIKA 9 2 1 6 266:308 5