26. 3. 2023

1. ŽRL: Dve zmagi za Primorke, na derbiju prestolnice uspešnejša Olimpija

Na sobotnih tekmah prvega kroga končnice v 1. ženski rokometni ligi so se zmag veselile rokometašice Olimpije, Pirana in ŽURD Kopra.

Olimpija je bila boljša v dvoboju z zasedbo Ljubljane, Piran je na domačem terenu premagal Zvezdo Logatec, Koper pa Vrhniko.

V nedeljo bo na sporedu še derbi tega konca tedna, dvoboj Mlinotesta Ajdovščine in Z'dežele ob 17.00.

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, KONČNICA 9. - 12. MESTA

Sobota, 25. marca:
RK LJUBLJANA - RK OLIMPIJA 27:29 (15:15)
Cerovak 9, Ocepek 6 (2); Herodež 7 (3), Bedrač 5.

Na sosedskem dvoboju Ljubljane in Olimpije v Stožicah je bila uspešnejša slednja, ki se je veselila zmage nad vodilno zasedbe zelene skupine po rednem delu tekmovanja. Rokometašice Olimpije so sicer končnico v skupini za razvrstitev od 9. do 12. mesta začele z najmanj točkami izmed štirih ekip, Ljubljana jih je v zaključni del sezone prenesla največ.
Obračun v prestolnici so bolje odprle gostje v zeleni športni opravi, ki so v 10. minuti po zadetku Lane Kukovec Neumann povedle s 5:1. Gostiteljice so še pred polčasom vodstvo izničile in povedle, zasedbi pa sta se na odmor odpravili rezultatsko poravnani (15:15).
Nadaljevanje dvoboja so znova bolje odprle igralke Olimpije, ki so si v 41. minuti, po zadetku njihove najboljše strelke Neže Herodež, priigrale vodstvo s petimi goli prednosti. Le-to so nato celo povečale, a znova dopustile, da se jim Ljubljana rezultatsko približa. Časa za popoln preobrat varovank Olge Čečkove je bilo tokrat vendarle premalo in zmage so se veselile rokometašice iz Tivolija.
Največ zadetkov na tekmi je zbrala Žana Cerovak, ki jih je vpisala devet, na drugi strani jih je sedem prispevala Neža Herodež.

IZJAVI PO TEKMI

Žana Cerovak, rokometašica RK Ljubljana:
"V prvem polčasu smo igrale raztreščeno in nismo bile povezane. V drugem je bilo veliko bolje, zaigrale smo kot ekipa, a je na koncu zmanjkalo časa. Vem, da bomo v naslednjih tekmah zaigrale bolje in prišle do novih zmag."

Nika Bedrač, rokometašica RK Olimpija:
"Tekmo smo zasluženo zmagale. Dobro smo jo odprle in prišle do nekaj zadetkov prednosti, sledil je rahli padec v igri, a smo na koncu vse nadoknadile in zasluženo slavile. Zmaga proti Ljubljani je motivacija za naprej in potrditev, da lahko igramo z vsakim in da ko stopimo skupaj, kot ekipa, lahko premagamo vsakega."

RK PIRAN - RK ZVEZDA LOGATEC 28:24 (14:14)
Kolobarič 10, Kokotec 7 (1); Simšič 7, Berzelak 5 (1).
STATISTIKA

Piran je v športni dvorani Lucija končnico v skupini za razvrstitev od 9. do 12. mesta otvoril z zmago nad logaško Zvezdo s končnim izidom 28:24. Primorke so se, ob porazu Ljubljane proti Olimpiji, približale uvrstitvi na končno 9. mesto, od vodilne zasedbe iz prestolnice jih zdaj ločita dve točki.
Tekma na Obali je bila, kljub temu, da so Pirančanke v vodstvu preživele glavnino tekme, zanimiva in izenačena. Gostje so nazadnje vodile v 9. minuti po zadetku Sare Stojanović Železnik s sedmih metrov, nato pa so z dvema zaporednima goloma Anje Kolobarič vodstvo prevzele gostiteljice. Ekipa Pirana rezultatske prednosti ni izpustila iz rok vse do zadnjega zvoka sirene, a se vse do sklepnih minut ni oddaljila na popolnoma varno rezultatsko razdaljo.
Prvi polčas sta piranska in logaška zasedba sklenili izenačeni (14:14), v drugi polovici srečanja pa je bila prelomna minuta odmora domačega stratega Aleša Filipčiča v 50. minuti. Po njej so domačinke dosegle štiri zaporedne zadetke in si priborile dve točki za začetek tekmovanja v končnici.
Kolobaričeva je bila edina dvomestna strelka dvoboja z desetimi zadetki, po sedem sta jih zbrali Kristina Kokotec pri Piranu in Nika Simšič pri Zvezdi Logatcu.

IZJAVI PO TEKMI

Nika Trogar, rokometašica RK Piran:
"V prvem polčasu smo premalo stisnile v obrambi in to čeprav smo poznale igralke, na katere moramo biti pozorne. Zapravljale smo žoge in napake so se kar poznale, kar so nasprotnice izkoristile v njihov prid. Imele smo sreče, da smo v prvem polčasu igrale izenačeno. V drugem smo se malce zbrale in dale vse od sebe. Pustile smo srce na igrišču! Vesele smo za zmage, saj smo se vso sezono borile za najvišja mesta in bila bi velika škoda, če bi v končnici izgubile. Imamo lepo popotnico za naprej." 

Nika Simšič, rokometašica RK Zvezda Logatec:
"S končnim rezultatom nismo zadovoljne. Dokazale smo, da se znamo boriti in to kljub številnim poškodbam. Na povratni tekmi si želimo le zmago."

1. ŽENSKA ROKOMETNA LIGA, KONČNICA 13. - 15. MESTA

Sobota, 25. marca:
ŽURD KOPER - ŠDRŠ VRHNIKA 30:23 (16:8)
Kadić 15 (10), Prašelj 5; Gabrovšek 9, Kličić 6 (6).

Koprčanke so končnico začele z zmago proti Vrhniki na krilih Zane Kadić, ki je dosegla polovico zadetkov svoje ekipe, ob tem pa izkoristila vseh deset kazenskih strelov s sedmih metrov. Levji delež naloge so gostiteljice opravile v prvem polčasu, ki so ga dobile z osmimi zadetki, v nadaljevanju pa so priigrano prednost iz prve polovice tekme vzdrževale do izteka igralnega časa.
Domačinke so svoj pohod proti zmagi začele v drugi četrtini tekme, po uvodnih 16. minutah je bil izid v športni dvorani OŠ Koper še poravnan na 5:5. A težave v obrambi Vrhnike so se odrazile v številnih sedemmetrovkah za ekipo Kopra, ki jih je s pridom izkoriščala Kadićeva. Na koprski strani je bila med vratnicama razpoložena tudi Tina Plahuta (7 obramb od 15 strelov) in Primorke so si do odmora priborile osem golov prednosti.
V drugem polčasu se je nalet domače zasedbe sicer upočasnil, a prednost se ni stopila in rokometašice Vrhnike so ob koncu srečanja Koprčankam čestitale za zmago s 30:23.
Kadićevi je na seznamu strelk za Koper sledila Tanaja Prašelj s petimi goli, pri Vrhniki pa jih je devet zbrala Hana Gabrovšek.

IZJAVI PO TEKMI

Monika Martič, rokometašica Ž.U.R.D. Koper:
"Danes smo od prve do zadnje minute pokazale borbeno igro, kakor smo se dogovorile v garderobi. Čestitam mojim soigralkam."

Gala Kličič, rokometašica ŠDRŠ Vrhnika:
"Čestitam nasprotnicam za zmago. Naša igra ni bila takšna, kot bi morala biti in upam, da se do naslednje tekme zberemo."