31. 3. 2023

Celjani po zmagi nad Trimom Trebnjim vse bližje novemu naslovu prvakov

Osrednja tekma kroga in ena najbolj pomembnih v ligi NLB v sezoni 2022/23 se je po obojestransko spektakularni predstavi pred 4100 gledalci končala po okusu Celjanov, ki so po današnji zmagi vse bližje 26. naslovu državnih prvakov.

Branilci naslova iz mesta grofov imajo po današnji zmagi nad drugouvršenimi Trebanjci štiri točke prednosti, medtem ko tretjeuvrščeni Velenjčani - ob dveh tekmah manj - zaostajajo sedem točk.

Celjska ekipa ima v zadnjem delu državnega prvenstva ugodnejši razpored. Doma se bo pomerila z Ivančno Gorico, Mariborom in Krškim, v gosteh pa z Urbanscape Loko, Riko Ribnico in Slovenj Gradcem. Trebanjski Trimo bo gostil Slovenj Gradec, Jeruzalem Ormož in Koper, v gosteh pa se bo pomeril z novomeško Krko, velenjskim Gorenjem in ljubljanskim Slovanom.

Petek, 31. marca:
CELJE PIVOVARNA LAŠKO - TRIMO TREBNJE 30:27 (16:16)
Marguč (2) in Vlah (1) po 5; Glavaš 9 (2), Slatinek Jovičič 5.

Igralec tekme: Gal Marguč (Celje Pivovarna Laško)

Več kot 4000 gledalcev v Zlatorogu je od prve do zadnje minute spremljalo izjemno izenačen in negotov boj. Zmagovalca so od poraženca ločile malenkosti, zaradi pomembnosti tekme pa je na igrišču občasno tudi zavrela kri.

Tekmo so bolje začeli varovanci domačega trenerja Alema Toskića, ki so v peti minuti povedli s 4:2, a so jih Trebanjci sedem minut kasneje ujeli in izenačili na 5:5.

Dolenjci so predvsem sijajno zaigrali sredi prve polovice tekme, po njihovem vodstvu z 11:9 pa je reagirala domača klop in zahtevala minuto odmora. Spremembe na taktičnem in kadrovskem področju so prinesle spremembe, v 22. minuti so tekmo postavili v začetno izhodišče (12:12), minuto kasneje pa po golu vratarja Nebojše Bojića prek celega igrišča znova povedli s 13:12.

A izbranci gostujočega trenerja Uroša Zormana, ki so v jesenskem delu prvenstva doma visoko premagali Celjane z 31:20, so v končnici ujeli pravi ritem. Primorec v dolenjskih vrstah Staš Slatinek Jovičić je po bliskovitem nasprotnem napadu svoje soigralce znova popeljal v vodstvo (15:14), vodilni ekipi elitne domače lige pa so se na veliki odmor odpravili z neodločenim izidom (16:16).

Druga polovica tekme je minila v znamenju domačih rokometašev, ki so z granitno obrambo povsem onemogočili ambiciozne Dolenjce in si v 38. minuti po golu Tilna Strmljana znova priigrali dva gola prednosti (20:18).

Rokometaši iz mesta grofov v nadaljevanju niso popustili, v zadnjih dvajsetih minutah so bili vseskozi majhen korak pred Trebanjci. V 44. minuti so po golu kapetana Aleksa Vlaha prvič na tekmi povedli za tri gole (23:20), razmerje moči na igrišču pa se ni spremenilo niti po Zormanovi minuti odmora.
Trebanjci so se borili po svojih najboljših močeh, 25-kratne prvake iz Celja pa niso ogrozili. Domači rokometaši so v prelomnih trenutkih dvoboja prikazali zelo dobro predstavo, v 51. minuti pa po golu Vlaha povedli s 26:21.

Po Zormanovi drugi minuti odmora v kratkem časovnem presledku se razmerje moči na igrišču ni spremenilo, Celjani tudi v končnici niso izgubili ostrosti v svoji igri, po pomembni zmagi nad Trebanjci pa so se tudi približali novi zvezdici.

V celjski ekipi sta bila najbolj učinkovita Gal Marguč in Aleks Vlah s po petimi goli, v trebanjski pa Filip Glavaš z devetimi in Staš Slatinek Jovičič s petimi zadetki.

IZJAVI PO TEKMI

Alem Toskić, trener RK Celje Pivovarna Laško: 
"V prvem polčasu nismo bili povsem pravi. V obrambi smo naredili preveč napak in gostje so to znali izkoristiti. V drugem polčasu smo bili na nivoju, katerega so bili naši gledalci navajeni gledati v letošnji sezoni. Obramba je bila vrhunska in na koncu se veselimo zaslužene zmage." 

Uroš Zorman, trener RK Trimo Trebnje:
"Igrali smo v fantastični kulisi. Pohvaliti je potrebno tako naše navijače, ki so prišli v Celje v izjemnem številu kot tudi čudovito celjsko publiko. To je bil pravi spektakel. Celjani so bili tokrat enostavno boljši in potrebno jim je čestitati za zmago."