28. 11. 2023

Kljub težavam na Norveško z jasnim ciljem

Slovenska ženska članska reprezentanca je zaključila priprave pred letošnjim svetovnim prvenstvom, ki ga bodo od četrtka dalje gostile Danska, Švedska in Norveška. V torek zgodaj zjutraj se je podala na pot proti Sravangerju, kjer bo opravila z uvodnimi tremi nastopi.


Slovenske rokometašice se bodo na jugu Norveške na uvodni tekmi v četrtek ob 18. uri srečale z Islandijo. Po dnevu premora jih ob 15.30 v soboto čaka dvoboj z afriškimi prvakinjami Angolkami, tekmovanje v skupini D pa bodo sklenile s ponedeljkovim dvobojem proti Franciji, ki se bo začel ob 21. uri. Vse tekme bosta v Sloveniji v živo prenašali TV Slovenija 2 in TV Arena Sport.


V drugi del tekmovanja bodo napredovale tri najboljše reprezentance. V Trondheimu se bodo srečale z najboljšo trojico skupine C, v kateri bodo nastopale Norveška, Južna Koreja, Grenlandija in Avstrija.


Na sever Evrope se je slovenska izbrana vrsta podala v izredno okrnjeni zasedbi. Že pred pripravami je bilo znano, da ekipi ne bosta mogli pomagati dve organizatorki igre, Elizabeth Omoregie in Nina Zulić, sicer nosilki igre v zadnjem obdobju. Udeležbo na pripravah so študijsko-službene obveznosti preprečile tudi tretji srednji zunanji igralki Nuši Fegic. V primerjavi z lanskoletnim evropskim prvenstvom manjkata še Tija Gomilar Zickero in Branka Zec, ki sta prenehali z igranjem.


Selektor Dragan Adžić je bil v slabem tednu dni priprav prisiljen na dirigentskem mestu iskati nadomestne rešitve. Eno izmed njih je videl tudi v zvezdnici evropskega rokometa Ani Gros, a se ta po poškodbi stegenske mišice še vedno ni vrnila na igrišča. Slovenska kapetanka in ena najpomembnejših posameznic v igri reprezentance je med pripravami trenirala po individualnem programu. Od začetka tega tedna se mudi na terapijah v tujini, za katere upa, da ji bodo vendarle omogočile nastop na velikem tekmovanju. 


Grosova se bo tako ekipi na Norveškem priključila z »zamudo«, v torek zgodaj zjutraj pa se je na pot z ljubljanskega letališča podalo 16 rokometašic. Na seznamu potnic so krilne igralke Tamara Mavsar, Maja Svetik, Ema Abina, Alja Varagić in Ema Marija Marković, zunanje igralke Tjaša Stanko, Ana Abina, Erin Novak, Ema Hrvatin, Nina Spreitzer in Barbara Lazović, krožne napadalke Valentina Tina Klemenčič, Nataša Ljepoja in Manca Jurič ter vratarki Amra Pandžić in Maja Vojnovič. Na pripravah so sodelovale še krožna napadalka Urša Zelnik, desnokrilna rokometašica Elena Erceg in vratarka Dijana Đajić, ki bodo na morebiten dodaten vpoklic za tekme na mundialu čakale v domovini. Na vsaki tekmi bo imelo pravico nastopiti 16 igralk. Selektor bo tekom tekmovanja lahko opravil pet menjav.


"Z izjemo Ane Gros so v tednu dni priprav trenirale vse igralke, okrevali sta tudi Tamara Mavsar in Tjaša Stanko. Gros, ki je vadila po individualnem programu, se je po opravljeni magnetni resonanci odpravila v Beograd. Upam, da bo uspešno opravila terapijo in se nam čez tri dni pridružila v Stavangerju," je pred odhodom na Norveško dejal črnogorski strokovnjak na slovenski klopi.


Kljub temu, da bo reprezentanca med letošnjo svetovno elito nastopila izredno oslabljena, od jasnega cilja ne odstopa. "Gre za zadnje tekmovanje, kjer si je možno zagotoviti nastop na enem od treh kvalifikacijskem turnirjev za olimpijske igre v Parizu. Verjamemo, da lahko na njem izpolnimo naše cilje. Moje varovanke so po individualni plati zagotovo v vzponu, nosilke igre so tudi pripravljene prevzeti odgovornost na svoja ramena. Verjamem, da bomo konkurenčni našim tekmicam na prvenstvu, vsi skupaj pa se zavedamo, da je zavoljo odsotnosti večih nosilk igre pred nami ekstremno zahtevna naloga," je nadaljeval Adžić.


"Na turnirju bomo zagotovo pogrešale pomoč vseh manjkajočih igralk, a to ne sme biti ovira. Tudi igralke, ki niso bile z nami na lanskem evropskem prvenstvu, se lahko izkažejo in dokažejo, da znajo igrati rokomet. Če bo vsaka od nas na igrišču pokazale vse svoje zmožnosti ali šla malenkost čez svoje meje, potem je vse mogoče. Naši cilji so visoki, upam in verjamem, da bomo na turnirju videli kakovostno in čustveno Slovenijo z močnim značajem," je na zadnjem medijskem dogodku pred odhodom na svetovno prvenstvo dejala krožna napadalka Klemenčič, ki bo pri 21 letih zaigrala že na tretjem velikem tekmovanju.


"Na Norveško odhajamo z visokimi cilji. Gremo korak po korak, že v prvem delu tekmovanja si bomo skušali izboriti čim boljše izhodišče za drugi del tekmovanja. Na turnirju ne bomo mogli računati na vse najboljše igralke, a poškodbe so sestavni del športa. Verjamem v zdajšnjo zasedbo, punce smo povezane na igrišču in izven njega, na svetovnem prvenstvu pričakujem dober izid," je bila pred odhodom na Norveško optimistična krilna igralka Svetik.


Slovenija je bila na dosedanjih sedmih svetovnih prvenstvih najboljša na Hrvaškem 2003, kjer je zasedla osmo mesto. V Italiji 2001 je bila deseta, v Rusiji 2005 in Nemčiji 2017 14., v Španiji 2021 17., na premiernem nastopu v Nemčiji 1997 18., najslabšo uvrstitev pa je dosegla na Japonskem 2019, kjer je osvojila 19. mesto.

POTNICE NA SP
Rokometašica igralno mesto Rojena klub
Ana Abina leva zunanja 1997 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Ema Abina levo krilo 1999 RK Krim Mercator
Ana Gros* desna zunanja 1991 Györi Audi ETO KC (MAD)
Ema Hrvatin leva zunanja 2000 BSV Sachsen Zwickau (NEM)
Manca Jurič krožna napadalka 1995 RK Krim Mercator
Valentina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 RK Krim Mercator
Barbara Lazović desna zunanja 1988 RK Krim Mercator
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 SCM Ramnicu Valcea (ROM)
Ema Marija Marković desno krilo 2003 ŽRK Z'dežele
Tamara Mavsar levo krilo 1991 RK Krim Mercator
Erin Novak leva zunanja 2002 Várda Kézilabda KFT Kisvárda (MAD)
Amra Pandžić vratarka 1989 CS Minaur Baia Mare (ROM)
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 RK Krim Mercator
Nina Spreitzer srednja zunanja 1998 RK Krim Mercator
Maja Svetik levo krilo 1996 ATV Trofaiach (AVT)
Alja Varagić desno krilo 1990 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 RK Krim Mercator
* ekipi se bo na Norveškem priključila naknadno.
ŠTAB REPREZENTANCE
Dragan Adžić selektor
Branka Mijatović pomočnica selektorja
Marko Mrak trener za telesno prirpavo
Aljaž Pavlič trener vratark
Miha Krevs terapevt
Daša Tomat terapevt
Urban Brulc zdravnik
Mateja Kavčič odnosi z javnostmi
Anja Frešer vodja reprezentance
SVETOVNO PRVENSTVO
PRVI DEL, SKUPINA D (Stavanger, Norveška)

1. krog, četrtek, 30. novembra, ob 18.00:
SLOVENIJA : ISLANDIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

2. krog, sobota, 2. decembra, ob 15.30:
SLOVENIJA : ANGOLA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

3. krog, ponedeljek, 4. decembra, ob 21.00:
FRANCIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

V drugi del se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance.