30. 11. 2023

Slovenke boje med svetovno elito začele z zmago proti Islandiji

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v 1. krogu svetovnega prvenstva na Danskem, Norveškem in Švedskem v Stavangerju premagala Islandijo s 30:24 (16:13). V soboto sledi tekma z Angolo (ob 15.30), v ponedeljek še s Francijo (ob 21.00).

Slovenske rokometašice so v norveškem Stavangerju osvojile prvi par točk. Po udarnem uvodu in vodstvu s sedmimi goli so se v nadaljevanju v igro prikradle napake, Islandke so se jim sredi drugega polčasa povsem približale, a njihove zmage niso ogrozile.

Slovenke so na Norveško pripotovale močno oslabljene, manjkata prvokategornici Elizabeth Omoregie in Nina Zulić, še vedno pa z ekipo ni niti poškodovane prve zvezdnice Ane Gros. Po dnevu premora jih v soboto najprej čakajo afriške prvakinje iz Angole, v ponedeljek pa še zadnje olimpijske prvakinje iz Francije.

Slovenske rokometašice so najlepši obraz prikazale v uvodu tekme. Kljub nekaterim napakam je bila njihova obramba na zadovoljivo visoki ravni, po zaslugi agresivne igre so že v sedmi minuti povedle za štiri gole (5:1).

Izbranke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Dragana Adžića so po lepi uvodni prednosti zaigrale nekoliko nezbrano, kar so njihove tekmice iz dežele gejzirjev nemudoma izkoristile in dve minuti kasneje prepolovile zaostanek (5:3). Slovenke so takoj uredile svoje vrste ter po delnem izidu 3:0 in vodstvu z 8:3 strokovno klop tekmic v 10. minuti prisilile v prvo minuto odmora.

Po vodstvu z 11:4 jim je padla zbranost, njihov desetminutni strelski post med 13. in 23. minuto ter islandski delni izid 0:3 pa ni imel resnejših posledic. Tekmice so se jim približale na štiri gole (11:7).

Slovenske rokometašice tudi po Adžićevi minuti odmora niso našle rdeče niti v svoji igri, njihovo neprepričljivo predstavo pa so Islandke izkoristile in se jim v 27. minuti približale na tri gole (14:11).

Še bolj tesno je bilo v zadnji tretjini tekme. V 40. minuti so se Islandke slovenski vrsti približale na dva gola (20:18), štiri minute kasneje - po izključitvi Valentine Klemenčič - pa so jim povsem zadihale za ovratnik (20:19).

Adžićeve varovanke so v prelomnih trenutkih dvoboja vendarle dovolj strnile vrste, da so osvojile načrtovani točki. Po vodstvu s 27:22 v 56. minuti je bilo jasno, da bodo zmagale. Tehtnico so prevesile predvsem poteze vratarke Maje Vojnovič in krožne napadalke Nataše Ljepoje. 

V slovenski reprezentanci je bila na tekmi najbolj učinkovita Ljepoja z osmimi goli iz prav toliko strelov. Ob tem je Sloveniji priborila še dve sedemmetrovki. S šestimi goli in petimi podajami ji je sledila Tjaša Stanko, Tamara Mavsar je dodala pet zadetkov in dve pridobljeni žogi, Ana Abina pa je ob sedmih podajah zbrala tri zadetke.

"Za nami je prva tekma v tokratni reprezentančni akciji. V igri smo doživljale vzpone in padce. Na koncu smo osvojile dve točki, s čimer smo lahko zadovoljne," je po tekmi dejala Stanko.

"Zelo smo vesele prve zmage, a pot do nje ni bila niti malo enostavna. Vesele smo, da se je tekma razpletla tako. Uspehe želimo nadaljevati tudi na naslednjih tekmah," je dodala Vojnović, ki je po poskusu posredovanja sredi drugega polčasa z glavo trčila v digitalne reklamne panoje, a se po krajšem predahu vseeno vrnila na igrišče.

"Za mene je to velika zmaga. Igralke so pokazale sijajen odnos. Izredno sem ponosen, da sem lahko njihov selektor ter da so se po vseh izzivih (odsotnost ključnih igralk ter manjše poškodbe in bolezni nekaterih ostalih reprezentantk ob začetku priprav, op. a.) prikazale v takšni luči. Gremo naprej!" je misli po zmagi, s katero so njegove izbranke naredile prvi korak proti napredovanju, strnil selektor Adžić.
SVETOVNO PRVENSTVO
PRVI DEL, SKUPINA D (Stavanger, Norveška)

1. krog, četrtek, 30. novembra:
SLOVENIJA : ISLANDIJA 30:24 (16:13)
Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 1, Jurič, Novak, Markovič, Spreitzer, Stanko 6 (2), A. Abina 3, Mavsar 5 (1), Ljepoja 8, Varagić 4 (1), Lazović 3, Svetik, Hrvatin, E. Abina.
Islandija: E. Thorsteinsdottir, Renotudottir, B. Thorsteinsdottir, Jacobsen, Stefansdottir 2, Aseirsdottir, Albertsdottir 5, Agustsdottir, Sigurdardottir, Einarsdottir 1, Erlingsdottir 5 (3), E. Magnusdottir 4, Sturludottir 5, Jonsdottir, D. Magnusdottir 2, Jensdottir.
STATISTIKA

2. krog, sobota, 2. decembra, ob 15.30:
SLOVENIJA : ANGOLA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

3. krog, ponedeljek, 4. decembra, ob 21.00:
FRANCIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

V drugi del se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance.