13. 2. 2024

Znani vsi dnevi tekem na moškem olimpijskem kvalifikacijskem turnirju

Iz Mednarodne rokometne zveze so sporočili točne dneve, v katerih bodo potekale tekme moškega kvalifikacijskega turnirja za nastop na poletnih olimpijskih igrah. Za slovensko reprezentanco bo ta med 14. in 17. marcem potekal v španskem Granollersu.

Konec januarja so bili znani tekmeci Slovenije v boju za četrti nastop na olimpijskih igrah. Pomerila se bo z Brazilijo, Španijo in Bahrajnom. Praktično edina neznanka je bila, v katerem dnevu se bodo slovenski rokometaši pomerili z gostitelji Španci na drugi tekmi turnirja. Z IHF so sedaj sporočili, da bo ta obračun na sporedu v petek, 15. marca. Dan poprej si bodo izbranci Uroša Zormana stali nasproti z Brazilci, medtem ko se bodo z Bahrajnom pomerili v nedeljo, 17. marca. Vse tekme bo gostila dvorana Palau d'Esports de Granollers, ki sprejme 6500 gledalcev.

Slovenija se bo v Granollers, ki leži slabih 30 kilometrov od katalonske prestolnice Barcelone, podala z jasnim ciljem. V reprezentanci ne skrivajo, da je uvrstitev na tekmovanje v francosko prestolnico, kamor bosta napredovali najboljši reprezentanci turnirja, glavni cilj v letošnjem letu.

Izbrana vrsta je mesto v kvalifikacijah najprej potrdila z uvrstitvijo med najboljših šest ekip na januarskem svetovnem prvenstvu, na koncu pa je vozovnico v kvalifikacije prejela po zaslugi 10. mesta na lanskoletnem svetovnem prvenstvu, ki je primarno tekmovanje za razvrščanje ekip. Po zaključku mundiala je bila Slovenija druga v t.i. čakalnici za kvalifikacijsko mesto, mesti pa sta se sprostili z evropskim prvenstvom in zmago Egipta na afriškem prvenstvu.


Na olimpijske igre so že uvrščene Francija (gostiteljica), Danska (svetovna prvakinja), Japonska (zmagovalka azijskih kvalifikacij), Argentina (južnoameriška prvakinja), Švedska (najvišje uvrščena reprezentanca evropskega prvenstva brez mesta na olimpijskih igrah) in Egipt (afriški prvak). Prostih je še šest mest. Kvalifikacijska skupini 2 (Nemčija, Alžirija, Hrvaška in Avstrija) bo gostovala v nemškem Hannovru, skupina 3 (Norveška, Madžarska, Portugalska in Tunizija) pa v madžarski Tatabanyi.


Rokomet je prva kolektivna športna panoga, ki je zastopala barve Slovenije na poletnih olimpijskih igrah. Slovenski rokometaši so na njih premierno nastopili leta 2000 v avstralskem Sydneyju in tekmovanje sklenili na osmem mestu. Štiri leta pozneje so bili v Atenah 11., najvišje pa se zavihteli leta 2016 v Rio de Janeiru v Braziliji, ko so bili šesti.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE PARIZ 2024, SKUPINA 1
1. krog, četrtek, 14. marec:
SLOVENIJA : BRAZILIJA

2. krog, petek, 15. marec:
SLOVENIJA : ŠPANIJA

3. krog, nedelja, 17. marec:
SLOVENIJA : BAHRAJN