16. 4. 2024

Pod zemeljskim površjem v Litiji izžrebali polfinalne pare

Znana sta polfinalna para Pokala Slovenije za ženske. Žreb je določil, da se bodo za vstop v finale srečale ekipe Trga ABC Izole in Litije ter Krima Mercatorja in Mlinotesta Ajdovščine.

Ta vikend bo v Litiji v tamkajšnji športni dvorani potekal zaključni turnir Pokala Slovenije. V torek je v rudniku Sitarjevec potekal žreb polfinalnih parov. V soboto se bosta ob 17.30 pomerili ekipi Trga ABC Izole in Litije, ob 20. uri pa bo sledil še dvoboj Krima Mercatorja in Mlinotesta Ajdovščine. Nedelja bo prinesla tekmi za končno razvrstitev. Obračun za tretje mesto se bo začel ob 14.30, finale z neposrednim prenosom na TV Slovenija 2 pa tri ure za tem.


Ples kroglic je potekal na atraktivni lokaciji v rovu nekdanjega rudnika, ki z več kot šestdeset različnimi minerali sodi med najbogatejša najdišča različnih mineralov v evropskem in svetovnem merilu. Rudar Jani, ki je pomagal pri žrebu, je razveselil domačo ekipo Litije, ki je po tihem upala, da jim bo v polfinalu nasproti stala ravno primorska zasedba. Obenem je v drugi polfinalni par znova – tako je bilo tudi v minuli sezoni – poslal najboljši slovenski ženski ekipi zadnjih let, Krim Mercator in Mlinotest Ajdovščino.

POKAL SLOVENIJE ZA ŽENSKE, ZAKLJUČNI TURNIR (Litija, ŠD Litija, 20. in 21. april 2024)

Polfinale, sobota, 20. april, ob 17.30:
ŽRK TRGO ABC IZOLA : ŽRD LITIJA (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)


IZJAVE PO ŽREBU:


Borut Hren, trener ŽRK Trgo ABC Izola:
"Na zaključni turnir se pripravljamo tako kot na vse ostale tekme v ligaškem tekmovanju. Zelo smo veseli, da smo se v polfinale uvrstili drugo sezono zapored. Pred polfinalom posebnih želja nismo imeli, saj so vse sodelujoče ekipe zelo kakovostne. Glede na to, da nam je žreb namenil najbolj primerljive tekmice, smo lahko zadovoljni. Videli bomo, kako se bo tekma razpletla."  


Neja Polak, rokometašica ŽRK Trgo ABC Izola:
"Pred žrebom nismo imeli nobene želje pri polfinalnih tekmicah, morda le, da se ne srečamo s Krimom. Z razpletom smo izjemno zadovoljni, saj se lahko z Litijo najbolj primerjamo. Na zaključnem turnirju se želimo uvrstiti čim višje. Za to se bodo potrudile po najboljših močeh. Naša tiha želja je, da bi ubranile naslov pokalnih podprvakinj."


Boštjan Kogovšek, trener ŽRD Litija:
"Izkoristil bi priložnost in čestital slovenskim reprezentantkam in strokovnem štabu za zgodovinski uspeh v minulem tednu. V klubu smo izredno veseli, da se nam je uspelo zavihteti v polfinale pokalnega tekmovanja. Za nas je to zgodovinski dogodek. Zelo sem vesel in zadovoljen, da se je tudi okolica po pridobitvi organizacije zaključnega turnirja izredno angažirala. Prepričan sem, da se bomo izkazali za dobre gostitelje. K
o enkrat prideš tako daleč, v tekmovalnem pogledu seveda želiš nastope skleniti čim višje."


Manca Kogovšek, rokometašica ŽRD Litija:
"Z Izolo smo morda najbolj primerljive tekmice, zato smo si pred žrebom želele, da bi se odprle prave kroglice. Domače igrišče v rokometu predstavlja kar lepo prednost, zato upam, da s soigralkami zaključni turnir začnemo z zmago. Upamo na najboljše!"


Ob 20.00:
RK KRIM MERCATOR : ŽRK MLINOTEST AJDOVŠČINA (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV). 


IZJAVE PO ŽREBU:


Dragan Adžić, trener RK Krim Mercator:
"Izredno cenim delo v klubu iz Litije. Vesel sem za njih, da bodo organizirali zaključni turnir in prepričan sem, da bo ta dogodek dobra afirmacija razvoja, ne le za Litijo temveč tudi celoten slovenski ženski rokomet. Upam, da po reprezentančnem uspehu tudi s tem dogodkom v rokomet privabimo še več deklic. Ob tej priložnosti se želim zahvaliti vsem slovenskim klubom, saj z delom ob Krimu, ki pospešuje celoten razvoj, predstavljajo temelj dosežka izbrane vrste. Mlinotest Ajdovščina je v zadnjih sezonah naredila velik napredek pri delovanju in razvoju igralk. Vedno se veselil tekem z njo."


Barbara Lazović, rokometašica RK Krim Mercator:
"Ponovila se je zgodba iz minule sezone, naš polfinalni tekmec je znova Mlinotest Ajdovščina. Zagotovo bi bilo za ženski rokomet bolje, da bi se s tekmicami pomerile v finalu, a tako je žreb pač odločil. Ajdovke so v slovenskem prostoru naše najtesnejše tekmice. Pričakujem dobro tekmo. Mi imamo vsako sezono le en cilj - osvojiti pokalni naslov. Verjamem, da bo klub iz Litije odlično organiziral zaključni turnir in da lahko pričakujemo dobro rokometno vzdušje."
 


Deni Štibilj, tehnični vodja ŽRK Mlinotest Ajdovščina:
"Najprej bi se rad zahvalil in čestital selektorju ter reprezentantkam za res neverjeten uspeh (uvrstitev na olimpijske igre, 
op. a.). Upam, da se vsi zavedamo za kako veliko stvar gre in da bo tudi zavoljo tega razvoj slovenskega rokometa še napredoval. Znova smo pri nečem prvi (rokometašice so postale prva ekipa slovenskih kolektivnih športov z mestom na OI, op. a), nekaj smo dokazali in upam, da bo to prineslo več posluha pri različnih deležnikih, kar bi vodilo slovenski rokomet v boljši položaj. To si zaslužimo! Zahvalil bi se klubu iz Litije za fantastičen ambient na tem žrebu. Verjamem, da bo tudi celoten zaključni turnir izpeljan na najvišji ravni. Za Krim vsi dobro vemo, kaj pomeni za slovenski rokomet. Mi smo z dosedanjim potekom sezone in rezultati izjemno zadovoljni. Na turnir odhajamo neobremenjeni. Če se spomnimo na lanskoletni pokalni polfinale v Ajdovščini, imamo s Krimom še neporavnane račune. Videli bomo, kako se bo dvoboj razpletel letos. Verjamem, da nas čaka dobra tekma pred številnimi navijači."


Urša Zelnik, rokometašica ŽRK Mlinotest Ajdovščina:
"Pred žrebom smo se šalili, da upamo, da se ne bo ponovila lanskoletna zgodba z žrebom, ko smo kot gostitelji zaključnega turnirja naleteli na Krim Mercator. A zgodba se je ponovila. Nič ne de, tekmo bomo odigrale po najboljših močeh in nato videli, kaj nam bo to prineslo. Že večkrat smo dokazale, da se lahko kosamo s krimovkami. Vselej nam je sicer na koncu spodletelo, a večkrat smo bile blizu. Na tekmo nikoli ne gremo z belo zastavo in nič drugače ne bo tokrat."


Tekma za 3. mesto, nedelja, 21. april, ob 14.30:
PORAŽENKE POLFINALA 1 : PORAŽENKE POLFINALA 2 (spletni prenos na YouTube kanalu RZS TV)


Finale, nedelja, 21. aprila, ob 17.30:
ZMAGOVALKE POLFINALA 1 : ZMAGOVALKE POLFINALA 2 (prenos na TV Slovenija 2)