24. 5. 2024

Slovenski rokometaši v žreb svetovne elite iz prvega kakovostnega bobna

V sredo bo v Zagrebu na sporedu žreb skupin za naslednje rokometno svetovno prvenstvo. Slovenska moška reprezentanca se bo v ples kroglic, ki se bo začel ob 19.30, podala iz prvega bobna. Že pred dogodkom je jasno, da bo nastopala v skupini G, ki jo bo gostila hrvaška prestolnica.


Tekmovanje svetovne reprezentančne elite bo med 14. januarjem in 2. februarjem prihodnje leto prvič v zgodovini tekmovanja potekalo v treh državah. Poleg Hrvaške ga bosta gostili še Norveška in Danska.


Na 29. izvedbi rokometnega svetovnega prvenstva za moške bo zaigralo 18 evropskih ekip, pet jih prihaja iz Afrike, štiri iz Azije, tri iz področja Južne in Srednje Amerike, dve pa iz Severne Amerike in Karibov. Ekipe bodo z žrebom uvodoma razvrščene v osem skupin s po štirimi ekipami. V vsako skupino bo razvrščena po ena skupina iz vsakega kakovostnega bobna.


Mednarodna rokometna zveza (IHF) je med osmerico najkakovostnejših reprezentanc uvrstila tudi Slovenijo. Poleg nje se v prvem bobnu nahajajo še Danska, Francija, Švedska, Nemčija, Madžarska, Norveška in Egipt. Drugi boben sestavljajo Portugalska, Hrvaška, Avstrija, Islandija, Nizozemska, Španija, Italija in Češka, tretjega Poljska, Severna Makedonija, Katar, Brazilija, Argentina, Kuba, Japonska in Alžirija, četrtega pa Bahrajn, Tunizija, Čile, Kuvajt, Zelenortski otoki, Gvineja, ZDA in Švica. Slednji bosta na svetovnem prvenstvu nastopili s posebnim povabilom IHF-a, potem ko je Švicarje v kvalifikacijah izločila ravno Slovenije.


Že pred žrebom so gostitelji tekmovanja imeli možnost, da v vsako skupino določijo eno izmed reprezentanc. Z uvrstitvijo v skupino G se Slovenija v prvem delu tekmovanja ne bo mogla srečati s Hrvaško, ki bo prav tako nastopala v Zagrebu, a v skupini H in je potencialna tekmica slovenske vrste v drugem delu tekmovanja, v kolikor se bosta tja uvrstili obe reprezentanci. V prvem delu slovenska tekmica ne bo niti Avstrija, ki bo nastopala v skupini C v Poreču. Vnaprej določene skupine imajo še Nemčija (skupina A, Herning), Danska (B, Herning), Madžarska (D, Varaždin), Norveška (E, Oslo) in Švedska (F, Oslo), vse, prav tako kot Slovenija, nosilke žreba.


V drugi del tekmovanja, ki ga bodo gostili Zagreb, Varaždin, Oslo in Herning, bodo napredovale po tri najboljše reprezentance vsake skupine prvega dela, medtem ko zadnjeuvrščene čaka Predsedniški pokal za razvrstitev od 17. mesta naprej. Slovenska skupina G se bo v drugem delu, kot že omenjeno, križala s skupino H. Najboljša dvojica bo napredovala v četrtfinale, kjer se bo srečala z eno izmed prvouvrščenih ekip skupine, ki bo združevala najboljši trojici skupin C in D.


Slovenija bo v primeru uspešnih nastopov v Zagrebu nastopala do vključno polfinala, medtem ko bo finalni vikend gostilo Oslo. Uvodne tri tekme v prvem delu svetovnega prvenstva jo čakajo v četrtek, 16. (ekipa iz bobna 3), soboto, 18. (ekipa iz bobna 4) in ponedeljek, 20. januarja (ekipa iz bobna 2). Tekme morebitnega drugega dela bodo na sporedu 22., 24. in 26. januarja, z novima vmesnima dnevoma premora bosta v Zagrebu na sporedu še četrtfinale in polfinale.

BOBNI PRED ŽREBOM SP
Boben 1: Danska, Francija, Švedska, Nemčija, Madžarska, Slovenija, Norveška, Egipt
Boben 2: Portugalska, Hrvaška, Avstria, Islandija, Nizozemska, Španija, Italija, Češka 
Boben 3: Poljska, Severna Makedonija, Katar, Brazilija, Argentina, Kuba, Japonska, Alžirijia
Boben 4: Bahrajn, Tunizija, Čile, Kuvajt, Zelenortski otoki, Gvineja, ZDA, Švica
SKUPINE PRED ŽREBOM SP
Skupina A
(Herning, Danska)
Skupina B
(Herning, Danska)
Skupina C
(Poreč, Hrvaška)
Skupina D
(Varaždin, Hrvaška)
Skupina E
(Oslo, Norveška)
Skupina F
(Oslo, Norveška)
Skupina G
(Zagreb, Hrvaška)
Skupina H
(Zagreb, Hrvaška)
Boben 1 Nemčija Danska Madžarska Norveška Švedska Slovenija
Boben 2 Avstrija Hrvaška
Boben 3
Boben 4