8. 1. 2024

Rokometaši zaključili priprave na evropsko prvenstvo

Slovenska moška članska rokometna reprezentanca je zaključila priprave na letošnje evropsko prvenstvo, ki bo od srede naprej potekalo v Nemčiji. Po ponedeljkovem večernem treningu je selektor Uroš Zorman določil 18 igralcev, ki bodo potovali v Nemčijo.

Glavna tema priprav so bile številne poškodbe, ki so dodobra oklestile kader. Že pred prvim zborom je bilo jasno, da zaradi poškodbe kolena in ahilove tetive reprezentanci ne bosta mogla pomagati Domen Makuc in Stefan Žabić, tik pred začetkom priprav pa je bil zaradi težav s hrbtom sodelovanje primoran odpovedati še Blaž Janc.

Priprave je tako dan po božiču začelo 21 igralcev, na ponedeljkovem treningu pa jih je sodelovalo le še 19. Pred odhodom na turnir v Poreč je priprave zapustil Tadej Kljun, v hrvaški Istri pa si je koleno poškodoval organizator igre Rok Ovniček.

Pred torkovim jutranjim odhodom na pot proti prizorišču tekmovanja je bila v slovenskem taboru neznanka le ena. Govora je bilo o Niku Henigmanu, ki si je poškodoval ramo v izdihljajih pripravljalne reprezentančne tekme proti Avstriji v zadnjih dneh minulega leta. Levi zunanji igralec in eden pomembnih členov centralne obrambe je v ponedeljek zvečer prvič v tem letu treniral z ekipo, po pogovoru s selektorjem pa sta ocenila, da mu zdravstveno stanje, žal, vendarle ne dovoljuje še vseh obremenitev, ki jih z natrpanim ritmom tekem prinaša evropsko prvenstvo.

Na seznamu potnikov so tako krilni rokometaši Tilen Kodrin, Staš Slatinek Jovičić, Tadej Mazej, Gašper Marguč in Domen Novak, zunanji rokometaši Aleks Vlah, Borut Mačkovšek, Dean Bombač, Miha Zarabec, Jure Dolenec in Nejc Cehte, krožni napadalci Blaž Blagotinšek, Matic Suholežnik, Kristjan Horžen in Jernej Drobež ter vratarji Klemen Ferlin, Urban Lesjak in Miljan Vujović.

"Od božiča nismo trenirali v polni postavi, ampak zagotovo imajo tudi druge reprezentance podobne težave. Tisti, ki so zraven, so motivirani, željni dokazovanja in srečni, da so tu. Vzdušje v ekipi je temu primerno. Je, kar je, vedno je lahko boljše ali slabše," je na ponedeljkovi novinarski konferenci dejal selektor Zorman.

Prvi preizkus na Euru Slovenijo čaka ta četrtek, ko se bo na uvodni tekmi skupine D v berlinski Mercedes-Benz areni ob 18. uri pomerila s Ferskimi otoki. V soboto bo ob enaki uri sledil dvoboj s Poljaki, prvi del pa bo sklenila s ponedeljkovim dvobojem z Norvežani. Napredovanje si bosta zagotovili le najboljši dve reprezentanci skupine. Vse tekme izbrancev selektorja Zormana bosta v Sloveniji v živo prenašali TV Slovenija 2 in TV Arena Sport.

O ciljih reprezentanti ne govorijo na glas, tudi zaradi poškodb bodo od tekme do tekme stopnjevali formo in črto pod prvenstvom potegnili po zadnjem nastopu. "Dogovorili smo se, da ne bomo razpredali o nekih ciljih. Gremo tekmo po tekmi, že tako je vsaka naslednja najbolj pomembna. Nismo si postavili rezultatskih ciljev, nismo razpredali o tem, na katerem mestu želimo pristati. Želimo pokazati največ, kar v danem trenutku lahko. Komaj čakamo, da se vse skupaj začne," je razpredal kapetan izbrane vrste Dolenec.

O dobrem vzdušju v izbrani vrsti se je razgovoril Vlah. Član danskega Alborga je na začetek priprav prišel načet, z bolečinami v kolenu, te pa so po zadnjih pripravljalnih tekmah v Poreču obvladljive, dodaja. "Pred novim letom nisem treniral rokometa dva tedna. Nekaj bolečin je bilo po tekmi s Črno goro, po ogrevanju pred tekmo proti Hrvaški pa je bilo že vse v redu. Verjamem, da bo tudi v Nemčiji tako. Po novem letu sem oddelal vse treninge," je dejal eden od nosilcev slovenske igre.

Prvi slovenski tekmec bodo Ferski otoki. Čeprav so Ferci relativna neznanka, pa temu ni tako med slovenskimi rokometaši. "Težka tekma bo. Zdaj sem v tem skandinavskem sistemu in vem, da bodo na tekmo prišli sproščeni, brez pritiska ter s številnimi svojimi navijači. Nekateri igrajo v dobrih klubih, mogoče jih kdo ne pozna, ampak mi vemo, česa so sposobni. Moramo dobiti prvo tekmo, taktično se bomo v naslednjih dneh še pripravili, a presenečenja ne sme biti," je o uvodnem tekmecu povedal 26-letni Vlah.

Rokometna zveza Slovenije bo v Berlinu športni del združila tudi z gospodarstvom. V sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, agencijo Spirit, Slovensko turistično organizacijo, nemško gospodarsko zbornico in Veleposlaništvom RS v Nemčiji bo pripravila poslovno središče, ki bo potekalo 14. in 15. januarja. Na njem bodo prisotni visoki predstavniki slovenskega in nemškega gospodarstva, posebna gostja pa bo tudi predsednica RS Slovenije Nataša Pirc Musar.

KANDIDATI ZA NASTOP NA TEKMAH EVROPSKEGA PRVENSTVA 2024
Igralec Igralno mesto Rojen Višina Klub
Blagotinšek Blaž krožni napadalec 1994 202 SG Flensburg Handewitt (NEM)
Bombač Dean srednji zunanji 1989 190 OTP Bank-Pick Szeged (MAD)