8. 1. 2024

Rokometaši zaključili priprave na evropsko prvenstvo

Slovenska moška članska rokometna reprezentanca je zaključila priprave na letošnje evropsko prvenstvo, ki bo od srede naprej potekalo v Nemčiji. Po ponedeljkovem večernem treningu je selektor Uroš Zorman določil 18 igralcev, ki bodo potovali v Nemčijo.


Glavna tema priprav so bile številne poškodbe, ki so dodobra oklestile kader. Že pred prvim zborom je bilo jasno, da zaradi poškodbe kolena in ahilove tetive reprezentanci ne bosta mogla pomagati Domen Makuc in Stefan Žabić, tik pred začetkom priprav pa je bil zaradi težav s hrbtom sodelovanje primoran odpovedati še Blaž Janc.


Priprave je tako dan po božiču začelo 21 igralcev, na ponedeljkovem treningu pa jih je sodelovalo le še 19. Pred odhodom na turnir v Poreč je priprave zapustil Tadej Kljun, v hrvaški Istri pa si je koleno poškodoval organizator igre Rok Ovniček.


Pred torkovim jutranjim odhodom na pot proti prizorišču tekmovanja je bila v slovenskem taboru neznanka le ena. Govora je bilo o Niku Henigmanu, ki si je poškodoval ramo v izdihljajih pripravljalne reprezentančne tekme proti Avstriji v zadnjih dneh minulega leta. Levi zunanji igralec in eden pomembnih členov centralne obrambe je v ponedeljek zvečer prvič v tem letu treniral z ekipo, po pogovoru s selektorjem pa sta ocenila, da mu zdravstveno stanje, žal, vendarle ne dovoljuje še vseh obremenitev, ki jih z natrpanim ritmom tekem prinaša evropsko prvenstvo.


Na seznamu potnikov so tako krilni rokometaši Tilen Kodrin, Staš Slatinek Jovičić, Tadej Mazej, Gašper Marguč in Domen Novak, zunanji rokometaši Aleks Vlah, Borut Mačkovšek, Dean Bombač, Miha Zarabec, Jure Dolenec in Nejc Cehte, krožni napadalci Blaž Blagotinšek, Matic Suholežnik, Kristjan Horžen in Jernej Drobež ter vratarji Klemen Ferlin, Urban Lesjak in Miljan Vujović.


"Od božiča nismo trenirali v polni postavi, ampak zagotovo imajo tudi druge reprezentance podobne težave. Tisti, ki so zraven, so motivirani, željni dokazovanja in srečni, da so tu. Vzdušje v ekipi je temu primerno. Je, kar je, vedno je lahko boljše ali slabše," je na ponedeljkovi novinarski konferenci dejal selektor Zorman.


Prvi preizkus na Euru Slovenijo čaka ta četrtek, ko se bo na uvodni tekmi skupine D v berlinski Mercedes-Benz areni ob 18. uri pomerila s Ferskimi otoki. V soboto bo ob enaki uri sledil dvoboj s Poljaki, prvi del pa bo sklenila s ponedeljkovim dvobojem z Norvežani. Napredovanje si bosta zagotovili le najboljši dve reprezentanci skupine. Vse tekme izbrancev selektorja Zormana bosta v Sloveniji v živo prenašali TV Slovenija 2 in TV Arena Sport.


O ciljih reprezentanti ne govorijo na glas, tudi zaradi poškodb bodo od tekme do tekme stopnjevali formo in črto pod prvenstvom potegnili po zadnjem nastopu. "Dogovorili smo se, da ne bomo razpredali o nekih ciljih. Gremo tekmo po tekmi, že tako je vsaka naslednja najbolj pomembna. Nismo si postavili rezultatskih ciljev, nismo razpredali o tem, na katerem mestu želimo pristati. Želimo pokazati največ, kar v danem trenutku lahko. Komaj čakamo, da se vse skupaj začne," je razpredal kapetan izbrane vrste Dolenec.


O dobrem vzdušju v izbrani vrsti se je razgovoril Vlah. Član danskega Alborga je na začetek priprav prišel načet, z bolečinami v kolenu, te pa so po zadnjih pripravljalnih tekmah v Poreču obvladljive, dodaja. "Pred novim letom nisem treniral rokometa dva tedna. Nekaj bolečin je bilo po tekmi s Črno goro, po ogrevanju pred tekmo proti Hrvaški pa je bilo že vse v redu. Verjamem, da bo tudi v Nemčiji tako. Po novem letu sem oddelal vse treninge," je dejal eden od nosilcev slovenske igre.


Prvi slovenski tekmec bodo Ferski otoki. Čeprav so Ferci relativna neznanka, pa temu ni tako med slovenskimi rokometaši. "Težka tekma bo. Zdaj sem v tem skandinavskem sistemu in vem, da bodo na tekmo prišli sproščeni, brez pritiska ter s številnimi svojimi navijači. Nekateri igrajo v dobrih klubih, mogoče jih kdo ne pozna, ampak mi vemo, česa so sposobni. Moramo dobiti prvo tekmo, taktično se bomo v naslednjih dneh še pripravili, a presenečenja ne sme biti," je o uvodnem tekmecu povedal 26-letni Vlah.


Rokometna zveza Slovenije bo v Berlinu športni del združila tudi z gospodarstvom. V sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, agencijo Spirit, Slovensko turistično organizacijo, nemško gospodarsko zbornico in Veleposlaništvom RS v Nemčiji bo pripravila poslovno središče, ki bo potekalo 14. in 15. januarja. Na njem bodo prisotni visoki predstavniki slovenskega in nemškega gospodarstva, posebna gostja pa bo tudi predsednica RS Slovenije Nataša Pirc Musar.

KANDIDATI ZA NASTOP NA TEKMAH EVROPSKEGA PRVENSTVA 2024
Igralec Igralno mesto Rojen Višina Klub
Blagotinšek Blaž krožni napadalec 1994 202 SG Flensburg Handewitt (NEM)
Bombač Dean srednji zunanji 1989 190 OTP Bank-Pick Szeged (MAD)
Cehte Nejc desni zunanji 1992 196 RK Eurofarm Pelister (MKD)
Dolenec Jure desni zunanji 1988 191 Limoges Handball 87 (FRA)
Drobež Jernej krožni napadalec 2000 195 RK Gorenje Velenje
Ferlin Klemen vratar 1989 192 HC Erlangen (NEM)
Horžen Kristjan krožni napadalec 1999 192 VfL Gummersbach (NEM)
Slatinek Jovičić Staš levo krilo 2000 185 RK Trimo Trebnje
Kodrin Tilen levo krilo 1994 192 VfL Gummersbach (NEM)
Lesjak Urban vratar 1990 187 RK Eurofarm Pelister (MKD)
Mačkovšek Borut levi zunanji 1992 204 OTP Bank-Pick Szeged (MAD)
Marguč Gašper desno krilo 1990 180 Telekom Veszprem HC (MAD)
Mazej Tadej levo krilo 1998 190 RK Celje Pivovarna Laško
Novak Domen desno krilo 1998 181 HSG Wetzlar (NEM)
Suholežnik Matic krožni napadalec 1995 202 HC Zagreb (HRV)
Vlah Aleks levi zunanji 1997 191 Aalborg Handbold (DAN)
Vujović Miljan vratar 2000 198 TVB Stuttgart (NEM)
Zarabec Miha srednji zunanji 1991 178 SPR Wisla Plock SA (POL)
STROKOVNI ŠTAB
Zorman Uroš selektor
Žvižej Luka pomočnik selektorja
Škof Gorazd trener vratarjev
Košak Rok trener za telesno pripravo
Djurič Sašo zdravnik
Slobodnik Rudi fizioterapevt
Dolničar Anže fizioterapevt
Andoljšek Ciril tehnični vodja
Močnik Aljaž odnosi z javnostmi
Peterlin Jaka vodja moških reprezentanc
Cvijić Goran direktor reprezentanc
TEKME NA EP 2024
PRVI DEL

Skupina D (Berlin)

Četrtek, 11. januar, ob 18.00:
SLOVENIJA : FERSKI OTOKI

Sobota, 13. januar, ob 18.00:
POLJSKA : SLOVENIJA

Ponedeljek, 15. januar, ob 20.30:
NORVEŠKA : SLOVENIJA