9. 5. 2024

V Švico z golom zaostanka

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v neposrednih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2025 na prvi tekmi v Kopru danes izgubila s Švico s 26:27 (15:12). Moštvi se bosta na povratni tekmi pomerili v nedeljo v Winterthurju.

Črne minute sredi drugega polčasa so slovenske rokometaše stale zmage na prvi tekmi s Švico. Gosti so po zaostanku s štirimi zadetki v prvem polčasu v drugem pokazali drugačen obraz, predvsem pa so izkoristili napake Slovenije.


Tej je po dolgi sezoni v drugem polčasu manjkalo energije in zbranosti. Na igrišču je ob odsotnosti vsaj treh standardnih članov bila tudi brez Blaža Janca, ki je v svojem 100. nastopu za reprezentanco obsedel na klopi zaradi bolečin v hrbtu, ekipi zaradi otečenega kolena ni mogel pomagati niti prvi vratar Klemen Ferlin.


Po prepričljivo dobljenem prvem polčasu za Slovenijo se je sicer v podobnem slogu začel tudi drugi polčas. Slovenija je kljub igralcu manj na igrišču ob izključitvi Jerneja Drobeža v 33. minuti ohranila vodstvo treh zadetkov s 17:14 z zadetkom Deana Bombača.


S tem golom pa se je začel niz napak v obrambi in napadu, ki so ga Švicarji izkoristili. Slovenska prednost se je hitro topila, Švicarji so v 37. minuti najprej izenačili na 18:18, sledili sta dve obrambi Jannisa Scheidigerja v švicarskih vratih in prvo vodstvo Švice pri 20:19 v 41. minuti.


Slovenija je bila v teh minutah na igrišču nemočna. Po novi napaki v napadu je Švica prvič povedla z dvema goloma razlike (19:21), kmalu zatem pa ob pomanjkanju slovenskih zadetkov s tremi.


Slovenci so kljub podpori domače publike težko držali korak z opogumljenimi tekmeci. Švicarji so tako v 48. minuti znova povedli s tremi goli razlike 23:20, Slovenija je v nadaljevanju sicer poskušala vse, da bi strnila vrste, a so bili goli težko dosegljivi.


Ob bučni podpori navijačev je po dveh obrambah Urbana Lesjaka zmanjšala zaostanek in celo izenačila na 25:25, a je Švica v zaključku znova našla prave odgovore, Slovenija pa je še enkrat izgubila žogo v napadu.


V ključnih minutah se je izkazal prvi strelec Švicarjev Manuel Zehnder, ki je tekmo končal z osmimi zadetki. Šest jih je prispeval Lenny Rubin.


Za Slovenijo, ki ji je v drugem polčasu manjkalo nekaj napadalne učinkovitosti, je pet zadetkov dosegel Aleks Vlah, štiri jih je dosegel Domen Novak.


Reprezentanci se bosta na povratni tekmi pomerili v nedeljo ob 16. uri. Na svetovno prvenstvo bo napredovala reprezentanca, ki bo imela boljšo razliko med prejetimi in doseženimi zadetki v seštevku obeh tekem.


Uroš Zorman, selektor Slovenije:
"Švicarji nas niso presenetili z ničemer. Nas so nekoliko presekale zdravstvene težave, ki so se razvile skozi dan, ekipo za tekmo pa je bilo potrebno določiti zjutraj. Klemnu Ferlinu je oteklo koleno, Blaž Janc je na ogrevanju začutil bolečine v hrbtu, Aleks Vlah pa se že cel teden muči s poškodbo rame. Nekoliko več priložnosti za igro so tako dobili ostali rokometaši. Bilo je prisotne nekaj nervoze in treme. vse to je botrovalo razpletu. V drugem polčasu smo zgrešili kar nekaj neoviranih strelov. Enostavno ni šlo. Na koncu smo iztržili še dober rezultat."


Tilen Strmljan, slovenski reprezentant:
"Tekmo smo dobro začeli in prišli že do štirih zadetkov prednosti. Za tem smo nekoliko popustili in Švicarjem omogočili, da so se v drugem polčasu približali. Naša realizacija v napadu ni bila na primerni ravni, na drugi strani pa smo tekmecem dopustili preveč lahkih strelov z zunanjih igralnih mest. Švicarji so na koncu zasluženo slavili zmago, a čaka nas še ena tekma. Verjamem v našo ekipo in uvrstitev na svetovno prvenstvo."


Jure Dolenec, kapetan Slovenije:
"Zgrešili smo ogromno neoviranih strelov. To je bil v trenutkih, ko so nas tekmeci ujeli, naš največji problem. Škoda, v Švico se podajamo z golom zaostanka, tam pa nas čaka še 60 minut boja. Niš še ni izgubljenega. Upamo lahko na dober rezultat. Je pa dejstvo, da ko slovenski reprezentanci manjkajo štirje ali pet igralcev, to ni več ista ekipa."

KVALIFIKACIJE ZA SP 2025
Četrtek, 9. maj (Koper, dvorana Bonifika):
SLOVENIJA : ŠVICA 26:27 (15:12)

Slovenija: Blagotinšek, Janc, Dolenec 1, Cehte 3, Slatinek Jovičić 1, Horžen 3, Ferlin, Mazej, Bombač 3, Kavčič 2, Strmljan 3, Novak 4, Vlah 5 (1), Lesjak, Drobež, Suholežnik 1.
Švica: Rubin 6, M. Zehnder 8, Aellen 2, Meister 2, Grazioli, Tynowski 2, Kusio, Röthlisberger, Maros 4, Steenärts, Gerbel, S. Zehnder 3 (1), Willecke, Leopold, Scheidinger, Ben Romdhane.
STATISTIKA


Nedelja, 12. maj, ob 16.00 (Švica, Winterthur):
ŠVICA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)