9. 7. 2024

Mladi Slovenci EP začenjajo proti Izraelcem

V Celju in Laškem se bo v sredo, 10. julija, začelo 14. evropsko prvenstvo za rokometaše do 20 let. Knežje mesto z okolico bo tako v zadnjih sedmih letih še šestič gostilo enega izmed največjih tekmovanj za mlajše starostne kategorije, na katerem bo prvič igralo 24 reprezentanc. Slovenska reprezentanca bo v skupinskem delu, v skupini E, vse tekme odigrala v dvorani Golovec, njeni tekmeci pa bodo reprezentance Izraela, Italije in Danske.

Slovenska reprezentanca do 20 let bo natanko 48 let in 10 dni po njenem odprtju (1.7.1976) v dvorani Golovec začela svoje nastope na domačem evropskem prvenstvu. V sredo ob 19.00 uri bo prvi tekmec slovenske izbrane vrste, ki jo vodi Celjan Klemen Luzar, reprezentanca Izraela. "Izrael je bil za nas, glede na to, da ga v preteklih letih ni bilo na evropskih prvenstvih te starostne kategorije, velika neznanka. Po ogledih posnetkov, ki smo jih pridobili lahko rečem, da gre za neugodno in atipično ekipo, ki igra obe obrambni postavitvi 6 – 0 in 5 – 1, velikokrat pa poizkuša tudi z igro 7 na 6. Zanimivo je tudi, da velikokrat z igralcem manj v polju igrajo v postavitvi 4-1. Verjamem, da smo se na njihovo igro dobro pripravili. Sem pa bolj zagovornik tega, da se moramo bolj kot s tekmecem ukvarjati s svojo igro," o prvem tekmecu na prvenstvu pravi vodja mladinskega pogona pri RK Celje Pivovarna Laško, ki bo lahko na prvenstvu računal na 16 rokometašev, med katerimi jih kar polovica prihaja iz celjskega kluba. 


Izmed osemnajsterice, ki je uspešno opravila pripravljalno obdobje na prvenstvu ne bo vratarja Iva Jana Marušiča ter srednjega zunanjega Nala Roša Omahna. "Glede na to, da imamo skozi prvenstvo možnost šestih menjav, je bila naša želja, da gremo na prvenstvo z vsemi osemnajstimi igralci. Omenjena igralca sta se nato sama odločila, da bi raje bivala doma in ne z reprezentanco v Hotelu Thermana v Laškem, tako, da gre pri tem za povsem njuno odločitev," je izbor reprezentance komentiral selektor, ki se zaveda, da Slovenijo na tem prvenstvu glede na povsem spremenjen tekmovalni sistem, po katerem se bodo iz šestih skupin v četrtfinale uvrstili zmagovalci skupin ter 2 najboljši drugo uvrščeni reprezentanci, čaka zelo zahtevna naloga. "Nov sistem nam zagotovo ne gre na roko. Šli bomo od tekme do tekme. Res je, da ta generacija v preteklosti na velikih tekmovanjih ni dosegla kakšnega vidnega rezultata, toda to za tokratno prvenstvo nič ne pomeni. V enem letu se lahko marsikaj spremeni, to pa je odvisno predvsem od vlog, ki jih ti fantje imajo v svojih klubih, kar se potem na takšnih prvenstvih lahko odrazi v pozitivno ali negativno smer," o novem sistemu tekmovanja in aktualni slovenski generaciji razmišlja Luzar, ki fantov ne želi obremenjevati s primerjavami iz leta 2018, ko je Slovenija na domačem prvenstvu do 20 let postala evropski prvak. 


Med šestnajsterico njegovih izbrancev je v lanski sezoni najbolj vidno vlogo na članski ravni imel prav najmlajši, Mai Marguč, ki je s celjskim klubom okusil tudi igranje v Ligi prvakov. Selektorjeva podaljšana roka na igrišču bo kapetan, srednji zunanji rokometaš Ljubljane, Lun Ključanin. "Fantje komaj čakamo, da se vse skupaj začne. Prisotne je nekaj pozitivne treme pred prvo tekmo, sicer pa je vzdušje res pozitivno in polno pričakovanj. Izrael mogoče na prvi pogled deluje kot nekakšen rokometni eksot, vendar to še zdaleč ni tako. Imajo svoje kvalitete, vendar menim, da smo mi vendarle kvalitetnejša reprezentanca. Če se bomo držali selektorjevih navodil, sem prepričan, da dvomov o zmagovalcu ne bi smelo biti," pravi Ključanin, ki upa, da bodo s soigralci v Golovcu imeli glasno podporo slovenskih navijačev.


Po uvodnem obračunu v skupini E proti Izraelu, bo Slovenija v četrtek, 11. julija (19.00), igrala proti Italiji, v soboto, 13. julija (19.00), pa še proti prvemu favoritu skupine E, reprezentanci Danske.


Vstopnice za ogled tekem evropskega prvenstva za rokometaše do 20 let so že na voljo na vseh prodajnih mestih sistema Eventim (iskalnih fizičnih prodajnih mest se nahaja TUKAJ) ter preko spletne platforme na povezavi TUKAJ. Cena dnevne vstopnice vse do zaključnega dela v dvorani Zlatorog znaša 12 EUR (v predprodaji 10 EUR), možen pa je tudi nakup družinske vstopnice (2+1), ki za 30 EUR (v predprodaji 25 EUR) omogoča vstop dvema odraslima osebama in otroku do 16 let. Še dodatno ugodnost prinaša nakup paketa dnevnih vstopnic za vse tri igralne dni v posamezni dvorani.

SLOVENSKA REPREZENTANCA NA EP DO 20 LET
Igralec Igralno mesto Rojen Višina Klub
Alen Begič Zbačnik levo krilo 2004 186 RD Riko Ribnica
Žiga Belej desno krilo 2004 190 RK Celje Pivovarna Laško
Maj Jelen krožni napadalec 2005 197 RJ Celje Pivovarna Laško
Luka Kačičnik levo krilo 2005 182 RJ Celje Pivovarna Laško
Lun Ključanin srednji zunanji 2004 189 MRK Ljubljana
Lucijan Korošec krožni napadalec 2004 201 RK Celje Pivovarna Laško
Žan Korže Lesjak krožni napadalec 2005 184 RK Celje Pivovarna Laško
Tio Malovič levi zunanji 2005 194 RK Celje Pivovarna Laško
Mai Marguč desni zunanji 2006 188 RK Celje Pivovarna Laško
Ian Mesarec vratar 2004 197 RK Celje Pivovarna Laško
Aljaž Pratnekar desno krilo 2005 180 RK Gorenje Velenje
David Smolič levi zunanji 2004 194 RK Trimo Trebnje
Nande Starman desni zunanji 2005 197 RD Urbanscape Loka
Mark Šalamon vratar 2004 196 RK Trimo Trebnje
Malik Tatar levi zunanji 2005 192 RK Gorenje Velenje
Nace Zajc srednji zunanji 2004 175 MRK Krka
ŠTAB REPREZENTANCE DO 20 LET
Klemen Luzar trener reprezentance
Marko Oštir pomočnik selektorja
Aleš Anžič trener vratarjev
Jakob Štarkl terapevt
Mitja Drobež tehnični vodja
EVROPSKO PRVENSTVO DO 20 LET

PRVI DEL, SKUPINA E


Sreda, 10. julij, ob 19.00 (Celje, ŠD Golovec):
SLOVENIJA : IZRAEL

 

Četrtek, 11. julij, ob 19.00 (Celje, ŠD Golovec):
SLOVENIJA : ITALIJA

 

Sobota, 13. julij, ob 19.00 (Celje, ŠD Golovec):
SLOVENIJA : DANSKA