10. 7. 2024

V novi sezoni v evropska tekmovanja osem slovenskih klubov

Evropska rokometna zveza je objavila seznam klubov, ki bodo v novi sezoni zaigrali v evropskih pokali. Med njimi bo tudi osmerica slovenskih.


Slovenija ima glede na razvrstitev pri obeh spolih pravico do prijave štirih ekip. V moški konkurenci je Rokometna zveza Slovenije zaprosila za dodatno mesto, saj je zanimanje za mednarodne nastope pokazal tudi peto uvrščeni klub minule sezone Lige NLB in dobila pozitiven odgovor. V ženski konkurenci se je za vstop v evropska tekmovanja odločila trojica.


"Z velikim zadovoljstvom smo prejeli novico, da je EHF za klubska tekmovanja v sezoni 2024/25 potrdila prijave vseh osmih slovenskih rokometnih klubov, od tega pet moških in treh ženskih. Ponosni smo, da bomo zastopani na vseh ravneh tekmovanj, Krim Mercator v Ligi prvakinj, Gorenje Velenje in Trimo Trebnje v Evropski ligi in preostali klubi – Celje Pivovarna Laško, Krka in Jeruzalem Ormož - v Evropskem pokalu. Trdno verjamemo, da bodo naši klubi odlično predstavljali Slovenijo in slovenski rokomet na evropskem parketu. Ta udeležba v evropskih tekmovanjih je dokaz kakovosti in razvoja našega rokometa in domačih lig, zato z optimizmom zremo v prihodnjo sezono ligaških tekmovanj, v Evropi pa bomo močno navijali za naše klube, ki jim hkrati želimo veliko športnega uspeha," je dejal Miha Pantelič, direktor ligaških tekmovanj na Rokometni zvezi Slovenije.


V najvišjem rangu tekmovanj, EHF Ligi prvakov bodo v novi sezoni nastopale rokometašice Krima Mercatorja. Tem je že pred časom žreb dodelil skupino A, kjer bodo zaigrale še ekipe FTC-Rail Cargo Hungaria (Madžarska), Metz Handball (Francija), CSM Bukarešta (Romunija), Storhamar Handball Elite (Norveška), Nykobing Falster Handboldklub (Danska), Podravka Vegeta (Hrvaška) in Gloria 2018 BN (Romunija). Najelitnejše tekmovanje bosta sicer sestavljali dve skupini z osmimi ekipami, najboljša šesterica se bo uvrstila v končnico. Prvi krog bo na sporedu 7. ali 8. septembra.


Preostala ženska kluba, Mlinotest Ajdovščina in Litija se bosta preizkusila v EHF Evropskem pokalu, v katerem bo nastopilo 64 klubov. Ti se bodo merili v neposrednih izločilnih bojih s tekmo doma in v gosteh. Žreb uvodnih parov, v katerega bodo Ajdovke vstopile kot nosilke, bo na sporedu 16. julija ob 11. uri na Dunaju. Termin prve tekme je predviden za 5. oziroma 6. september, povratna bo na sporedu teden dni kasneje.


V moški konkurenci je Gorenje Velenje kot prvak Lige NLB neposredno uvrščen v skupinski del EHF Evropske lige, podprvak Trimo Trebnje pa se bo vanjo skušal prebiti preko kvalifikacij, v katerih bo imel vlogo nosilca.


Možni tekmeci dolenjskega kluba so Maritimo da Madeira Andebol SAD (Portugalska), GC Amicitia Zürich (Švica), IFK Kristianstad (Švedska), Limoges Handball (Francija), Mors-Thy Handbold (Danska), ABANCA Ademar Leon (Španija), Bjelin Spacva Vinkovci (Hrvaška), FTC Green-Collect (Madžarska), Elverum Håndbold (Norveška) in zmagovalec dodatnih kvalifikacij, v katerih bodo nastopale zasedbe Vojvodine (Srbija), Izviđača (Bosna in Hercegovina) ter Karvine (Češka).


Žreb parov kvalifikacij bo na sporedu v že znanem terminu 16. julija. Zmagovalci neposrednih tekem (31. avgust/1. september in 7./8. september) se bodo uvrstili v skupinski del tekmovanja.


V EHF Evropski pokal za moške se bo podala trojica slovenskih moštev. Ormoški Jeruzalem ga bo v vlogi nenosilca začel v prvem krogu, ki bo s prvo tekmo na sporedu 14. oziroma 15. septembra, povratna pa bo sledila teden dni kasneje.


Možni tekmeci Prlekov so Pallamano Conversano (Italija), Fivers WAT Margareten (Avstrija), Spor Toto SK (Turčija), HB Dudelange (Luksemburg), RK Leotar (Bosna in Hercegovina), Viljandi HC (Estonija), KH Kastrioti (Kosovo), Granitas-Karys (Litva), Bianco Monte Drama 1986 (Grčija) in Black Devils Meran (Italija).


Zmagovalci parov se bodo uvrstili v drugi krog, v katerem bodo rokometaši Celja Pivovarne Laško nastopali v vlogi nosilcev, novomeška Krka in, v primeru uspeha na prvi stopnički, Jeruzalem Ormož pa kot nenosilca. Pari prvega in drugega kroga bodo prav tako znani po žrebu 16. julija.