27. 7. 2009

Obvestilo RK Celje Pivovarna Laško glede odločitve arbitraže RZS v primeru Mihe Žvižeja

Rokometni klub Celje Pivovarna Laško je danes izdal pisno obvestilo glede odločitve arbitražne komisije Rokometne zveze Slovenije v primeru Mihe Žvižeja in njegovega prestopa v Gorenje iz Velenja. V nadaljevanju v celoti objavljamo vsebino obvestila celjskega kluba.

 

Celjski klub je v današnjem obvestilu zapisal: "Kot sicer že nekaj časa krožijo govorice v javnosti in so bile nekoliko presenetljivo že nekaj časa zapisane na spletnih straneh RZS, je RK Celje Pivovarna Laško šele v sredo prejel dopis, oziroma uradno obvestilo o odločitvi arbitražne komisije RZS glede prekinitve sicer do zaključka sezone 2010/11 sklenjene pogodbe RK Celje Pivovarna Laško z Miho Žvižejem. Rokometni klub Celje Pivovarna Laško tako vse do sedaj uradno ni mogel komentirati odločitve, saj o njej sploh ni bil obveščen. Ker pritožba zoper odločitev arbitražne komisije ni možna, se Miha Žvižej torej ne vrača v celjski klub, ki je nanj ves čas resno računal in tudi ostale odločitve sprejemal skladno s temi pričakovanji. Miha Žvižej je sicer nato na prvem sestanku povedal, da se v matičnem klubu ne vidi, in dogovorjeno je bilo, da se zainteresirani klubi obrnejo na celjski klub glede možnosti o predčasni prekinitvi pogodbe. Do danes niti eden rokometni klub ni izrazil želje, oziroma postavil vprašanja o možnosti prestopa Mihe Žvižeja, tudi predstavniki velenjskega kluba ne, pa čeprav je bilo za to kar nekaj priložnosti tudi ob zasedanjih ZROPS-a. Naš klub takšnega ravnanja ne prakticira, prav tako po naših izkušnjah ne delujejo ostali evropski klubi, edini nam znan primer je podobno ravnanje zagrebškega kluba. Velenjski klub ter Miha Žvižej sta se tako neposredno obrnila na arbitražno komisijo RZS, kjer sta zahtevala prekinitev veljavne celjske pogodbe, ki ima veljavnost še za naslednji dve leti. Ker je v pogodbi člen, ki ščiti mlade celjske igralce ob njihovem razvoju in zahteva letno redefiniranje finančnih pogojev po sistemu 1+1+1+1, je arbitražna komisija tega očitno tolmačila kot člen, po katerem je potrebno pogodbo vsako leto podaljšati, oziroma podpisati aneks, čeprav Miha Žvižej tega v preteklosti še ni storil, kot tudi ni podpisal aneksa o prekinitvi pogodbe, ki ima veljavnost do leta 2011. Celjski klub vsekakor priznava pravico igralca, da izrazi željo po prekinitvi, vendar za to obstajajo napisana in nenapisana pravila. Miha Žvižej tako v svoji prošnji po izpisnici celjskega kluba niti ne priznava kot matičnega, temveč navaja, da je rokometno pot začel v RD Slovan in jo želi nadaljevati v RK  Gorenje. Če je mlad igralec storil nekaj napak v komunikaciji  ter želji po odhodu, pa tega vsekakor ne bi pričakovali od velenjskega kluba, s katerim je imel naš klub do sedaj dobre partnerske odnose. Očitno so se v tem klubu ob preteklem uspehu, za kar jim čestitamo, in želji po trajanju malce spozabili. Pravno so bitko sicer dobili, a v športu je potrebnega še kaj več, predvsem seveda »fair play«, to mi sami vemo najbolje in prav zato imamo tudi ob naših nekaterih preteklih napakah takšne uspehe v zadnjih osemnajstih letih."

 

Mijo Zorko, direktor rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško: "Izredno presenečeni smo nad odločitvijo arbitražne komisije RZS glede Mihe Žvižeja. Pogodba, ki je za Žvižeja pretekli dve leti očitno veljala, je po našem mnenju izredno korektna in varuje mlade igralce pred izkoriščanjem. Očitno jo je mogoče interpretirati tudi drugače, sploh če so tu še ostali pritiski. Zanimivo pa bi bilo videti, ko bi bilo, če bi takšno pogodbo samovoljno prekinili mi in na čigavo stran bi se takrat postavila arbitražna komisija ali pa sodišče? Naše pogodbe ščitijo interese mladih igralcev. Ti so za nas pomembnejši od delovanja nekaterih. Za nas je bistvena transparentnost in želja igralcev, da igrajo za naš klub. Miha Žvižej se je temu odrekel. Mnogi bodo sedaj dejali, da smo se mu s posojo Slovanu odrekli mi. Če bi se mu želeli odreči, ne bi z njim podpisali štiriletne pogodbe, temveč bi mu dali izpisnico. V Slovan je bil posojen zaradi njegovega razvoja. Če bi že takrat imeli drugo moštvo, kot je bil v pretekli sezoni RK Zlatorog, bi ostal tukaj, tako pa je bilo za njegov razvoj bolje, da si izkušnje pridobi v sredini kot je Slovan. Žal nam je, da se je razpletlo na takšen način. Glede na to, da je v postopku sodeloval tudi velenjski klub, katerim naj bi Miha podpisal pogodbo, je presenetljivo to, da naše medsebojne pogodbe ni prekinil. Ne vem natančno, kaj se je v postopek vpletal velenjski klub. Vseeno se v to ne bomo spuščali, saj želimo, da Miha ot reprezentant pomaga slovenskemu rokometu. Kljub temu pa želimo izpostaviti, da ko dve strani podpišeta pogodbo, v njej opredeljeni členi obvezujeta obe strani, ne le eno. Upamo pa, da takšno delovanje ne bo postalo praksa, kajti potem bi se podobno lahko začeli obnašati še nekateri. Mi tako ne delujemo, kar dokazuje tudi naše nedavno zanimanje za Davida Miklavčiča, ko smo najprej vzpostavili kontakt s predsednikom njegovega kluba in za dovoljenje najprej vprašali njega."

 

"Rokometni klub Celje Pivovarna Laško in njegova pravna služba bo odgovor arbitražne komisije RZS preučila in se odločila za nadaljnje postopke. Pritožba ni mogoča, v kolikor pa bo klub uporabil kakšne pravne postopke, bomo o tem takoj obvestili tudi javnost," je še zapisano v obvestilu kluba.