28. 8. 2009

Rokometaši Cimosa iz Kopra z novimi močmi po prvi naslov državnih prvakov Slovenije

V rokometnem kolektivu iz Kopra, kjer so minulo sezono v Sloveniji pobrali dve lovoriki – pokalno in superpokalno – ter pristali na drugem mestu v državnem prvenstvu, so pred sezono 2009/10 opravili precej zamenjav v igralskem kadru. Ambicije primorskega kluba pa so seveda podobne kot v preteklosti – zelo visoke.

 

Slovensko obalo je zapustilo osem rokometašev, novih obrazov v članski vrsti primorskega prvoligaša pa je devet. Ekipi Cimosa Kopra sta se precej pozno pridružila dva madžarska rokometaša in reprezentanta – Balazs Lalauska in Barna Putics, medtem ko so se preostali potili na treningih za novo sezono že od začetka avgusta. Za njimi je kopica pripravljalnih tekem, na katerih se je spremenjena zasedba spoznavala in uigravala. V sezoni, ki prihaja, bodo Koprčani naredili vse, da končno pridejo do tako želenega naslova državnih prvakov, poleg slovenskih tekmovanj (državno prvenstvo, pokal, superpokal) pa jih čaka tudi nastopanje v evropskem pokalu pokalnih zmagovalcev.

 

Direktor kluba Aleš Koršič je poudaril, da v novo rokometno leto štartajo s 50 odstotkov manjšim proračunom (nekaj več kot milijon evrov, lani skoraj 2,5 milijona): "Glede na specifičnost razmer smo se seveda prilagodili trgu. Z nekaterimi igralci smo se razšli, a v klub pripeljali nekatere novince. Ekipi popolnoma zaupam in verjamem, da bo to zaupanje upravičila na igrišču. Prepričan sem, da smo imeli srečno roko pri izbiri igralskega kadra. Letos smo zaradi recesije lahko kupili nekatere, ki si jih v drugačnih razmerah ne bi mogli privoščiti. Naši rezultati potrjujejo, da je klub iz leta v leto napredoval - tako organizacijsko kot igralsko. Vsi se učimo vsak dan znova, lahko pa rečem, da se v Kopru učimo zelo hitro."

 

Prvi strokovnjak na klopi Cimosa Kopra Matjaž Tominec je prepričan, da je ekipa močnejša od lanske: "V napadu lahko rečem, da bomo letos močnejši kot lani vsaj za 30 odstotkov, medtem ko smo v obrambi za enkrat šibkejši, saj slonimo le na treh obrambnih igralcih. Dobili smo kakovostne igralce iz različnih rokometnih šol, hkrati se je zgodila popolna sprememba zunanje linije. Ko se bodo uigrali, bodo sposobni premagati vsakogar. Treba pa je vedeti, da so se tudi v Celju in Velenju okrepili. V Celju z najbolj izkušenimi in trofejnimi igralci, v Velenju pa s perspektivnimi slovenskimi igralci, ki so bili tudi na našem seznamu želja." O ciljih trener Tominec dodaja: "Po rezultatih v zadnjih treh letih, ko smo dvakrat osvojili pokal ter se borili za naslov državnega prvaka, bomo to poskušali ponoviti oziroma preseči. Zavedam se, da smo naredili izjemen preskok, najtežje pa je preskočiti zadnjo stopničko."

 

Kapetan ekipe Uroš Rapotec pred sezono, v kateri bodo igrali na treh frontah, ocenjuje: "V naši sredini so novi igralci, kljub temu se med sabo že vsi poznamo. Vzdušje in delovna vnema sta zaenkrat dobra, pred začetkom sezona pa nas čaka še uigravanje in popravljanje nekaterih malenkosti v igri. Ko bo potrebno, bomo pripravljeni."

 

 

ODŠLI: Blaž Vončina (Arrate, Španija), Peter Božič (Slovan), Milan Mirković (Veszprem, Madžarska), Kristijan Ljubanović (Göppingen, Nemčija), Alen Blažević (Nexe Našice, Hrvaška), Damir Doborac (Bosna Sarajevo, Bosna in Hercegovina), Draško Mrvaljević (?), Dejan Sarkič (?).

 

PRIŠLI: David Špiler (Celje Pivovarna Laško), Jure Dobelšek (Gorenje Velenje), Goran Gorenac (Poreč, Hrvaška), Dušan Podpečan (Kadetten Schaffhausen, Švica), Jure Jeraj (Ars Palma de Rio, Španija), Barna Putics (Veszprem, Madžarska), Balazs Laluska (Pick Szeged, Madžarska), Žiga Smolnik, Tine Poklar.