27. 2. 2010

V ligi prvakov so rokometaši Gorenja izgubili na gostovanju v Veszpremu s 25:30

V devetem krogu v evropski ligi prvakov so rokometaši Gorenja gostovali pri Veszpremu na Madžarskem. Gostitelji so zmagali s 30:25 (15:11) in potrdili prvo mesto v skupini B. Velenjčani bodo v zadnjem krogu v Rdeči dvorani igrali proti francoskemu Chamberyju.


Veszprem – Gorenje 30:25 (15:11)

Veszprem - Veszprem Arena, gledalcev: 5000, sodnika: Opava in Valek (oba Češka).

Veszprem: Fazekaš (17 obramb), Andorka (1 obramba), Vilovski, Gulyas 2, G. Ivancsik 5 (3), Šešum 3, T. Ivancsik 3, Perez 6, Koražija 1, Lužnikov, Eklemović 6, Mirković, Lapčević, Terzić 2, Sulić 2.

Gorenje: Gajić (8 obramb), Skok (2 obramb), Bezjak 3, Cehte, Natek 4, Rnić 2 (1), Žvižej 2, Štefanić, Golčar 3, Harmandić 1, Čupić 5, Bajram, Nosan 1, Šimič 4.

Sedemmetrovke: Veszprem 3 (3), Gorenje 3 (1).

Izključitve: Veszprem 10 minut, Gorenje 6 minut.


Začetek tekem v športni dvorani v Veszpremu (zaradi poškodbe pete je bil domači vratar Dejan Perić samo v vlogi gledalca) je minil v znamenju gostiteljev, ki so v drugi minuti povedli z 2:0. Toda Gorenje je hitro vzpostavilo ravnotežje na igrišču (2:2), madžarski klub pa si je prvo občutnejšo prednost priigral pri 7:4 v deseti minuti, ko je s črte sedmih metrov v polno zadel Gergo Ivancsik. Po izključitvah Mihe Žvižeja in Dina Bajrama si je Veszprem priigral najvišjo prednost v prvem polčasu (10:5 v 17. minuti), zato je bil gostujoči trener Branko Tamše prisiljen vzeti minuto odmora.

Ta je obrodila sadove, kajti njegovo moštvo je kljub nekaterim tehničnim napakam v petih minutah naredilo delni izid 4:0 in sedem minut pred koncem prvega dela igre so Madžari kljub dobri predstavi vratarja Nandorja Fazekaša (10 obramb, na nasprotni strani Ivan Gajić šest) vodili samo še z zadetkom prednosti (10:9). Gorenje je nato zapravilo kar nekaj napadov za izenačenje, kazen pa je kmalu sledila. S tremi zaporednimi zadetki so si rokometaši Veszprema znova priigrali občutnejšo razliko (14:10 v predzadnji minuti prvega polčasa), s štirimi zadetki naskoka pa je madžarski prvak tudi odšel na odmor (15:11).

Tudi začetek drugega polčasa je pripadel igralcem trenerja Lajosa Mocsaija, ki je nedavno postal tudi selektor članske reprezentance Madžarske. Na krilih odličnega vratarja Fazekaša (skupaj je zbral kar 17 obramb) si je Veszprem nekajkrat priigral šest zadetkov prednosti (17:11, 18:12, 19:13, 20:14), kljub temu pa so Velenjčani s tremi zaporednimi zadetki prepolovili zaostanek (20:17). Nato se je pri gostiteljih razigral tudi veteran Carlos Perez, Kubanec z madžarskim potnim listom, in prednost je spet začela naraščati. Za najvišjo je poskrbel David Koražija, Slovenec v vrstah Veszprema, s svojim edinim zadetkom na tekmi – 28:19 v 52. minuti.

V zadnjem delu tekme (ogledalo si jo je več kot 5000 gledalcev) so slovenski prvaki spretno izkoristili zaporedni izključitvi pri gostiteljih, ko sta morala na klop za kaznovane igralce Lužnikov in Eklemović. Veszprem je do zadnjega znaka sirene dosegel samo dva zadetka v osmih minutah, na drugi strani pa je moštvo trenerja Tamšeta v tem času šestkrat zadelo v polno in precej omililo visok zaostanek. Madžari so tako še drugič v letošnji ligi prvakov premagali Velenjčani, saj so bili uspešnejši tudi v Rdeči dvorani (28:27), potem ko je strel Ivana Čupića s sedmih metrov po izteku regularnega časa igre ustavil vratar Dejan Perić.

V zadnjem krogu v skupini B se bodo rokometaši Gorenja v Rdeči dvorani pomerili s Chamberyjem, tekma pa bo v soboto, 6. marca, ob 20.15. Za osvojitev četrtega mesta v skupini in napredovanje med šestnajst najboljših klubov v Evropi morajo Velenjčani premagati Francoze.


Branko Tamše, trener Gorenja: "Najprej moram čestitati Vespremu za zmago in čudovito občinstvo, ki se res spozna na rokomet. Mislim, da je odločilo to, da smo trikrat padli v črno luknjo po par minut, ko nismo dosegli gola. To pa je za takšno tekmo preveč in poleg tega še proti takšni ekipi, kot je Veszprem. Ko smo v prvem delu igrali v obrambi tako, kot smo se dogovorili, je bilo dobro. Toda tako smo igrali premalo, saj so preostali čas Madžari kaznovali vse naše napake. Izgubili smo veliko moči, ko smo lovili domačine in več kot petih zadetkov nismo mogli nadoknaditi. Preden smo začeli drugi del lige prvakov, so nas vsi odpisali, potem smo vzeli točko Sarajevu in doma zmagali s Poljaki, kar je presenetilo marsikoga. Prišlo je do tega, da bo tekma s Chamberyjem odločala o četrtem mestu v skupini. Zagotovo se bomo dobro pripravili na Francoze in napravili vse, da gremo dalje, čeprav moram reči, da nam to nihče ni postavil kot pogoj. Kljub temu bomo to skušali uresničiti, še posebej zaradi vseh dogodkov v klubu, odhodov igralcev in vsega ostalega."

Lajos Mocsai, trener Veszprema: "Tudi jaz čestitam tudi Gorenju za igro. Dobro so se pripravili v taktičnem smislu, sploh v obrambi. Veszprem ni imel pravih priložnosti ravno zaradi dobre obrambe in veliko tehničnih napak. Tamše je kot trener izvlekel maksimum, saj so njegovi igralci izkoristili vse naše napake, ki so se jim ponudile, zato mu čestitam. Naša glavna naloga je bila, da preprečimo višek na Ivana Čupića in igro na krožnega napadalca. Zadovoljen pa sem samo s postavljeno obrambo, ta je delovala dobro, vračanje pa ne. Še sreča, da je Fazekaš dobro branil. Veliko igralcev je bilo danes pod svojim nivojem. Celo Fazekaš ni treniral dva dni, a se mu je vseeno odprlo. Na koncu nam je zmanjkovalo moči, videlo pa se je, da je Gorenje tudi telesno zelo dobro pripravljeno."
Liga prvakov - sezona 2009/10