24. 4. 2010

Slovan izgubil prvo polfinalno tekmo pokala challenge proti Sportingu na Portugalskem

Rokometaši Slovana so v Lizboni odigrali prvo polfinalno tekmo evropskega pokala challenge proti Sportingu. Uspešnejši so bili igralci portugalskega kluba, ki so zmagali z 28:23, povratni dvoboj pa bo v nedeljo, 2. maja, v Ljubljani.


Sporting - Slovan 28:23 (9:9)

Lizbona - Dvorana Casal Vistoso, gledalcev: 1100, sodnika: Cohen in Peretz (oba Izrael).

Sporting: Gomes, Lopes, Correira, Petrić 4, Joao Pinto 2, Bjelanović 1, Rocha 3, Magalhaes 4, Seabra 5, Galambas 1, Moreira, Lesjak 1, Portela, Nunes, Solha 7, Dias, Jorge.

Slovan: Močivnik, Bečirovič 2, Koloper 3, Ristić 3, Božič 4, Vujić 1, Čemas 6, Vran, Skušek 2, Bundalo 1, Župić, Hrvatin, Šmejc 1.

Sedemmetrovke: Sporting 6 (2), Slovan 4 (3).

Izključitve: Sporting 12 minut, Slovan 6 minut.


S prve polfinalne tekme evropskega pokala challenge se rokometaši Slovana kljub porazu v portugalskem glavnem mestu proti Sportingu v domovino vračajo z aktivnim izidom. Končna odločitev o finalistu bo padla v nedeljo, 2. maja, ob 19. uri v dvorani na Kodeljevem, kjer bodo izbranci Borisa Deniča zagotovo naredili vse, da nadoknadijo pet zadetkov zaostanka iz Lizbone. Zmagovalca slovensko-portugalskega obračuna čaka v finalu boljši iz italijansko-poljskega dvoboja Bologna - Kwidzyn.

Potem ko so igralci ljubljanskega kluba na prvih dveh gostovanjih v pokalu challenge izgubili s po sedmimi zadetki razlike (proti Ystadsu na Švedskem in Suceavi v Romuniji), so v gosteh klonili tudi na tretji evropski preizkušnji. V prvem polčasu je bila tekma v Lizboni, ki si jo je ogledalo več kot tisoč gledalcev, povsem izenačena (9:9). Toda v nadaljevanju Slovan, za katerega zaradi kazni Evropske rokometne zveze (rdeči karton na povratni četrtfinalni tekmi proti Suceavi in prepoved igranja na eni tekmi) ni nastopil levoroki Janko Božović, najboljši strelec Ljubljančanov v letošnji evropski sezoni (21 zadetkov), ni zdržal začetnega naleta domačega moštva.

Portugalski klub, za katerega na položaju krožnega napadalca igra tudi Slovenec Mitja Lesjak, si je namreč hitro priigral prednost petih do šestih zadetkov, ljubljanska ekipa (kljub okrevanju po poškodbi je zaigral Igor Vujić, že nekaj časa pa trener Boris Denič ne more računati na Roka Teržana in Davida Kovača) pa tega zaostanka vse do konca dvoboja ni več uspela nadoknaditi. In to kljub temu, da je Sporting na celotni tekmi zgrešil kar štiri sedemmetrovke, kajti od šestih je namreč izkoristil samo dve. Gostitelji so igrali zelo grobo (imeli so dvanajst minut izključitev, Ljubljančani polovico manj), kar je na svoji koži med drugim občutil tudi Marko Ristić, ki se je moral po dvoboju odpraviti v bližnjo bolnišnico, kjer so mu zašili arkado.

V vrstah gostiteljev je bil najbolj učinkovit levi zunanji igralec Pedro Solha, ki je bil s sedmimi goli tudi prvi strelec strelec tekme, za Slovana pa je Matevž Čemas dosegel šest zadetkov.
Evropski pokali za moške - sezona 2009/10