30. 4. 2010

Slovenski mladinci na EP na Slovaškem v skupini s Hrvaško, Švedsko in Romunijo

Na sedežu EHF na Dunaju so izžrebali skupine za letošnje evropsko prvenstvo za mladince, ki bo od 29. julija do 8. avgusta na Slovaškem. Slovenija bo nastopila v skupini D, v kateri so še reprezentance Hrvaške, Švedske in Romunije.

 

Na Euru 2010, ki ga bo gostila Bratislava, bo nastopilo 16 mladinskih reprezentanc. Doslej je znanih 14 udeleženk: poleg treh reprezentanc, ki so si zagotovile neposredno uvrstitev na tekmovanje (Nemčija kot aktualni prvak Evrope, Danska kot srebrna na EP 2008 in Slovaška kot gostitelj), si jih je nastop skozi kvalifikacije zagotovilo še enajst. Med njimi je bila seveda tudi Slovenija, ki je slavila v kvalifikacijski skupini 1 pred Švedsko, Nizozemsko in Belgijo v Podčetrtku, kjer je premagala vse tri nasprotnike. Za dve preostali mesti morajo odigrati še tekme v kvalifikacijski skupini 2 na Islandiji, kjer bodo za dve vozovnici za EP poleg gostiteljev igrali še Srbi, Črnogorci in Makedonci.

 

Pred današnjim žrebanjem na Dunaju je bila reprezentanca Slovenije postavljena kot eden izmed štirih nosilcev skupin. Poleg nje so imele status nosilca še Nemčija, Danska in zmagovalec kvalifikacij na Islandiji. Evropska zveza je šestnajst reprezentanc že pred začetkom žrebanja razdelila v štiri bobne: v prvem so bile Nemčija, Danska, Slovenija in zmagovalec kvalifikacijske skupine 2, v drugem Hrvaška, Španija, Francija in Portugalska, v tretjem Češka, Rusija, Slovaška in Švedska, v četrtem pa Romunija, drugouvrščeni iz kvalifikacijske skupine 2, Izrael in Finska.

 

Danes so izžrebali štiri skupine s po štirimi reprezentancami, pri čemer se moštva iz istega bobna v skupini niso mogla pomeriti med seboj, Slovaška kot organizator tekmovanja pa je imela možnost izbire skupine. Kroglice so določile, da bo mladinska reprezentanca Slovenije na Euru 2010 nastopila v skupini s Hrvaško, Švedsko in Romunijo.

 

Evropsko prvenstvo se bo začelo 29. julija, prvi del (tekmovanje po skupinah po sistemu vsak z vsakim – torej bo imela vsaka reprezentanca v skupini po tri tekme) pa se bo končal 1. avgusta.  Po dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine se bosta uvrstili v razigravanje od 1. do 8. mesta, tretja in četrta iz vsake skupine pa v boj za uvrstitev od 9. do 16. mesta.

 

Evropska zveza je določila tudi tri rezervne reprezentance, če bi slučajno katera izmed šestnajstih odpovedala sodelovanje na Slovaškem. To so Ukrajina, Grčija in Belorusija, ki so v svojih kvalifikacijskih skupinah, v katerih so bile le po tri reprezentance, osvojile druga mesta.

Skupine na EP 2010 za mladince na Slovaškem

Skupina A Skupina B Skupina C Skupina D
zmagovalec kvalifikacij 2 Danska Nemčija Slovenija
Portugalska Francija Španija Hrvaška
Slovaška Češka Rusija Švedska
Izrael drugi iz kvalif. 2 Finska Romunija