30. 10. 2010

Cilj slovenskih rokometašev na nedeljski tekmi v Zaporožju je jasen - zmaga proti Ukrajini

Po zmagi proti Portugalski (34:31) v Celju čaka moško člansko reprezentanco Slovenije prvo gostovanje v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Srbiji leta 2012. V drugem krogu v skupini 3 bodo slovenski rokometaši v nedeljo, 31. oktobra 2010, ob 16. uri igrali v Zaporožju proti Ukrajini.

 

Po dolgem in napornem potovanju, ki so ga začeli že ob petih zjutraj (iz Celja do Dunaja z avtobusom, nato z letalom od Dunaja do Dnjepropetrovska in nato znova z avtobusom do Zaporožja), so igralci (na pot jih je odšlo šestnajst) in vodstvo reprezentance (sedem) prispeli na prizorišče nedeljske tekme proti Ukrajincem.

 

Jure Natek in Dragan Gajič sta bila s po devetimi zadetki najučinkovitejša v slovenski reprezentanci na sredini tekmi proti Portugalski v celjski dvorani Zlatorog. "Proti Portugalcem sicer nismo prikazali vrhunske igre, vendar je bila kljub temu dovolj kakovostna za zelo pomembno zmago. Glede na številne kadrovske menjave v igralskem kadru in pomanjkanja časa za treninge smo bili nekoliko neuigrani, toda na koncu je odločila individualna kakovost igralcev," se premierne preizkušnje v kvalifikacijah za Euro 2012 spominja Jure Natek, ki je imel proti Portugalcem fantastičen izkupiček – devet zadetkov iz desetih poskusov.

 

"Z izjemo Poljakov v naši skupini nobena reprezentanca ne izstopa, zato se seveda obetajo težke in izenačene tekme. O tem, ali so Ukrajinci boljši od Portugalcev, je seveda težko govoriti, odgovor na to vprašanje pa bo dala šele tekma. Toda računam na to, da bomo mi prikazali še boljšo igro kot v Celju," napoveduje 28-letni član Magdeburga, ki blesti v nemški ligi (na dosedanjih osmih tekmah ima povprečje šest zadetkov), v junijskih dodatnih kvalifikacijah proti Madžarski pa je takratni selektor Zvonimir Serdarušić na položaju desnega zunanjega igralca dal prednost Renatu Vugrincu, Davidu Miklavčiču in Juretu Dolencu.

Medtem ko je Slovenija tokratna kvalifikacije začela z zmago proti Portugalski, so Ukrajinci v prvem krogu ostali praznih rok v Varšavi. Proti Poljakom so izgubili kar s 15:23 (7:11), potem ko so v 18 minutah drugega polčasa dosegli samo dva zadetka in zaostajali kar z 9:17. "Po tekmi s Portugalci smo skušali igralce odpočiti in osvežiti. Kljub temu, da smo imeli malo časa, smo uspeli analizirati igro Ukrajincev. Ti v obrambi igrajo sistem 6-0, saj so telesno zelo visoki. V zadnjih eltih so močno napredovali, kljub temu pa je naš cilj jasen - zmaga," pravi vršilec dolžnosti selektorja Boris Denič. Nedeljski gostitelji imajo v svojih vrstah kar pet dvometrašev, večina jih prihaja prav iz Zaporožja, glavni igralci pa so Sergej Onufrijenko (Dinamo Minsk), Sergej Ostrouško (St. Petersburg), Vitalij Nat (Kielce) in Sergej Burka (Zaporožje).

 

Ukrajina je doslej šestkrat nastopila na evropskih prvenstvih, na zadnjem januarja letos v Avstriji pa je osvojila zadnje (16.) mesto. V skupini na EP so sicer izgubili vse tri tekme, toda z majhno razliko: proti Rusiji s 33:37, proti Norveški z 29:31 in proti Hrvaški s 25:28. Ukrajinci so bili (tako kot Slovenci) neuspešni v junijskih dodatnih kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu na Švedskem leta 2011, zanje pa je bila usodna Slovaška. Prvo tekmo v gosteh so ukrajinski rokometaši sicer dobili s 30:25, vendar so nato presenetljivo izgubili na domačem igrišču kar z 21:30 in ostali brez nastopa na SP.

 

Tekma Ukrajina – Slovenija bo v nedeljo, 31. oktobra 2010, ob 16. uri v Zaporožju. Sodila jo bosta Madžara Peter Herczeg in Peter Südi, delegat pa bo Makedonec Kamer Metalari. Istočasno se bo v mestu Partimao začela tudi druga tekma v skupini 3 med Portugalsko in Poljsko.

 

 

 

Foto: Slavko Kolar

Sprememba na Deničevem seznamu: Kavaš namesto MiklavčičaKvalifikacije za Euro 2012 - 1. krogSlovenci začeli kvalifikacije za EP z zmago proti PortugalskiIzjave po tekmi Slovenija - PortugalskaUroš Zorman: Gre za nov začetekSlovenci začenjajo boj za Srbijo proti PortugalcemSpremembi na Deničevem reprezentančnem seznamuDenič si je za začasnega pomočnika izbral ČotarjaZnan seznam igralcev za tekmi s Portugalsko in UkrajinoSerdarušić pojasnil razloge za odstopPredsednik Bobinac sprejel odstope, v začasnih vlogah Denič in KalinOdstopili Serdarušić, Pungartnik in Jeršič