25. 11. 2011

Gorenje v tretjem krogu evropskega pokala EHF v soboto čaka obračun s španskim Valladolidom

Nasprotnik rokometašev Gorenja v tretjem krogu evropskega pokala EHF bo sloviti španski klub Valladolid. Prva tekma bo v soboto, 26. novembra 2011, ob 19. uri v Rdeči dvorani v Velenju, povratna pa naslednjo soboto ob 20. uri v Valladolidu.


 

Po turbulentnih časih v velenjskem taboru, povezanih z domnevno zamenjavo trenerja Branka Tamšeta z Matjažem Tomincem, so se zadeve zdaj vendarle umirile. K temu so prispevali tudi odlični rezultati, kajti po domači zmagi na derbiju proti Celju Pivovarni Laško (31:26) se je Gorenje prebilo tudi na prvo mesto na lestvici 1. NLB Leasing lige.


 

Na oktobrskem žrebanju parov tretjega kroga evropskega pokala EHF so bili slovenski podprvaki med šestnajstimi nosilci v prvem bobnu, kljub temu pa niso imeli srečne roke. Iz drugega bobna so namreč dobili najtežjega možnega nasprotnika - španski klub Valladolid, v katerem sta nekoč igrala tudi slovenska rokometaša Gregor Lorger in Nenad Bilbija.


 

V sezoni 2008/09 je Valladolid postal zmagovalec evropskega pokala pokalnih zmagovalcev, v sezonah 2005/2006 in 2003/2004 pa je bil finalist tega tekmovanja. Poleg številnih španskih igralcev ima klub v svojih vrstah tudi šest tujcev. To so Srbi Marko Krivokapić, Ivan Nikčević in Davor Čutura, Italijan Tin Tokić, Francoz Guillaume Joli in Danec Patrick Lykke Eilert.


 

Medtem ko je bilo Gorenje v evropskem pokalu EHF do tretjega kroga prosto, je Valladolid evropsko sezono začel na kvalifikacijskem turnirju za nastop v elitni ligi prvakov. Španci so nastopili na turnirju povabljencev ("wild card") v Kielcah na Poljskem, vendar so izpadli že v polfinalu. Premagali so jih domači rokometaši z 21.19, na tekmi za tolažilno tretje mesto pa so Španci izgubili tudi proti francoskemu klubu Dunkerque s 23:27.

 

 

 

Valldolid je nato evropsko sezono nadaljeval v drugem krogu pokala EHF, v katerem je bil njegov nasprotnik norveški Elverum. Na domačem igrišču pred 2500 gledalci je španski klub zmagal kar z 38:29 (19:13; najučinkovitejša sta bila Srba Čutura in Nikčević s po osmimi zadetki), uspešen pa je bil tudi na gostovanju na Norveškem, kjer je slavil s 25:24 (12:10; Francoz Joli 8 golov).


 

V španski ligi je Valladolid po nepopolnem 11. krogu trenutno na četrtem mestu s 14 točkami, ima pa šest zmag, dva neodločena izida in tri poraze. Pred njim so na lestvici Barcelona, Atletico Madrid (po 22 točk) in Reale Ademar (17), vsi trije udeleženci letošnje evropske lige prvakov. Na generalki pred odhodom v Slovenijo je Valladolid pri ekipi Helvetia Anaitasuna in gladko zmagal z 31:21 (19:6), najučinkovitejši pri zmagovalcih pa so bili Nikčević (7 zadetkov), Angel Romero in Joli (po 6).


 

Marko Bezjak, rokometaš Gorenja: "Letos nimamo sreče z žrebom. Fortuna nam ni bila naklonjena ne pri žrebu v pokalu Slovenije, v katerem bomo igrali s Cimosom, ne v pokalu EHF, v katerem se bomo pomerili z močnimi Španci. Gre za najmočnejšo ekipo iz drugega bobna, vendar v življenju ne gre vedno vse po načrtih. Moje osebno mnenje je, da lahko premagamo Špance in se uvrstimo v naslednji krog. Ob tem pa se bomo zavedali,  da smo izločili enega izmed favoritov za končno zmago v pokalu EHF."

 

 

 

1. NLB LEASING LIGA ZA MOŠKE - SEZONA 2011/12 (CELOTEN SPORED, DATUMI, URE, PARI TEKEM IN IZIDI)Gorenje na derbiju desetega kroga v 1. NLB Leasing ligi premagalo Celjane z 31:26