27. 7. 2012

Na olimpijskih igrah v Londonu rokometašice začenjajo v soboto, rokometaši v nedeljo

V soboto, 28. julija, se na olimpijskih igrah v Londonu začenja rokometno tekmovanje v ženski konkurenci. Moški bodo olimpijski turnir začeli v nedeljo, 29. julija, naslova olimpijskih prvakov pa branita reprezentanci Francije (moški) in Norveške (ženske).

 

 

Čeprav se niti moška niti ženska reprezentanca Slovenije nista uvrstili na olimpijski turnir, naša država ne bo brez rokometni predstavnikov v Londonu. Med dvanajstimi sodniškimi pari bosta namreč tudi Nenad Krstič in Peter Ljubič, ki sta pravico na igišču delila tudi na prejšnjih olimpijskih igrah (Peking 2008). 

 

 

 

 

MOŠKI:

 

 

Na moškem olimpijskem turnirju nastopa 12 reprezentanc, ki so razdeljene v dve skupini. V skupini A so Argentina, Francija, Velika Britanija, Islandija, Švedska in Tunizija, v skupini B pa Hrvaška, Danska, Španija, Madžarska, Južna Koreja in Srbija. Naslov olimpijskih prvakov iz Pekinga 2008 branijo Francozi.

 

 

Tekmovalni sistem: v prvem delu vsaka reprezentanca v skupini odigra po pet tekem. V drugi del tekmovanja (četrtfinale) se uvrstijo po štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine, pari četrtfinala (tekme bodo na sporedu v sredo, 8. avgusta) pa so določeni po navzkrižnem sistemu: A1 – B4, A2 – B3, A3 – B2 in A4 – B1. V petek, 10. avgusta, bosta polfinalni tekmi, v nedeljo, 12. avgusta, pa še tekmi za zlato in bronasto kolajno.

 

 

 

ŽENSKE:

 

 

Na ženskem olimpijskem turnirju nastopa prav tako 12 reprezentanc, ki so razdeljene v dve skupini. V skupini A so Angola, Brazilija, Hrvaška, Velika Britanija, Črna gora in Rusija, v skupini B pa Danska, Španija, Francija, Južna Koreja, Norveška in Švedska. Naslov olimpijskih prvakinj iz Pekinga 2008 branijo Norvežanke.

 

 

Tekmovalni sistem: je enak kot v moški konkurenci, kar pomeni, da v prvem delu vsaka reprezentanca v skupini odigra po pet tekem. V drugi del tekmovanja (četrtfinale) se uvrstijo po štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine, pari četrtfinala (tekme bodo na sporedu v torek, 7. avgusta) pa so določeni po navzkrižnem sistemu: A1 – B4, A2 – B3, A3 – B2 in A4 – B1. V četrtek, 9. avgusta, bosta polfinalni tekmi, v soboto, 11. avgusta, pa še tekmi za zlato in bronasto kolajno.

 

 

 

ROKOMET NA OLIMPIJSKIH IGRAH V LONDONU 2012