23. 2. 2013

Velenjčani v Rdeči dvorani izgubili proti Kielcam in osvojili končno tretje mesto v skupini C

V desetem (zadnjem) krogu skupinskega dela v evropski ligi prvakov so rokometaši Gorenja doživeli četrti poraz. Velenjčani so v Rdeči dvorani izgubili proti poljski ekipi Kielce s 25:29 (14:13) in osvojili končno tretje mesto v skupini C.

 

 

GORENJE VELENJE - KIELCE 25:29 (14:13)

 

 

Velenje - Rdeča dvorana, gledalcev: 1600, sodnika: Abrahamsen in Kristiansen (oba Norveška).

 

Gorenje Velenje: Gajić, Taletović, Melić 3, Bezjak 3, Pucelj, Dolenec 3, Cingesar 2, Cehte 7, Miklavčič, Gaber 3, Golčar 1, Dobelšek, Gams, Bajram 1, Ovniček 1, Dujmović 1.

 

Vive Targi Kielce: Szmal, Buchcic, Losert, Mazur, Tomczak 5 (2), Jurecki 6, Tkaczyk 1, Olafsson 7, Bielecki 1, Stojković 3 (1), Lijewski 3, Buntić, Musa 1, Zorman 2.

 

Sedemmetrovke: Gorenje Velenje 1 (0), Vive Targi Kielce 4 (3).

 

Izključitve: Gorenje Velenje 2 minuti, Vive Targi Kielce 6 minut.

 

 

 

Po porazu proti Poljakom so rokometaši Gorenja (ne glede na izid nedeljske tekme Metalurg - Bjerringbro-Silkeborg) osvojili tretje mesto v skupini, nasprotnika v osmini finala lige prvakov pa bodo dobili na žrebanju, ki bo v torek, 26. februarja, na sedežu EHF Dunaju. Možni nasprotniki Velenjčanov so tri drugouvrščena moštva iz drugih skupin: Flensburg iz skupine A, Kiel iz skupine B ali Füchse Berlin iz skupine D.

 

 

Velenjski trener Branko Tamše na obračunu z imenitno in mednarodno obarvano poljsko zasedbo ni mogel računati na poškodovanega Nika Medveda, zaradi bolezni pa v tem tednu ni vadil Matej Gaber. A reprezentančni krožni napadalec je vendarle stisnil zobe ter - skupaj z Janezom Gamsom in Fahrudinom Melićem na krilnih ter Markom Bezjakom, Juretom Dolencem in Klemnom Cehtetom na zunanjih položajih - zasedel mesto v uvodni domači napadalni postavi.

 

 

"Ose" so brezkompromisno začele dvoboj proti favoriziranim Poljakom, ki so imeli v začetku kar velike preglavice z domačo obrambo 6-0. Sloviti zunanji igralci gostujoče ekipe Karol Bielecki, Krzystof Lijewski in Uroš Zorman so bili pod nadzorom, razmahnila pa sta se oba krilna gostujoča igralca - Islandec Thorir Olafsson in Bartlomiej Tomczak. Slednja sta v uvodnih trinajstih minutah dosegla prav vse gole za goste, na drugi strani je bil domači napad raznovrstnejši, v statistiko strelcev so se vpisali štirje igralci.

 

 

Do 15. minute se je odvijal izenačen boj, po velenjskem vodstvu z 9:7 pa je gostujoči trener Bogdan Wenta zahteval minuto odmora. Po njej so velenjski rokometaši še naprej igrali dobro, priigrali so si dva čista položaja, strela Medveda in Bezjaka pa je na čudežen način zaustavil hrvaški vratar Venio Losert, ki je zamenjal ne preveč razpoloženega Slawomirja Szmala.

 

 

 

To darilo so Poljaki izkoristili, v 20. minuti so tekmo postavili v začetno izhodišče (9:9), dve minuti kasneje pa so velenjski rokometaši prvič na dvoboju zaostali z 9:10. Tamše je zahteval minuto odmora, z nekaterimi igralskimi korekcijami pa prekinil kar sedemminutni strelski post. V naslednjih dobrih dveh minutah so njegovi varovanci naredili delni izid 4:0 - dvakrat je zadel Melić, po enkrat pa Marko Dujmovič in Bezjak - ter povišali na 13:10.

 

 

A domača zasedba ni dolgo časa uživala v vodstvu, v gostujoči izbrani vrsti se je razigral slovenski reprezentant Zorman in dosegel dva zaporedna gola. V 26. minuti je velenjska zaloga znašala le zadetek (13:12), pa tudi na velik odmor so gostitelji odšli z minimalno prednostjo (14:13).

 

 

V prvem polčasu sta obe ekipi narekovali oster ritem, v drugem pa malenkostno popustili. Rokometna partija v "šahovski preobleki" je bila bolj po godu izkušenih in z vsemi žavbami namazanih poljskih rokometašev, ki so prevzeli nadzor v Rdeči dvorani. Gosti so v uvodnih petnajstih minutah drugega dela dodobra paralizirali domače rokometaše, Tamše je v 39. minuti - pri zaostanku s 15:17 - svoje izbrance poklical na posvet. A njegovi nasveti niso pomagali, na nasprotni strani se je razmahnil Michal Jurecki, po seriji njegovih golov so Velenjčani v 43. minuti zaostali za štiri zadetke (17:21).

 

 

Gostitelji se po tem zaostanku niso več pobrali, v svojih vrstah - izjema je le vratar Ivan Gajić - niso imeli igralca, ki bi jih dvignil iz povprečja. V začetku zadnje četrtine so zaostali za pet zadetkov (17:22), Poljaki pa so s preudarno igro brez težav zadržali visoko prednost in Velenjčanom prizadejali prvi poraz na domačem igrišču v tej sezoni.

 

 

V velenjski ekipi je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Klemen Cehte s sedmimi goli, izkazal pa se je tudi vratar Ivan Gajić z 18 obrambami. (sta)

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2012/13