26. 6. 2013

Mladinci na turnirju v Katarju za zadetek boljši od Tunizije in predčasno osvojili prvo mesto

V drugem krogu mednarodnega turnirja v Katarju je moška mladinska reprezentanca Slovenije premagala Tunizijo s 24:23 (13:13). Glede na izide ostalih tekem so si Slovenci že krog pred koncem (v zadnjem se bodo pomerili z gostitelji) zagotovili končno prvo mesto na turnirju.

 

 

SLOVENIJA - TUNIZIJA 24:23 (13:13)

 

 

Doha - Športna dvorana Al Gharafa, sodnika: Zidann in El Nasser (oba Egipt).

 

Slovenija: Žitnik (6 obramb), Zaponšek (7 obramb), Bradeško, Blagotinšek 4, Cehte 2, Fidel 2, Gorela 4 (1), Gorenjak, Hrastnik 2, Kodrin 3, Lavrič 1, Špende 3 (1), Žabič 3, trener: Slavko Ivezič.

 

Tunizija: Abid (7 obramb), Ounissa, Mhaddhabi 3, Fatallah 2, Jrad, Jaziri 1, Benhaj, Hosni 9, Majdoub, Essaies 6, Trabelsi 2, Jallouz 5, Saafi 3, Loued, Bedoui, trener: Matri Mohsen.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (2), Tunizija 0.

 

Izključitve: Slovenija 8 minut, Tunizija 6 minut.

 

 

 

Slovenska moška mladinska reprezentanca (U-21) si je že po dveh krogih zagotovila končno prvo mesto na mednarodnem turnirju v Dohi v Katarju. Ekipa selektorja Slavka Iveziča je v drugem krogu premagala Tunizijo, trenutno prvo reprezentanco Afrike, in po uspehu proti Bosni in Hercegovini (27:16) dosegli drugo zaporedno zmago.

 

 

Glede na to, da je Tunizija v prvem krogu premagala domači Katar z 28:26 (12:11), gostitelji pa so izgubili tudi proti reprezentanci Bosne in Hercegovine s 25:27 (12:13), je vrstni red pred zadnjim krogom naslednji: 1. Slovenija 4 točke, 2. Tunizija 2, 3. Bosna in Hercegovina 2, 4. Katar 0. Para zadnjega kroga sta Slovenija - Katar in Tunizija - Bosna in Hercegovina, slovenski mladinci pa so si ne glede na razpleta obeh tekem že predčasno zagotovili prvo mesto na turnirju.

 

 

Po pričakovanju je bila tekma s čvrstimi, agresivnimi in visokimi Tunizijci zelo težka. V naši vrsti ni bilo vratarja Baznika, ki ga je v posteljo položila angina. Z bolezenskimi težavami je nastopil Gorenjak, še ena žrtev izjemnih temperaturnih razlik v Dohi, kjer se zunanjih 45 in več stopinj Celzija prepleta s pretirano klimatiziranimi  notranjimi prostori v hotelu in dvorani, kjer temperatura redko presega 20 stopinj.

 

 

Slovenci so predvsem prvi polčas odigrali slabše kot proti Bosni in Hercegovini. Bili so premehki v obrambi in tudi tehničnih napak so pridelali precej več kot na prvi tekmi na turnirju. Uvodoma so sicer povedli, a so po zaslugi kar petih slovenskih izgubljenih žog Tunizijci že v sedmi minuti preobrnili izid in potem narekovali tempo ves prvi polčas. Vseskozi so vodili z zadetkom ali dvema, naši pa so se priključili v zadnjih petih minutah prvega dela.

 

 

Afriški prvak , ki je bil  na zadnjem prvenstvu črne celine prepričljivo boljši od drugega Konga in bronastega Egipta, je imel minimalno vodstvo do 35. minute, le tri minute kasneje pa so naši mladinci prvič na tekmi povedli z dvema in takoj nato še s tremi zadetki razlike. Vodstva niso več izpustili, nasprotnik se je le enkrat približal na minus ena. Drugič pa jim je to uspelo v zadnji minuti, ko je Slovencem le uspelo ubraniti prednost 24:21, ki so jo imeli še tri minute pred koncem.

 

 

 

Tekst: Rado Pantelič

 

Foto: Rado Pantelič in Adel Aidlinag (QHF)