26. 3. 2014

Slovenke v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu 2014 dvakrat z reprezentanco Švice

Ženska članska reprezentanca Slovenije nadaljuje s kvalifikacijami za nastop na letošnjem EP na Madžarskem in Hrvaškem. Slovenke se bodo v tretjem in četrtem krogu dvakrat pomerile s Švico: prva tekma bo v četrtek, 27. marca 2014, ob 20. uri v Stäfi, povratna pa v nedeljo, 30. marca 2014, ob 17.30 v Ljubljani.

 

 

Ekipa selektorice Marte Bon je kvalifikacije začela s porazom na Švedskem (25:30), nato pa je v Ljubljani premagala Srbijo z 31:26. V skupini 5 so Švicarke po dveh visokih porazih na zadnjem mestu in še edine brez točke (Švedska 4, Srbija in Slovenija po 2, Švica 0): najprej so izgubile v Srbiji (21:32), nato pa še doma proti Švedski (22:30).

 

 

Bonova je sprva objavila seznam 20 kandidatk za začetek priprav v Ljubljani (zbor je bil v nedeljo, 23. marca 2014), na priprave pa jih je povabila 17. S prvotnega seznama so odpadle Neža Mitruševska (GEN-I Zagorje; zaradi službenih obveznosti), Lara Hrnčič (Veplas Velenje) in Urška Vidic (Krka), po torkovem večernem treningu - zadnjem pred potovanjem na tekmo - pa se je selektorica odločila za 16 potnic za Švico. V domovini je ostala Pia Ugrin (GEN-I Zagorje), zaradi težav s kolenom tudi Barbara Lazović (Krim Mercator), selektorica pa je spet poklicala Hrnčičevo.

 

 

Marta Bon je bila skoraj leto in pol tudi selektorica (svetovalka) reprezentance Švice, zato nasprotnice dobro pozna. "Nekaj je sicer novih igralk, toda okostje reprezentance je seveda ostalo enako. Z novim selektorjem imajo nekoliko drugačen sistem igre: ko sem jih trenirala jaz, sem jih učila obrambo 6-0, zdaj pa igrajo 3-2-1, ki jo uporabljajo na večini tekem. V igri se vse vrti okoli petih reprezentantk, ki igrajo v tujini - štiri v Nemčiji in ena na Norveškem. Vseh pet igralk iz tujih klubov je kakovostnih in vajenih igrati težke tekme, ostale pa so zagotovo na nižji kakovostni ravni od naših," ocenjuje selektorica Marta Bon.

 

 

Pri tem Bonova opozarja - poleg kakovosti in hitrosti - še na eno pomembno odliko švicarske izbrane vrste. "Že takrat, ko sem delovala pri njih, me je navduševala njihova nepopustljivost in borbenost. Nobenemu ne priznajo, da je favorit in boljši od njih, zato ne popuščajo od prve do zadnje sekunde vsake tekme. Njihove reprezentančne tekme so večinoma zelo dobro obiskane. Poleg dveh zmag proti Švici si želim, da bi Slovenija zmagala tudi v številu gledalcev, ki si bodo ogledali tekmi," upa Bonova.

 

 

Prav tako Bonova priznava, da bo v kvalifikacijah za EP 2014 prvič Slovenija v vlogi favorita. "To je dejstvo, od katerega ne smemo bežati, vlogi favorita primerno pa se moramo tudi obnašati in igrati. Mislim, da smo se sposobni uspešno nositi s tem bremenom. Res ne bi rada videla, da se nam kaj zgodi in da podremo tisto, kar smo doslej uspešno zgradili. Zdaj je potrebno zdržati do konca, naša obveznost pa sta tudi dve zmagi s Švico. Imamo večjo igralsko kakovost in širino, a to bo potrebno pokazati in dokazati tudi na igrišču," meni Bonova, za katero bosta dvoboja z nekdanjo reprezentanco tudi poseben čustveni naboj.

 

 

"Že na sredozemskih igrah v Turčiji smo si s svojimi igrami in srebrno kolajno povrnile samozavest. Nato smo odigrale tudi odlično tekmo proti Srbiji v Ljubljani v kvalifikacijah za EP 2014, kar je bil samo še en dokaz, da smo uigrane in kakovostne. Na obeh tekmah proti reprezentanci Švice smo seveda favoritinje, zato pričakujem, da bomo zmagale tako v Švici kot v Sloveniji," napoveduje Nina Jeriček, članica francoskega kluba Nimes. Jeričkova ima nekaj težav s prstom, vendar zatrjuje, da bo do četrtkove tekme povsem nared, nekaj težav s poškodbo pa ima tudi vratarka Miša Marinček.

 

 

V tujini igra tudi Branka Zec, vratarka nemškega kluba Vulkan Ladies. "Kar se tiče obeh kvalifikacijskih tekem s Švico, ni nobenega dvoma - slovenski reprezentanci pripada vloga favorita. Prepričana sem, da bomo to vlogo tudi upravičile in osvojile vse štiri točke. Ko smo se zbrale na pripravah v Ljubljani, je bilo po dolgem času spet lepo videti reprezentančne soigralke in prijateljice. Igralke komaj čakamo na tekmo v Švici, saj smo dobro trenirale, vzdušje pa je super," je optimistično razpoložena Branka Zec.

 

 

Podobno razmišlja tudi krožna napadalka Sanja Gregorc, rokometašica GEN-I Zagorja. "Zdi se mi, da smo že vse reprezentantke težko in nestrpno pričakovale, da bo prišel marec in z njim nadaljevanje kvalifikacij za EP. že nekaj mesecev nismo skupaj igrale v reprezentanci, zato smo še toliko bolj željne igranja in dokazovanja. Mislim, da bomo tako na gostovanju kot pred domačimi gledalci dokazale, da smo favoritinje proti Švicarkam ter da bomo osvojile načrtovane štiri točke," pravi Sanja Gregorc.

 

 

Tekma Švica - Slovenija bo v četrtek, 27. marca 2014, ob 20. uri v Stäfi. Sodila jo bosta Portugalca Daniel Martins in Roberto Accoto Martins, delegat pa bo Grk Efstratios Kyriakoulias.

 

 

 

SEZNAM REPREZENTANCE SLOVENIJE:

 

 

vratarke: Sergeja Stefanišin, Miša Marinček (obe Krim Mercator), Branka Zec (Vulkan Ladies, Nemčija)

 

 

krilne igralke: Neli Irman (GEN-I Zagorje), Alja Koren (Erdi, Madžarska), Tamara Mavsar, Maja Zrnec (obe Krim Mercator)

 

 

zunanje igralke: Teja Ferfolja (GEN-I Zagorje), Ana Gros (Metz, Francija), Maja Šon, Nina Jeriček (obe Nimes, Francija), Lina Krhlikar (Celles-sur-Belle, Francija), Lara Hrnčič (Veplas Velenje), Ana Petrinja (Cetate DevaTrans, Romunija)

 

 

krožne napadalke: Sanja Gregorc (GEN-I Zagorje), Maxim Eva Pelikan (Celje Celjske mesnine).

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2014 - ŽENSKENa priprave ženske članske reprezentance Slovenije povabljenih sedemnajst igralkSelektorica Marta Bon objavila širši seznam kandidatk za kvalifikacijski tekmi s Švico