28. 10. 2014

Brez podcenjevanja proti Slovakom in Latvijcem na začetku kvalifikacij za EP 2016 na Poljskem

Slovenska moška rokometna reprezentanca v tem tednu začenja kvalifikacijski ciklus za nastop na evropskem prvenstvu na Poljskem leta 2016. Selektor Boris Denić ima pred uvodno tekmo s Slovaško, ki se bo v sredo v koprski dvorani Bonifika pričela ob 20.30, nekaj kadrovskih težav, a tudi dovolj notranjih rezerv za osvojitev prvega para točk.

 

 

Jure Dolenec, Sebastian Skube in Borut Mačkovšek zaradi poškodb ne bodo v Deničevem kadru za uvodno tekmo proti Slovaški, manjkali bodo tudi tri dni pozneje na gostovanju v Latviji, medtem ko bo Uroš Zorman, ki je v zadnjem tednu zavoljo poškodovane mečne mišice vadil po posebnem programu, nared za oba kvalifikacijska dvoboja.

 

 

Odsotnost treh pomembnih členov v slovenski rokometni verigi ne bi smela biti preveč moteča pred uvodnima tekmama s Slovaško in Latvijo, v Deničevem kadru je veliko kakovostnih igralcev, med njimi tudi povratnik Klemen Cehte. Dolenjski ostrostrelec bo po dolgih štirih letih ponovno zaigral za elitno izbrano vrsto in na mestu levega zunanjega nadomestil Skubeta in Mačkovška, na Dolenčevem položaju desnega zunanjega lahko zaigrata Jure Natek in David Miklavčič, po potrebi tudi Vid Kavtičnik.

 

 

Danes je bila opravljena tudi predstavitev nove kolekcije dresov, ki so usklajeni s podobo slovenskega športa, ki je narekuje OKS.

 

 

Slovenija se za prvi sklop kvalifikacij od nedelje pripravlja na Obali, nemški legionarji (Natek, Bezjak in vratar Primož Prošt) pa so se zavoljo klubskih obveznosti soigralcem pridružili dan pozneje. Denić ne skriva, da ga na bližnjih obračunih zanimata le dve zmagi, 100-odstotni izkupiček bi bil dobrodošel pred začetkom decembrskih priprav za vrhunec sezone - januarsko svetovno prvenstvo v Katarju.

 

 

"Od svojih igralcev pričakujem pravi pristop na obeh tekmah v tem tednu, torej dobro obrambo, kakovostno tranzicijo, čim več lahkih golov in neprestan pritisk na tekmečeve igralce. Če bomo prikazali našo igro, potem ne dvomim v naš uspeh," je na današnji novinarski konferenci v Žusterni uvodoma dejal selektor Boris Denič.

 

 

Denič je pred dvobojema s Slovaško in Latvijo (sobota, 1. november 2014, ob 16.00) še dodal: "V teh dveh dneh priprav nismo mogli narediti velikih sprememb, a vsi reprezentančni igralci, ki jih vseskozi spremljam v tujini, so dobro pripravljeni. V športu se moraš neprestano potrjevati, proti Slovakom in Latvijcem smo papirnati favoriti, a to moramo dokazati na igrišču."

 

 

Igralec madžarskega Picka iz Szegeda Dean Bombač bo po dobrih dveh letih znova zaigral v svoji Bonifiki: "Tekma bo zavoljo tega zagotovo čustvena, a tako je vselej, ko oblečem dres z državnim grbom na prsih ali pa se vrnem v domovino. Sredine tekme v Kopru se izjemno veselim, to je moje mesto, tukaj so moji ljudje, ki imajo radi rokomet."

 

 

Pred prvim delom kvalifikacij je Bombač, ki je v evropski ligi prvakov trenutno drugi strelec z 32 zadetki, dodal: "Če bomo v obrambi prikazali trdno, v napadu pa demonstrirali našo hitro in dinamično predstavo, potem ne bomo imeli težav proti Slovakom in Latvijcem."

 

 

"Prvi del kvalifikacijskega ciklusa želimo končati s 100-odsotnim izkupičkom. Z naše strani ne bo nobenega podcenjevanja, dve zmagi pa bi bila lepa popotnica pred začetkom priprav za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju," pred uvodnima tekmama pravi kapetan Uroš Zorman.

 

 

Selektor Boris Denič ima za tekmi s Slovaško in Latvijo na voljo naslednje igralce:

 

 

- vratarji: Klemen Ferlin (Gorenje Velenje), Primož Prošt (Göppingen) in Gorazd Škof (Nantes)

 

 

- krilni igralci: Dragan Gajić, Vid Kavtičnik (oba Montpellier), Luka Žvižej (Celje Pivovarna Laško), Gašper Marguč (Veszprem) in Simon Razgor (Brest Meškov)

 

 

- zunanji igralci: Dean Bombač (Pick Szeged), Marko Bezjak, Jure Natek (oba Magdeburg), Klemen Cehte (Pays D'Aix), Vid Kavtičnik (Montpellier), David Miklavčič (Celje Pivovarna Laško), David Špiler (Brest Meškov) in Uroš Zorman (Vive Tauron Kielce)

 

 

- krožni napadalci: Uroš Bundalo (Tremblay), Matej Gaber (Montpellier) in Miha Žvižej (Toulouse). (sta)

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2016 NA POLJSKEM - MOŠKI