27. 1. 2015

Na SP v Katarju v sredinem četrtfinalu Slovenci proti Francozom

Slovenska moška rokometna reprezentanca je arhivirala izjemno pomembno zmago nad Makedonijo in se povsem osredotočila na četrtfinalni dvoboj na svetovnem prvenstvu v Dohi. V sredo, 28. januarja, ob 19. uri se bo srečala s Francijo.

 

 

Selektor Boris Denič je po zmagoslavju na najbolj usodni tekmi letošnjega turnirja v Katarju svojim izbrancem v ponedeljek namenil pol dneva premora. Skupaj s svojim pomočnikom Bojanom Čotarjem pa je ostal v hotelskem kompleksu Grand Hyatta, kjer sta pripravljala strategijo za velikega tekmeca iz Francije.

 

 

Na obračunu proti trikolorjem ne bo mogel računati na Davida Špilerja, ki bo zavoljo poškodovane prepone zagotovo manjkal na sredinem dvoboju. Do konca prvenstva pa zavoljo izkoriščenega kadrovskega bonusa, ki ga dovoljuje Mednarodna rokometna zveza (IHF), ne bosta igrala niti Dean Bombač in Blaž Blagotinšek.

 

 

Slovenski rokometaši Francoze poznajo do obisti, kar osem jih igra v deželi aktualnih evropskih in olimpijskih prvakov - Vid Kavtičnik, Matej Gaber, Jure Dolenec in Dragan Gajić (vsi Montpellier), Gorazd Škof (Nantes), Klemen Cehte (Aix), Uroš Bundalo (Tremblay) in Miha Žvižej (Toulouse).

 

 

"Veliko naših igralcev nastopa v Franciji, dvoboji z njimi so tedenski, strahu pa tako ali tako ne bi smelo biti, saj večina slovenskih rokometašev brani barve tujih klubov, kar ne gre podcenjevati. Pred tekmo s Francozi smo povsem sproščeni, saj na njej nimamo vloge papirnatih favoritov. A favoritu lahko vzamemo tisto, kar nam ponudi in upam, da nam bo Francija ponudila vse," pravi pred dvobojem selektor Boris Denič.

 

 

"Francozi so favoriti sredinega dvoboja, a menim, da imamo možnosti za zmago. V skupinskem delu niso prevladovali, vsi njihovi tekmeci so jih imeli in niso imeli. Imamo možnosti, vse kar naredimo v nadaljevanju svetovnega prvenstva bo za nas le dodana vrednost," je pred četrtfinalnim dvobojem z galskimi petelini dejal Vid Kavtičnik. Matej Gaber pa je dodal: "Za nas 'Francoze' bo zmaga nad njimi še dodaten motiv, upam, da jih bomo po vrnitvi iz Dohe mi zbadali, in ne oni nas. Zavoljo tega se prav veselim bližnjega dvoboja s Francozi."

 

 

"Na tekmi proti Franciji seveda ne bo nobenega kalkuliranja. Igra se za polfinale, pozabili bomo na vse bolečine in probleme. Na tej tekmi bomo dali vse od sebe, borili se bomo do konca. Tekma bo naporna, a mi nimamo kaj za izgubiti, nimamo nobenega strahu pred tekmecem," pravi Miha Žvižej.

 

 

O moči francoske reprezentance ni potrebno izgubljati besede. V skupinskem delu je v svojem znamenitem in zelo racionalnem slogu premagala Češko s 30:27, Egipt z 28:24, Alžirijo z 32:26 in Švedsko s 27:25, z Islandijo pa igrala neodločeno 26:26. A francoski selektor Claude Onesta je znan po svojemu mojstrskem stopnjevanju pripravljenosti, kar so njegovi varovanci potrdili že na ponedeljkovi tekmi osmine finala, ko so premagali Argentino s 33:20.

 

 

V francoski izbrani vrsti je na pretek največjih mojstrov rokometne igre, najbolj razvpit pa je Nikola Karabatić. A tu so še številni drugi igralci najvišjega kakovostnega razreda, kot je vratar Thierry Omeyer, zunanja igralca Daniel Narcisse in neuničljivi Jerome Fernandez, krožni napadalec Cedric Sorhaindo in še številni drugi igralci velikega rokometnega znanja. (sta)

 

 

Foto: Slavko Kolar

 

 

 

SP ZA MOŠKE - KATAR 2015